Ο ΔΗΚΤΗΣ (25/01/20)

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σέντρα στρατηγικοί κακοπληρωτές

Ομολογουμένως, δεν είναι και πολύ δημοφιλές θέμα η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, στην οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει από 1ης Μαΐου (αφού προηγουμένως εξασφάλισε 4μηνη αναβολή στην προθεσμία του ΣΥΡΙΖΑ για 1η Ιανουαρίου του 2020). Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (φωτ.), που ρωτήθηκε χθες, σε συνέντευξή του στο Θέμα FM, μίλησε για ένα νέο πλαίσιο που θα ενσωματώνει όλα τα υφιστάμενα εργαλεία ρύθμισης οφειλών, θα προσφέρει δεύτερη ευκαιρία και δίχτυ προστασίας στα ευάλωτα νοικοκυριά και επικέντρωσε τις αρνητικές πλευρές του στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αυτούς, είπε, οφείλει μια σοβαρή κυβέρνηση να τους «βγάλει στη σέντρα». Οπως εξήγησε, πρόκειται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών, για έναν στους τέσσερις οφειλέτες, οι οποίοι μπορούν να πληρώσουν, αλλά κρύβονται πίσω από την προστασία του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, εις βάρος των τραπεζών και των υπόλοιπων δανειοληπτών. Σε αυτό δεν έχει άδικο.

Ερχονται 100 υπουργικές αποφάσεις για τη φορολογία

Περισσότερες από 100 αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν το προσεχές διάστημα από το υπουργείο Οικονομικών. Με τις υπό έκδοση αποφάσεις ενεργοποιούνται διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, τις οποίες περιμένει με μεγάλη αγωνία η αγορά. Η αρχή έγινε με τις αποφάσεις για την τριετή αναστολή του ΦΠΑ. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθούν αυτές για την ενεργοποίηση της ρύθμιση των 24 δόσεων, για τα ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ σε 10 ημέρες περίπου οι αποφάσεις για όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα.

Προτεραιότητα η πληρωμή των δεδουλευμένων

Να αμβλύνει τις ανησυχίες των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας επιχείρησε ο υπ. Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης. Κατά τη συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους του σωματείου τους, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου εξυγίανσης του Ναυπηγείου Ελευσίνας και τους ενημέρωσε για τις συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ του νυν ιδιοκτήτη Ν. Ταβουλάρη και του προτιμητέου επενδυτή Π. Ξενοκώστα. Ο υπουργός τόνισε ότι βασικό σημείο της συμφωνίας είναι η κατά προτεραιότητα πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όπως έγινε και με το Νεώριο Σύρου.

Κάποιοι άρχισαν να αποταμιεύουν

Ισως κάτι αλλάζει. Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών το τρίτο τρίμηνο του 2019 αυξήθηκε κατά 0,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2018, από 32,3 δισ. ευρώ σε 32,6 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών, δηλαδή η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα, ήταν -2,4% έναντι -5,1% το τρίτο τρίμηνο του 2018. Με άλλα λόγια, συνεχίζουμε να τρώμε από τα έτοιμα για να καταναλώσουμε, αλλά τρώμε λιγότερα από πριν. Κάποιοι άρχισαν και πάλι να αποταμιεύουν. Τώρα, εάν στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων θέλουν οι τράπεζες τις μικρές καταθέσεις ταμιευτηρίου, είναι μια άλλη ιστορία.

Νέα παρέμβαση από τον Μιχάλη Τσαμάζ

Πρωτόγνωρες καταστάσεις διαδραματίζονται στον ΟΤΕ με αφορμή την υπογραφή της νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΣΣΕ). Οι συνδικαλιστές, αφού οδήγησαν το προσωπικό στα… κεραμίδια με την πολυήμερη απεργία, τώρα πετάνε και τη σκάλα που θα τους επανέφερε στο έδαφος. Αυτό προκύπτει με τα όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα, όπου σημειώθηκε, πρώτον, μια ανάκληση υπογραφής συνδικαλιστικού στελέχους –υπέγραψε το πρακτικό συμφωνίας και στη συνέχεια ανακάλεσε την υπογραφή του– και, δεύτερον, μια ψηφοφορία στο διοικητικό συμβούλιο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, που άλλοι τη χαρακτηρίζουν νόμιμη και άλλοι παράνομη. Παράνομη τη χαρακτηρίζουν όσοι δεν ψήφισαν, καθώς είχαν μεταβεί σε ταβέρνες… Με αυτά τα δεδομένα, το βράδυ της Τετάρτης, παρενέβη για δεύτερη φορά ο πρόεδρος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ (φωτ.). Με εσωτερική ενημέρωση επιχειρεί να καθησυχάσει το προσωπικό, αναφέροντας πως, ανεξαρτήτως αν υπάρξει ή όχι ΕΣΣΕ, ο οργανισμός θα συνεχίσει να λειτουργεί με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή