Αμεσα η παραίτησή της από την προεδρία του ΣτΕ

Αμεσα η παραίτησή της από την προεδρία του ΣτΕ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάδειξή της στο ύπατο αξίωμα της χώρας με την ευρεία πλειοψηφία της Βουλής, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να οδηγήσει τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου σε παραίτηση από την προεδρία του ανωτάτου δικαστηρίου, πολύ πριν αναλάβει καθήκοντα στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η νέα Πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα παραιτηθεί από την προεδρία του ΣτΕ τις αμέσως επόμενες ημέρες, δίχως να αναμένει τον Μάρτιο, οπότε και θα διαδεχθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Η παραίτησή της από την προεδρία του ΣτΕ θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για επιλογή νέου προέδρου στο ανώτατο δικαστήριο, όπου ήδη καθήκοντα προέδρου εκτελεί ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του δικαστηρίου Αθανάσιος Ράντος, καθώς η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου βρίσκεται σε αναστολή από τα δικαστικά της καθήκοντα από την ημέρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την επιλογή της για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανόν να κινηθεί στη λογική της επιλογής ως νέου προέδρου στο ΣτΕ του Αθανασίου Ράντου, παρά το γεγονός ότι αποχωρεί από το δικαστικό σώμα λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας (67 χρόνια) που ορίζει το Σύνταγμα, τον προσεχή Ιούνιο.

Η επιλογή Ράντου, παρά το βραχύβιο της προεδρικής του θητείας, κρίνεται από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ως επιβεβλημένη, καθώς ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ είναι από τους πλέον διακεκριμένους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και είχε παραλειφθεί από τις προηγούμενες επιλογές για την προεδρία του ΣτΕ, που έγιναν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η επιλογή Ράντου θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση τον προσεχή Ιούνιο να προχωρήσει σε νέα επιλογή για την προεδρία του ανωτάτου δικαστηρίου, με πιθανότερο σενάριο να θεωρείται η ανάδειξη της Ειρήνης Σαρπ στην προεδρία του ανωτάτου δικαστηρίου. Η Ειρήνη Σαρπ είναι σήμερα αντιπρόεδρος στο ανώτατο δικαστήριο και θεωρείται σπουδαία δικαστική λειτουργός που χαίρει της γενικής αναγνώρισης. Αλλωστε, η ίδια με τον Αθανάσιο Ράντο, που είναι ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος αντικαθιστούν ήδη την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στις διασκέψεις της Ολομέλειας του δικαστηρίου για τις υποθέσεις των αναδρομικών, που δικάστηκαν στις αρχές Ιανουαρίου, στην πρώτη για τη νέα χρονιά και τελευταία για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου Ολομέλεια του ΣτΕ.

Οι επικείμενες αλλαγές στην κορυφή του Συμβουλίου της Επικρατείας που δρομολογούνται εκ των πραγμάτων μετά την επιλογή Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έχουν ήδη απασχολήσει τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, που θα είναι εκείνος ο οποίος θα εισηγηθεί σχετικά και στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει και η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοβουλευτικής προεπιλογής για τον νέο πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, που διενεργείται από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Πάντως, η παραίτηση Σακελλαροπούλου από την προεδρία του ΣτΕ δεν προκαλεί προβλήματα σε κρίσιμες διασκέψεις της Ολομέλειας στην οποία η ίδια είχε προεδρεύσει για σημαντικές υποθέσεις, όπως τα αναδρομικά και άλλες, που δικάστηκαν στις αρχές Ιανουαρίου, καθώς μετείχαν στη σύνθεση της Ολομέλειας οι αντιπρόεδροι που ήδη την έχουν αντικαταστήσει στις διασκέψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή