«Κλειδί» η πηγή του κοροναϊού

«Κλειδί» η πηγή του κοροναϊού

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία, εγρήγορση, αλλά και την εφαρμογή δρακόντειων περιοριστικών μέτρων, έχει προκαλέσει σε ολόκληρη την υφήλιο η μυστηριώδης επιδημία ιογενούς πνευμονίας, που εμφανίστηκε αρχικά τον Δεκέμβριο, στην πόλη Γιουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας και από εκεί εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Παρά την εκρηκτική κατάσταση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αρνήθηκε να τη χαρακτηρίσει «παγκόσμια έκτακτη ανάγκη», κρίνοντας ότι είναι «πολύ νωρίς» για κάτι τέτοιο, καθώς δεν υπάρχει ακόμα επαρκής διασπορά των κρουσμάτων εκτός κινεζικών συνόρων, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει ότι μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία παγκόσμια πανδημία.   

Τα κρούσματα, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, υπερβαίνουν τα 900, αν και Βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι περισσότερα, πιθανώς χιλιάδες. Τουλάχιστον ένας θάνατος καταγράφηκε στη επαρχία Χουμπέι και ένας στα σινορωσικά σύνορα, 2.000 χιλιόμετρα από την επιδημική εστία. Τα θύματα, υποστηρίζουν οι κινεζικές αρχές, είναι κυρίως ηλικιωμένοι άνδρες με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Εκτός από τις χώρες της Ασίας (Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Μακάο, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Ινδία) που ήδη μετρούν κρούσματα, πριν από λίγες ημέρες εντοπίστηκε και ένας ασθενής στο Σιάτλ, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Πολλά ύποπτα κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στην Ευρώπη.

Ο παθογόνος παράγοντας που προκαλεί την επιδημία ανήκει στην κατηγορία των κοροναϊών και ταυτοποιήθηκε ως 2019-nCoV, αλλά είναι γνωστότερος ως κοροναϊός Γιουχάν. Παρότι η προέλευσή του παραμένει άγνωστη, ο επιστήμονας που τον αποκωδικοποίησε, ο καθηγητής Λέο Πουν της Ιατρικής Σχολής Λι Κα Σινγκ του Χονγκ Κονγκ, εκτιμά ότι εμφανίστηκε αρχικά σε κάποιο ζώο και από εκεί μεταπήδησε στον άνθρωπο. Στις αρχές της εβδομάδας, Κινέζοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει απευθείας μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και ότι ο παθογόνος παράγοντας μεταλλάσσεται, γεγονός που καθιστά ζοφερό το μέλλον, καθώς αναμενόταν να ταξιδέψουν εκατομμύρια άνθρωποι με την αφορμή του κινεζικού Νέου Ετους. Ο καθηγητής Πουν επισήμανε ότι «το μόνο που ξέρουμε για τον 2019-nCoV είναι ότι προκαλεί πνευμονία και ότι δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά, κάτι που δεν μας προκαλεί έκπληξη. Ομως, όσον αφορά τη θνησιμότητα, η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική, αν λάβει κανείς υπόψη, ότι ένας παρόμοιος ιός,  το Οξύ Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο (Sars), προκαλούσε τον θάνατο του 10% αυτών που προσέβαλε», ενώ ο κοροναϊός του Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής (Mers), που εμφανίστηκε το 2012, δεν μεταδιδόταν μεν με την ίδια ευκολία μεταξύ ανθρώπων, αλλά είχε πολύ μεγαλύτερη θνησιμότητα, οδηγώντας στον θάνατο το 35% των 2.500 προσβεβλημένων, δηλαδή 852 ανθρώπους. Πιο καθησυχαστικός ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος δρ Μαρκ Ντένισον, του πανεπιστημίου Βάντερμπιλντ, επισημαίνει ότι ο 2019-nCoV φαίνεται ηπιότερος από τους Sars και Mers.

Αν και επί του παρόντος δεν έχει εντοπιστεί από ποιο ζώο ξεπήδησε ο κοροναϊός (ερευνητές του πανεπιστημίου του Πεκίνου εκτιμούν ότι προήλθε από φίδια), τα πρώτα κρούσματα της Γιουχάν είτε εργάζονταν είτε ψώνιζαν συχνά στην υπαίθρια ιχθυαγορά και ζωαγορά στο κέντρο της πόλης (όπου υπήρχαν ζωντανά πουλερικά, νυχτερίδες, κουνέλια και φίδια). Οι κινεζικές αρχές αμέσως έκλεισαν την αγορά.

Μνήμες Sars

Η επιδημία Sars, που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2002, αποτελεί μία δυσάρεστη και ανησυχητική ανάμνηση για τους υγειονομικούς φορείς. Τότε, οι κινεζικές αρχές απέκρυψαν την έκτασή του με αποτέλεσμα η «άτυπη πνευμονία» να μεταδοθεί, περίπου ανεξέλεγκτη, σε 37 κράτη, προσβάλλοντας 8.000 ανθρώπους, προκαλώντας διεθνή πανικό και οδηγώντας στον θάνατο περισσότερους από 750. Αυτή η πολιτική των «μυστικών και των ψεμάτων» που ακολούθησε το Πεκίνο εκείνη την περίοδο, εξακολουθεί να προκαλεί σχετική καχυποψία στους ειδικούς και στους διεθνείς υγειονομικούς οργανισμούς.

Ωστόσο, αυτή τη φορά η Κίνα φαίνεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει δραστικά την υγειονομική κρίση. Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς δήλωσε ότι «οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον κοροναϊό κατέστησαν εφικτές επειδή αμέσως η Κίνα κοινοποίησε τον γενετικό του κώδικα. Κι αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να της αναγνωρίσουμε». Ταυτόχρονα, το Πεκίνο έλαβε πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα, όπως είναι η επιβολή καραντίνας στην Γιουχάν, που έχει 11 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά και σε τουλάχιστον εννιά γειτονικές της πόλεις, καθηλώνοντας στις εστίες τους περίπου 40 εκατ. ανθρώπους. Στις αποκλεισμένες πόλεις σταμάτησαν να λειτουργούν όλα τα δημόσια μεταφορικά μέσα. Εκλεισαν επίσης αεροδρόμια και σιδηροδρομικοί σταθμοί για όσους επιθυμούν να τις εγκαταλείψουν. Το μέτρο προκάλεσε εντύπωση στον εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα, δρα Γκόντεν Γκαλέα, που τόνισε ότι ο αποκλεισμός ολόκληρων πόλεων δεν έχει δοκιμαστεί ξανά και ότι είναι άγνωστο αν θα λειτουργήσει.

Πόσο, όμως, πραγματικά ανήσυχοι είναι οι ειδικοί; Οπως επισημαίνει η δρ Τζόζι Γκόλντινγκ του ιδρύματος Wellcome Trust, «επί του παρόντος, πριν λάβουμε περισσότερες πληροφορίες, δεν γνωρίζουμε πόσο πρέπει να ανησυχούμε. Αν δεν μάθουμε την προέλευση του κοροναϊού σίγουρα δεν μπορούμε να νιώθουμε άνετα».

Χωρίς θεραπεία

Ο νέος κοροναϊός προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας πνευμονία, με βασικά συμπτώματα έντονο βήχα, πυρετό που μπορεί να διαρκεί αρκετές ημέρες, συνάχι, πονόλαιμο και δύσπνοια. Ομως, πολλοί άνθρωποι που έχουν προσβληθεί, μπορεί να έχουν πολύ ήπια συμπτώματα, τα οποία πιθανώς να περνούν απαρατήρητα. Καθώς η πνευμονία είναι ιογενής, τα αντιβιοτικά είναι εντελώς αναποτελεσματικά στην αντιμετώπισή της. Μία λύση είναι η χορήγηση αντιιικών σκευασμάτων, αλλά και αυτά απλώς μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων. Εφόσον ο ασθενής διακομιστεί σε νοσοκομείο πιθανώς η αναπνοή του να υποστηριχθεί μηχανικά και να του χορηγηθούν ενδοφλέβια υγρά. Ωστόσο, οι πιθανότητες ανάρρωσής του εξαρτώνται μόνο από την δύναμη του ανοσοποιητικού του συστήματος. Πληροφορίες υποδεικνύουν ότι όσοι κατέληξαν από τον νέο κοροναϊό είχαν ήδη επιβαρυμένη υγεία. Κάποιος άνθρωπος μπορεί να προσβληθεί μετά την έκθεσή του σε σταγονίδια (βήχας, φτάρνισμα) του αρρώστου ή ακόμα και με απλή χειραψία. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί εφόσον αγγίξουμε επιφάνεια που είχε αγγίξει κάποιος ασθενής και στη συνέχεια ακουμπήσουμε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια. Ενα καλό μέτρο για να μειωθούν οι πιθανότητες λοίμωξης είναι το συστηματικό πλύσιμο των χεριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή