Μία τριετία επιτυχίας στο ΚΠΙΣΝ

Μία τριετία επιτυχίας στο ΚΠΙΣΝ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην ελληνική πολιτεία, οργανώθηκε χθες συνάντηση με τους δημοσιογράφους στον ηλιόλουστο χώρο του Φάρου, με τη συμμετοχή της διοίκησης του Κέντρου. Σε μια ατμόσφαιρα δικαιολογημένης ικανοποίησης, ο διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου, Νίκος Μανωλόπουλος, ανακοίνωσε λίγα από τα στοιχεία που αφορούν την κίνηση των επισκεπτών στο ΚΠΙΣΝ τον περασμένο χρόνο και δεσμεύθηκε ότι ο συνολικός απολογισμός θα δοθεί στη δημοσιότητα την προσεχή εβδομάδα. Ωστόσο, υπογράμμισε το γεγονός πως στην τριετία που μόλις ολοκληρώθηκε η λειτουργία του ΚΠΙΣΝ βρήκε ευρεία απήχηση στο κοινό, το οποίο αγκάλιασε τις δράσεις του.

Συγκεκριμένα, η επισκεψιμότητα παρουσιάζει διαρκή ανοδική τάση, φθάνοντας το 2019 τα 6,3 εκατ. επισκέπτες, ακριβώς ένα εκατ. περισσότερους από το 2018 (5,3 εκατ.). Ο αριθμός γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακός αν συγκριθεί με τα 3,1 εκατ. επισκεπτών του 2017, ενώ, όπως σχολίασε ο κ. Μανωλόπουλος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του επιχειρησιακού σχεδίου που είχε εκπονηθεί πριν από την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Δημόσιο, η πρόβλεψη ήταν για 700.000 επισκέπτες τον χρόνο.

Προφανώς, αυτή η τρίτη χρονιά αύξησης του κοινού, σε συνδυασμό με τον δεκαπλασιασμό του αρχικού στόχου, αποδεικνύει ότι το Κέντρο έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση της πόλης ως βασικός προορισμός ψυχαγωγίας – μάθησης – άθλησης και ως κύριος τόπος πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος αποτελεί πλέον βασικό μητροπολιτικό πάρκο της πρωτεύουσας.

Πίσω από αυτή την επιτυχία υπάρχει μια οργανωμένη στρατηγική που εκπονείται με την πολλαπλή, έμπρακτη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπως τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος, και είχε ως αποτέλεσμα να αποτελέσει το ΚΠΙΣΝ ένα νέο μοντέλο δημόσιου χώρου, ανοιχτού και ελεύθερου, που διευκολύνει την πρόσβαση σε όλους, συνεπώς οι επισκέπτες του νιώθουν πάντα ευπρόσδεκτοι.

Να υπενθυμίσουμε ότι η έρευνα κοινού που αφορούσε το έτος 2018 κατέδειξε ότι ένας στους δύο ενήλικους κατοίκους της Αττικής έχει ήδη επισκεφθεί το ΚΠΙΣΝ, ενώ κατά μέσον όρο ο κάθε επισκέπτης το επισκέπτεται πέντε φορές. Αυτή η επαναληψιμότητα των επισκέψεων καταδεικνύει την εξοικείωση των πολιτών με έναν δημόσιο χώρο πολιτισμού και υψηλής αισθητικής, κάτι που εξαρχής αποτελούσε στόχο τόσο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος όσο και της πολιτείας.

Στα σχέδια του 2020 συγκαταλέγεται η ενίσχυση του Κέντρου με ένα ακόμη εστιατόριο, το «Δέλτα», στο επίπεδο 5Α, που ήδη ξεκίνησε τη λειτουργία του, κάθε Κυριακή από τις 10 π.μ., για brunch, έως το βράδυ. Τέλος, μέσα στον επόμενο μήνα, οι αναγνώστες που επιθυμούν να διαβάσουν κοιτάζοντας την πόλη από ψηλά και να δανειστούν τα βιβλία τους, μπορούν να επισκεφθούν τον Φάρο, ο οποίος μετατρέπεται σε αναγνωστήριο. Αυτό, άλλωστε, προβλεπόταν από το αρχικό σχέδιο του Ρέντσο Πιάνο και θα συμπληρώσει τη δανειστική λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Εξίσου θετικά είναι τα νέα και για την ΕΒΕ: Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το νέο εφορευτικό συμβούλιο απαρτίστηκε και ανανεώθηκε η θητεία του προέδρου Σταύρου Ζουμπουλάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή