OMEGA Speedmaster Moonwatch 321 Stainless Steel

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο η Omega είχε αναγγείλει την επιστροφή ενός θρυλικού μηχανισμού της, του περίφημου Calibre 321, προς μεγάλη ικανοποίηση των aficionados. Κρατώντας τον λόγο της, τον Ιούλιο του 2019, με αφορμή την 50ή επέτειο της πρώτης προσσελήνωσης, παρουσίασε ένα συναρπαστικό Speedmaster Moonwatch από πλατίνα, το οποίο έφερε μέσα του αυτόν ακριβώς τον μηχανισμό (δείτε το σχετικό θέμα εδώ).

OMEGA Speedmaster Moonwatch 321 Stainless Steel-1

Με την αυγή της νέας δεκαετίας η ελβετική μάρκα επανέρχεται δριμύτερη με ένα Moonwatch εφοδιασμένο με τον Calibre 321, αυτή τη φορά σε έκδοση από ανοξείδωτο ατσάλι. Είναι εμπνευσμένο από τον χρονογράφο Speedmaster που φορούσε στον καρπό του το 1965 ο αστροναύτης Edward White έγινε ο πρώτος Αμερικανός που περπάτησε στο διάστημα. Ήταν ένα Speedmaster ST 105.003.

OMEGA Speedmaster Moonwatch 321 Stainless Steel-2

Η κάσα του νέου χρονογράφου έχει διάμετρο 39,7 mm, είναι όπως προείπαμε από ανοξείδωτο ατσάλι και συνδυάζεται με μία κλασική στεφάνη Speedmaster με τη χαρακτηριστική ταχυμετρική κλίμακα από λευκό σμάλτο επάνω σε έναν δακτύλιο από γυαλιστερό μαύρο κεραμικό [ZrO2]. Το γνώριμο μαύρο καντράν με τους τρεις μετρητές του χρονογράφου σε κατώτερο επίπεδο (30 λεπτών στο 3, 12 ωρών στο 6 και μικρών δευτερολέπτων στο 9) αναδεικνύεται χάρη στους δείκτες και τις ενδείξεις των ωρών, που είναι επιστρωμένα με μπεζ Super-LumiNova. Η αντι-αντανακλαστική επεξεργασία στην εσωτερική πλευρά του κρυστάλλου ζαφειριού εξασφαλίζει απόλυτη ευκρίνεια.

OMEGA Speedmaster Moonwatch 321 Stainless Steel-3

Οι σχεδιαστές της Omega φρόντισαν να σεβαστούν κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες του πρωτότυπου μοντέλου, όπως τα vintage λογότυπα της Omega και η τοποθέτηση της κουκίδας δίπλα στον αριθμό 90 της ταχυμετρικής κλίμακας που παραπέμπει στην εμβληματική φράση «Dot over Ninety». Μπορεί για το ευρύ κοινό αυτή να είναι μία μικρή λεπτομέρεια, δεν ισχύει όμως αυτό για τους φανατικούς συλλέκτες. Ανάλογα με τη θέση της κουκκίδας δίπλα στο 90 (λίγο πιο πάνω, λίγο πιο κάτω ή στο κέντρο του αριθμού) οι ειδικοί και οι ψαγμένοι μπορούν να υπολογίσουν την εποχή που κατασκευάστηκε ένα μοντέλο Speedmaster!

OMEGA Speedmaster Moonwatch 321 Stainless Steel-4

Και ερχόμαστε στο σημαντικότερο χαρακτηριστικό του νέου ρολογιού, τον μηχανισμό. Γνωστός για τον εξαιρετικά περίπλοκο σχεδιασμό του, ο κουρδιστός Calibre 321 ήταν ο πρώτος μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε στο OMEGA Speedmaster το 1957. Με τον ίδιο μηχανισμό ήταν εξοπλισμένο και το Speedmaster ST 105.012, το «αυθεντικό» Moonwatch, καθώς ήταν το πρώτο ρολόι που φορέθηκε στο Φεγγάρι.

OMEGA Speedmaster Moonwatch 321 Stainless Steel-5

Χρειάστηκε εκτεταμένη έρευνα και ανακατασκευή σε ειδικό εργαστήριο για να αναγεννηθεί ο μηχανισμός Calibre 321 σύμφωνα με τις αυθεντικές του προδιαγραφές. Λειτουργεί με συχνότητα 2,5 Ηz (18.000 ταλαντώσεις/ώρα) και προσφέρει 55 ώρες ενεργειακής αυτονομίας μέχρι το επόμενο κούρδισμα. Εξοπλισμένος με ελατήριο του μπαλανσιέ Breguet, κάθετο συμπλέκτη και column-wheel και φινιρισμένος με μία επίστρωση PVD σε χρυσό Sedna 18K, καθένας μηχανισμός συναρμολογείται από έναν συγκεκριμένο ωρολογοποιό. Και είναι τόσο ωραίος στις λεπτομέρειές του, ώστε δεν ήταν δυνατόν να μένει κρυμμένος πίσω από ένα κλειστό καπάκι, γι’ αυτό και η Omega φρόντισε η πλάτη του ρολογιού να είναι από διαφανές κρύσταλλο ζαφειριού.

OMEGA Speedmaster Moonwatch 321 Stainless Steel-6

Το νέο ατσάλινο Omega Speedmaster Moonwatch 321 φοράει ένα άψογο ατσάλινο μπρασελέ με σατινέ και γυαλισμένες επιφάνειες. Όσο για την τιμή του, μπορεί να φαίνεται υψηλή στους ανυποψίαστους, είναι όμως ανάλογη του ιστορικού μηχανισμού του: 13.700 €.

Δείτε το ρολόι «ζωντανά» στο παρακάτω video

Περισσότερες πληροφορίες για την Omega εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Swatch Group Greece (τηλ.: 210-9565656)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή