Reuters: Χάκερ που ενεργούν για τουρκικά συμφέροντα πίσω από πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις

Reuters: Χάκερ που ενεργούν για τουρκικά συμφέροντα πίσω από πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάκερ που ενεργούν προς το συμφέρον της τουρκικής κυβέρνησης πιστεύεται πως βρίσκονται πίσω από κυβερνοεπιθέσεις που στοχοποίησαν ιστοσελίδες της ελληνικής, κυπριακής αλλά και της ιρακινής κυβέρνησης, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τρεις κορυφαίους αξιωματούχους στον τομέα της ασφάλειας.

Ολες οι επιθέσεις κατά κυπριακών, ελληνικών και ιρακινών στόχων που ταυτοποιήθηκαν από Reuters συνέβησαν στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019, σύμφωνα με δημόσια διαδικτυακά αρχεία. Η ευρύτερη σειρά των επιθέσεων είναι εν εξελίξει σύμφωνα με αξιωματούχους αλλά και με ιδιωτικούς ερευνητές κυβερνοασφάλειας.

Οι χάκερς επιτέθηκαν σε τουλάχιστον 30 οργανισμούς, αναφέρει το δημοσίευμα, συμπεριλαμβανομένων υπουργείων, πρεσβειών και υπηρεσιών ασφαλείας ενώ επισημαίνει ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονταν οι υπηρεσίες email της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης , καθώς και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης του Ιράκ.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος και δύο Βρετανοί ανέφεραν πως η δραστηριότητα των χάκερς φέρνει χαρακτηριστικά κρατικής υποστήριξης σε κατασκοπεία που πραγματοποιήθηκε για προώθηση τουρκικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με δυο βρετανούς και έναν αμερικανό αξιωματούχο, η δραστηριότητα φέρει τα χαρακτηριστικά κρατικά υποστηριζόμενης επιχείρησης κατασκοπείας διεξαχθείσης για την προώθηση τουρκικών συμφερόντων

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι το συμπέρασμά τους βασίστηκε σε τρία στοιχεία: στις ταυτότητες και τις τοποθεσίες των θυμάτων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται κυβερνήσεις χωρών με γεωπολιτική σημασία για την Τουρκία. Στις ομοιότητες με προηγούμενες επιθέσεις που, όπως οι ίδιες πηγές λένε, χρησιμοποίησαν υποδομές καταχωρισμένε στην Τουρκία. Και σε πληροφορίες που περιέχονται σε εμπιστευτικές αποτιμήσεις που οι πηγές δεν θέλησαν να σχολιάσουν.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποια συγκεκριμένα άτομα ή οργανισμοί είναι υπεύθυνοι αλλά πιστεύουν ότι τα κύματα των επιθέσεων συνδέονται μεταξύ τους, επειδή σε όλες χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιοι σέρβερς ή άλλη υποδομή.

Ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Ετερος Τούρκος αξιωματούχος δεν απάντησε ευθέως στις ερωτήσεις αλλά αρκέστηκε να πει ότι η Τουρκία έχει υπάρξει συχνά θύμα κυβερνοεπιθέσεων.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή