Ανεπούλωτες οι πληγές των Δημοκρατικών

Ανεπούλωτες οι πληγές των Δημοκρατικών

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία χρόνια μετά την αποτυχημένη εκλογική εκστρατεία με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ, η Χίλαρι Κλίντον αποφάσισε να σπάσει την πολιτική σιωπή της και να τοποθετηθεί δημοσίως επί της αμφιλεγόμενης διαμάχης για το χρίσμα των Δημοκρατικών. «Κανένας δεν συμπαθεί τον Μπέρνι Σάντερς», δήλωσε αποστομωτικά στο διαφημιστικό κλιπ ενός νέου ντοκιμαντέρ για τη ζωή της, που αναμένεται να κυκλοφορήσει απόψε στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Sundance. «Κανείς δεν θέλει να δουλέψει μαζί του και δεν έχει καταφέρει ποτέ του τίποτα. Πρόκειται πραγματικά για απάτη», κατέληξε φανερά συγχυσμένη η Κλίντον.

Η ατυχής σύμπτωση της δημοσίευσης των δηλώσεων την ημέρα που άρχισε η επεισοδιακή δίκη της καθαίρεσης του Αμερικανού προέδρου από τη Γερουσία δεν αποτελεί το μόνο επικοινωνιακό πρόβλημα των Δημοκρατικών. Μεταξύ των έντονων λεκτικών διαξιφισμών ανάμεσα στον Σάντερς και στην Ελίζαμπεθ Γουόρεν –με αφορμή τις υποτιθέμενες δηλώσεις του πρώτου για την ανικανότητα μιας οποιασδήποτε γυναίκας να νικήσει τον αντισυμβατικό Τραμπ–, αλλά και μιας σειράς χλιαρών και ακατάστατων τηλεοπτικών αναμετρήσεων μεταξύ των υποψηφίων, το Δημοκρατικό Κόμμα υπνοβατεί προς τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ το χάσμα ανάμεσα στην παραδοσιακή και στην προοδευτική πτέρυγά του εντείνεται ανησυχητικά.

«Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να ασκούμε τέτοια κριτική σε άλλους Δημοκρατικούς, με προσωπικές επιθέσεις», δήλωσε επ’ αυτού ο Γκιλμπέρτο Χινοχόσα, πρόεδρος της παράταξης στο Τέξας, ο οποίος στήριξε ενεργά και τις δύο προηγούμενες καμπάνιες της Κλίντον. «Πρέπει να αφήσουμε την πικρία πίσω μας», συμπλήρωσε.

Σοκαρισμένη από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2016 και τη σκανδαλώδη εσωτερική διαμάχη μεταξύ Κλίντον και Σάντερς, η παράταξη είχε αρχικά υποσχεθεί μια πιο υγιή εσωκομματική διαδικασία, που θα σέβεται κάθε πηγή ψηφοφόρων. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που το φετινό χρίσμα διεκδίκησε αριθμός ρεκόρ υποψηφίων. Ωστόσο, οι δηλώσεις της Κλίντον δείχνουν πως οι πληγές των Δημοκρατικών δεν έχουν καταφέρει να επουλωθούν, παρά την τρομακτική απειλή επανεκλογής του Τραμπ. Προσπαθώντας να απαντήσουν σε αυτό το δίλημμα, στην παραδοσιακή ανακοίνωση στήριξης υποψηφίου, οι New York Times πρωτοτύπησαν, επιλέγοντας δύο εκ διαμέτρου αντίθετες υποψηφιότητες: της προοδευτικής Ελίζαμπεθ Γουόρεν και της μετριοπαθούς Εϊμι Κλόμπουτσαρ. Μόνο που, για τους ψηφοφόρους, η τελική επιλογή θα είναι μία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή