Γιατί ο κ. Τσίπρας φοβάται τυχόν πρόωρες κάλπες

Γιατί ο κ. Τσίπρας φοβάται τυχόν πρόωρες κάλπες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να «κάψει» το –υπαρκτό ή όχι– σενάριο πρόωρων εκλογών επιχείρησε εντός της εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέροντας από το βήμα της Βουλής πως μέσα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, όπως αποτυπώθηκαν και από την αλλαγή του εκλογικού νόμου, είναι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Με αυτή την αναφορά του έλαβε την απάντηση που… ήθελε από τον κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά πως η κυβέρνηση έχει πλάνο εκλογών. «Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Εμείς με τους θεσμούς δεν θα παίξουμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Γιατί όμως η συγκεκριμένη απάντηση ανακούφισε τον κ. Τσίπρα; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φοβάται στην παρούσα φάση έναν εκλογικό αιφνιδιασμό από την κυβέρνηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν έχει παρουσιάσει σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου κάποια δημοσκοπική ανάκαμψη, παρά τις κυβερνητικές αστοχίες σε μια σειρά θεμάτων, αλλά –ακόμα χειρότερα– εμφανίζει πλέον πισωγυρίσματα όσον αφορά την περίφημη δημιουργία της «προοδευτικής παράταξης». Το εγχείρημα δεν προχωράει καλά, ούτε όσον αφορά τις εγγραφές ούτε τους εσωτερικούς συσχετισμούς. Προς επίρρωσιν, εντός της βδομάδας κυκλοφόρησε ένα κείμενο που αποδόθηκε σε στελέχη της εσωκομματικής τάσης των «53+» με το οποίο οι συντάκτες ζητούσαν εν ολίγοις το επικείμενο συνέδριο του Μαΐου να είναι αποκλειστικά του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» που αποτελεί στρατηγική επιλογή του κ. Τσίπρα.

Παράλληλα, του ζητούν την σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, που ουσιαστικά είναι ένα όργανο παροπλισμένο, αφού έχει αντικατασταθεί απο την ευρύτερη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης κατά τη λογική της ενοποίησης του κόμματος. Τα παραπάνω, που αποτελούν ένα κομμάτι των εσωτερικών συγκρούσεων του ΣΥΡΙΖΑ, δειχνουν ανάγλυφα ότι το κόμμα δεν έχει βρει βηματισμό ακόμα, δεν έχει ξεκαθαρίσει τις νέες εσωτερικές ισορροπίες του και ως εκ τούτου δεν είναι έτοιμο να μπει σε μια εκλογική μάχη με τη Ν.Δ., που διατηρεί ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμα. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πως μια εκλογική διαδικασία το αμέσως επόμενο διάστημα εμπεριέχει ακόμη έναν μεγάλο προσωπικό κίνδυνο. Μια πιθανή τρίτη σερί ήττα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και μάλιστα χωρίς ο ίδιος να έχει προλάβει να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο, μπορεί να θέσει τον ίδιο πλέον υπό αμφισβήτηση. Αντίθετα, στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως μια εκλογική μάχη «αργότερα» τη βολεύει, πρώτον διότι «θα έχει αναδείξει πλήρως τις κυβερνητικές παθογένειες» και δεύτερον «θα έχει προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει τα πατήματά του». Ανάμεσα σε εκείνα που ποντάρει η Κουμουνδούρου πως θα λειτουργήσουν υπέρ της σε βάθος χρόνου είναι η σχέση με το ΚΙΝΑΛ. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διαφύγει την προσοχή πως το κόμμα της κ. Γεννηματά παίρνει τελευταίως όλο και περισσότερες αποστάσεις από τη Ν.Δ. Εξ ου και ο κ. Τσίπρας φρόντισε στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή να κάνει και σχετικό κάλεσμα για «προοδευτική διακυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή