«Εάν υπάρχει κάπου κόλαση, είναι εδώ»

«Εάν υπάρχει κάπου κόλαση, είναι εδώ»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση προσέρχομαι σε αυτόν τον χώρο, ο οποίος έχει ταυτιστεί όσο κανένας άλλος με την ανθρώπινη βαρβαρότητα. Πράγματι, αν υπάρχει κάπου σε αυτόν τον κόσμο κόλαση, είναι εδώ». Με αυτά τα λόγια ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του κατά τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την απελευθέρωση του Αουσβιτς.

Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του ξεναγήθηκαν στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του στρατοπέδου, ενώ μπήκαν και στους θαλάμους όπου θανατώθηκαν συνολικά πάνω από 1.100.000 άνθρωποι. Το πρωθυπουργικό ζεύγος άκουσε ιστορίες για Ελληνες Εβραίους και

πολιτικούς κρατουμένους που βρήκαν φρικτό θάνατο στο κολαστήριο των ναζί. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους Ελληνες Εβραίους λέγοντας πως κάποιοι από αυτούς, «οι οποίοι βρέθηκαν εδώ και εξεγέρθηκαν την 7η Οκτωβρίου του 1944, στη μεγάλη εξέγερση η οποία έλαβε χώρα στο κρεματόριο 4», πέθαναν τραγουδώντας τα λόγια του εθνικού ύμνου. Κάποιοι ακόμα, στις προσωπικές τους μαρτυρίες οι οποίες διασώθηκαν, έγραψαν ότι πεθαίνουν ευχαριστημένοι διότι γνωρίζουν ότι η πατρίδα τους είναι ήδη ελεύθερη». Τη μνήμη «αυτών των Ελλήνων Εβραίων τιμούμε σήμερα, μαζί με την υπόσχεση την οποία δίνουμε όλοι: ποτέ ηανθρωπότητα να μην ξαναζήσει μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία», κατέληξε. Την ίδια στιγμή, με τήρηση ενός λεπτού σιγής και με παρεμβάσεις του αντιπροέδρου της Βουλής Νικ. Κακλαμάνη και των Γ. Μπούγα (Ν.Δ.), Ανδρ. Λοβέρδου (ΚΙΝΑΛ) και Μαρίας Αθανασίου (Ελλ. Λύση), η εθνική αντιπροσωπεία τιμούσε τη χθεσινή Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος.

«Το δράμα του Ολοκαυτώματος μας διδάσκει και μας υποχρεώνει να εξακολουθήσουμε να πολεμάμε τη μισαλλοδοξία και τον σκοταδισμό, να τιμούμε πανανθρώπινες αξίες, να παλεύουμε για τις εθνικές και τις ιστορικές μας αλήθειες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κακλαμάνης. Ο κ. Μπούγας λίγο αργότερα σημείωνε: «Να μην επιτρέψουμε ξανά σε δυνάμεις που αναπαράγουν το μίσος και τον ρατσισμό, εκμεταλλευόμενες τους φόβους ή τις ανησυχίες των πολιτών, να παρεισφρήσουν και να κλονίσουν τα θεμέλια των ανοικτών κοινωνιών, την κοινωνική συνοχή και τα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος τόνιζε ότι «τα τραγικά γεγονότα που αφορούν το Ολοκαύτωμα δεν πρέπει να ξεχαστούν. Και πρέπει όσο μπορεί ο καθένας και η καθεμιά από μας να τα θυμίζουμε και να υποδεικνύουμε στις επόμενες γενιές, γιατί ο καιρός περνάει και οι άνθρωποι ξεχνούν». Την αντίθεσή της στον ρατσισμό, στον φασισμό και στις συνέπειές τους εξέφρασε η κ. Αθανασίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή