Διπλή στήριξη επιδιώκει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Διπλή στήριξη επιδιώκει ο Κυρ. Μητσοτάκης

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διπλό μήνυμα στήριξης, σε μια φάση ιδιαίτερης όξυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσβλέπει την προσεχή Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που είναι ο πλέον σθεναρός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά προγραμματίζει να μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η στήριξη που αναμένει ο πρωθυπουργός θεωρείται κρίσιμη, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει ανοίξει όλη τη «βεντάλια» των τουρκικών διεκδικήσεων, ενώ η Αθήνα εκτιμά πως θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε πρόσθετες κινήσεις «πίεσης». Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο, μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ο κ. Ερντογάν να μην πυροδοτήσει το κλίμα αμφισβητώντας μέσω ερευνών ή γεωτρήσεων περιοχές ελληνικές κυριαρχίας, αλλά να παίξει το «χαρτί» του προσφυγικού, ανοίγοντας ακόμη περισσότερο τη στρόφιγγα των ροών προς τα ελληνικά νησιά.

Σε κάθε περίπτωση, από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν και κατέστη απολύτως σαφές ότι η όξυνση στις διμερείς σχέσεις αποτελεί στρατηγική επιλογή του κ. Ερντογάν, η Αθήνα έχει προχωρήσει σε «αντίμετρα» σε τρία επίπεδα.

Πρώτον, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Μητσοτάκης διασφάλισε στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου την καταδίκη του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θεωρεί το συγκεκριμένο «εργαλείο» επί του παρόντος επαρκές και δεν επιθυμεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Αγκυρας, που ενδεχομένως θα πυροδοτούσαν νέα αντίδραση από πλευράς Ερντογαν. Παράλληλα, έχει εξασφαλιστεί η πλήρης στήριξη της Γαλλίας που αναμένεται να επαναβεβαιωθεί κατά την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν. Ηδη, η παρουσία του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ», με συνοδεία ελλληνικής φρεγάτας, έχει υψηλό συμβολισμό κι έγινε κατόπιν συνεννόησης με το Παρίσι. Μάλιστα, όπως λέγεται, η σχετική απόφαση ελήφθη και ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε σχετικά, στις 7 Ιανουαρίου, λίγο πριν από τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η επιστολή Πομπέο

Παράλληλα, στον απόηχο των συνομιλιών του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ, ήλθε η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με αναφορά σε εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός έχει οικοδομήσει προσωπική επαφή με τον Μάικ Πομπέο, από την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο τελευταίος στην Αθήνα τον Οκτώβριο. Συγχρόνως, καλές σχέσεις έχουν αναπτυχθεί και με ένα πρόσωπο-κλειδί στον Λευκό Οίκο, εξ απορρήτων συνεργάτη και γαμπρό του Αμερικανού προέδρου, τον Τζάρεντ Κούσνερ. Ο γαμπρός του Ντ. Τραμπ πήγε μάλιστα στο Μπλερ Xάουζ όπου έμεινε ο πρωθυπουργός κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον και συζήτησαν επί μακρόν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Tέλος, η Αθήνα έχει κινηθεί και σε περιφερειακό επίπεδο: αρχικά με την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, και τώρα με τις επικείμενες επισκέψεις του κ. Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισκιάζει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, όπου μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, την περασμένη Παρασκευή, άνοιξε η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού διαψεύδουν, πάντως, αμφότερα τα σενάρια. Οι ανωτέρω πηγές αναγνωρίζουν πως έχουν υπάρξει εισηγήσεις για εκλογικό αιφνιδιασμό προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να «κάψει» την απλή αναλογική και να μηδενίσει το πολιτικό κοντέρ. Προσθέτουν, όμως, ότι αυτές έχουν απορριφθεί, καθώς «είναι έξω από τη νοοτροπία του πρωθυπουργού οι πολιτικοί τακτικισμοί». Εξάλλου, η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και κυρίως για να υλοποιήσει τις φοροελαφρύνσεις για τις οποίες είχε δεσμευθεί προεκλογικά. Οπως λέγεται, τα περί πρόωρων εκλογών προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Κουμουνδούρου που θέλει να «κάψει» το συγκεκριμένο ενδεχόμενο καθώς μια εκλογική αναμέτρηση στην παρούσα φάση είναι προφανές ότι δεν συμφέρει τον κ. Τσίπρα.

Επίσης, παρά τη φιλολογία που αναπτύχθηκε λόγω της δήλωσης του κ. Μητσοτάκη ότι στο πλαίσιο ανασχηματισμού θα αξιοποιήσει περισσότερες γυναίκες, οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα σε καμία περίπτωση δεν είναι προ των πυλών. Ο πρωθυπουργός τώρα ολοκληρώνει τον κύκλο αξιολόγησης των υπουργών του για το πρώτο εξάμηνο του κυβερνητικού έργου και, όπως λέγεται, θα απαιτηθεί τουλάχιστον ακόμη ένα πριν λάβει τις αποφάσεις του για πιθανές αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή