Η Ρωσία απέλασε Ιάπωνα δημοσιογράφο για στρατιωτική κατασκοπεία

Η Ρωσία απέλασε Ιάπωνα δημοσιογράφο για στρατιωτική κατασκοπεία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την απέλαση ενός Ιάπωνα δημοσιογράφου ο οποίος επιχείρησε να αποσπάσει μυστικά έγγραφα που έχουν σχέση με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην Άπω Ανατολή, μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

Στον δημοσιογράφο, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε, δόθηκε διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη Ρωσία, την οποία και εγκατέλειψε αφού είχε συλληφθεί τον περασμένο μήνα στo Βλαδιβοστόκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στην ιαπωνική πρεσβεία, για τις ενέργειες του Ιάπωνα δημοσιογράφου, ο οποίος είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω στις 25 Δεκεμβρίου του 2019 από τις ρωσικές αστυνομικές αρχές την στιγμή που προσπαθούσε να αποκτήσει πληροφορίες για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Άπω Ανατολή.

«Την επόμενη μέρα ο Ιάπωνας, ο οποίος βρίσκονταν στην Ρωσία με δημοσιογραφική βίζα, αναχώρησε για την πατρίδα του» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο επιτετραμμένος της ιαπωνικής πρεσβείας στη Μόσχα στον οποίο του επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας σε σχέση με τις αμφιλεγόμενες ενέργειες του Ιάπωνα υπηκόου, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εξεδόθη δύο ημέρες αφότου η ιαπωνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Softbank Group Corporation, είχε ανακοινώσει ότι ένας από τους πρώην υπαλλήλους της εταιρείας της, έχει συλληφθεί ως ύποπτος για διαρροή πληροφοριών της εταιρείας.

Ο πρώην υπάλληλος της εταιρείας θεωρείται ύποπτος για το ότι παρείχε πληροφορίες στην ρωσική εμπορική αντιπροσωπεία στην Ιαπωνία, έναντι χρηματικής αμοιβής, αναφέρει η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei επικαλούμενη την αστυνομία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο πρόκειται για τον ηλικίας 48 ετών Γιουτάκα Αράκι.

Οι δεσμοί μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας εξακολουθούν να είναι τεταμένες εξαιτίας της μακροχρόνιας διένεξης που υπάρχει για την κυριότητα των νησιών Κουρίλων, τα οποία είχαν καταληφθεί από τον σοβιετικό στρατό τις τελευταίες μέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή