Οι πλούσιοι… πλουσιότεροι

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις προσπάθειες για άνοιγμα του Τσάμπιονς Λιγκ σε περισσότερες χώρες, και τη θεσμοθέτηση του αμφιλεγόμενου «Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι» (Financial Fair Play), το μεγαλύτερο μέρος των κερδών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο καταλήγει στις πέντε μεγάλες λίγκες της Ευρώπης (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία).

Κι αυτά τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 20% το 2018 σύμφωνα με τη 11η επίσημη ετήσια έρευνα της UEFA για τα οικονομικά του ποδοσφαίρου, που δημοσιεύθηκε προ ημερών.

Οι 712 σύλλογοι των 55 ευρωπαϊκών λιγκών κατέγραψαν έσοδα ύψους 21 δισ. ευρώ κατά το οικονομικό έτος 2018, με ετήσια αύξηση 5% από το 2017, ενώ τα τρία τέταρτα των εσόδων των λιγκών αφορούν τις πέντε μεγάλες χώρες, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την έρευνα, η Πρέμιερ Λιγκ αποκόμισε το 2018 ίσα έσοδα (5,4 δισ. ευρώ) με τους 617 συλλόγους των 50 «μη προνομιούχων» εθνικών λιγκών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής Σούπερ Λίγκας που βρίσκεται στην 20ή θέση της κατάταξης με έσοδα μόλις 8,6 εκατ. ευρώ ανά σύλλογο (τότε με 16 ομάδες).

Πίσω από την Πρέμιερ Λιγκ έρχονται η Μπουντεσλίγκα (3,2 δισ.), η Λα Λίγκα (3,1 δισ.), η Σέριε Α (2,3 δισ.) και η Λιγκ 1 (1,7 δισ.). Στην έκτη θέση είναι η Ρωσία με 752 εκατ. ευρώ και στην έβδομη η Τουρκία με 748 εκατ. Αρα και η διαφορά της Πρέμιερ Λιγκ με τις άλλες τέσσερις μεγάλες λίγκες ανοίγει πλέον, ξεπερνώντας τα 2 δισ. ευρώ…

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι οι 30 κορυφαίοι σε έσοδα σύλλογοι συγκέντρωσαν άνω των 10 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 49% όλων των εσόδων των 55 λιγκών. Στην πρώτη 20άδα οι σύλλογοι προέρχονται όλοι από τις πέντε μεγάλες λίγκες, με την πρώτη εκτός των πέντε χωρών να είναι η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης στην 24η θέση…

Πρώτη είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης (το 2018) Ρεάλ Μαδρίτης με 11% αύξηση εσόδων από το 2017, φθάνοντας τα 751 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη αντίπαλος Μπαρτσελόνα ακολουθεί με 692 εκατ. και άνοδο 6%, ενώ η τρίτη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπαίνει και στον οικονομικό τομέα σε ύφεση, με πτώση 2% στα έσοδα (666 εκατ. ευρώ).

Στην έκθεση της συνομοσπονδίας υπάρχει πρόλογος του προέδρου της Αλεκσάντερ Σέφεριν, που επιχαίρει για την αύξηση των εσόδων και των περιουσιακών στοιχείων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ενώ σημειώνει τη μεγάλη δαπάνη για μισθούς ποδοσφαιριστών. Ωστόσο, αποφεύγει να σχολιάσει ουσιαστικά την ανισότητα μεταξύ των πρωταθλημάτων, εστιάζοντας την προσοχή του στο ότι μεγάλο ποσοστό των συλλόγων (κάνει λόγο για το 80%) έχουν επενδύσει στις προπονητικές υποδομές τους τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης δειγματοληπτικής έρευνας της εταιρείας KPMG για τα έσοδα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο (βλ. γράφημα) είναι χαρακτηριστικά: Η έρευνα ελέγχει μόνο τα έσοδα των πρωταθλητριών ομάδων των οκτώ πλουσιότερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης, προσθέτοντας στα πέντε προαναφερθέντα αυτά της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Τουρκίας.

Η διαφορά είναι χαώδης: Ενώ και οι οκτώ πρωταθλητές σύλλογοι έδειξαν αύξηση στα έσοδά τους, η απόσταση των Μπαρτσελόνα, Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντσεστερ Σίτι, Μπάγερν και Γιουβέντους από Αγιαξ, Μπενφίκα και Γκαλατασαράι είναι τέτοια, παρά τις όποιες αυξομειώσεις, ώστε μπορεί κανείς άνετα να μιλήσει για ένα ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πατρικίων και πληβείων.

«Η πιο εντυπωσιακή τάση της χρονιάς υπήρξε η ανάδειξη των εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα σε κύριο παράγοντα της συνολικής αύξησης εσόδων σε επτά από τις οκτώ πρωταθλήτριες, ενώ την προηγούμενη σεζόν το εμπορικό εισόδημα αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα αύξησης», είπε ο Αντρέα Σαρτόρι, επικεφαλής του αθλητικού τομέα της KPMG και συντάκτης της έκθεσης.

Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι οι πρωταθλητές και των πέντε μεγάλων λιγκών παρέμειναν οι ίδιοι το 2018-19 με εκείνους του 2017-18, ενώ και φέτος οι τέσσερις από τους πέντε (πλην Μάντσεστερ Σίτι) είναι πιθανό να διατηρήσουν τα σκήπτρα, χάρις και στον πακτωλό εσόδων που αποκομίζουν.

Ετσι, το αυτοτροφοδοτούμενο άνοιγμα της απόστασης συνεχίζεται, οι οικονομικοί έλεγχοι αδυνατούν να περιορίσουν τις σπατάλες, οι μεγάλοι γίνονται μεγαλύτεροι και εμείς οι υπόλοιποι (περιλαμβανομένης της Ελλάδας) ελπίζουμε στα μεταγραφικά ψίχουλα που πέφτουν από το πλούσιο τραπέζι των πέντε μεγάλων λιγκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή