Παραίτηση Σακελλαροπούλου από το ΣτΕ

Παραίτηση Σακελλαροπούλου από το ΣτΕ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες μετά την εκλογή της με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου παραιτήθηκε από την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η κ. Σακελλαροπούλου με την παραίτηση της χθες από την προεδρία, στην οποία είχε επιλεγεί πριν από ενάμιση χρόνο, ανοίγει τον δρόμο στην κυβέρνηση για την επιλογή νέου προέδρου στο ανώτατο δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην «Καθημερινή της Κυριακής», κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ότι στην κυβέρνηση πιθανότατα θα κινηθούν στην επιλογή, ως νέου προέδρου του δικαστηρίου, του αρχαιότερου αντιπροέδρου του ΣτΕ, Αθ. Ράντου, ο οποίος ήδη εκτελεί καθήκοντα προέδρου στο ΣτΕ από τότε που η κ. Σακελλαροπούλου αποφάσισε να αναστείλει τα δικαστικά της καθήκοντα, όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του να την υποδείξει ως νέα ΠτΔ.

Η παραίτηση της κ. Σακελλαροπούλου ανακοινώθηκε χθες, καθώς η νέα ΠτΔ δεν θέλησε να αναμένει τον Μάρτιο, όταν και θα αναλάβει καθήκοντα στην Προεδρία, για να παραιτηθεί από το ΣτΕ. Πάντως, η επιλογή Ράντου, παρά το βραχύβιο της προεδρικής θητείας του, κρίνεται από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ως επιβεβλημένη, καθώς ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ είναι από τους πλέον διακεκριμένους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και είχε παραλειφθεί από τις προηγούμενες επιλογές για την προεδρία του ΣτΕ, που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η επιλογή Ράντου θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση τον προσεχή Ιούνιο, όταν και αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας ο κ. Ράντος, να προχωρήσει σε νέα επιλογή για την προεδρία, με πιθανότερο σενάριο να θεωρείται η ανάδειξη της Ειρήνης Σαρπ. Η κ. Σαρπ είναι σήμερα αντιπρόεδρος στο ανώτατο δικαστήριο και θεωρείται σπουδαία δικαστική λειτουργός, που χαίρει γενικής αναγνώρισης.

Αλλωστε η ίδια, με τον Αθ. Ράντο, που είναι ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος, αντικαθιστούν ήδη την κ. Σακελλαροπούλου στις διασκέψεις της Ολομέλειας του δικαστηρίου για τις υποθέσεις των αναδρομικών, που δικάστηκαν στις αρχές Ιανουαρίου, στην πρώτη για τη νέα χρονιά και τελευταία για την κ. Σακελλαροπούλου Ολομέλεια του ΣτΕ. Οι επικείμενες αλλαγές στην κορυφή του ΣτΕ πουδρομολογούνται εκ των πραγμάτων μετά την επιλογή Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχουν ήδη απασχολήσει τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα, ο οποίος θα είναι εκείνος που θα εισηγηθεί σχετικά και στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει και η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοβουλευτικής προεπιλογής για τον νέο πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, που διενεργείται από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Πάντως, η παραίτηση Σακελλαροπούλου από την προεδρία του ΣτΕ δεν προκαλεί προβλήματα σε κρίσιμες διασκέψεις της Ολομέλειας, στην οποία η ίδια είχε προεδρεύσει για σημαντικές υποθέσεις, όπως τα αναδρομικά

κ.ά., καθώς στη σύνθεση της Ολομέλειας μετείχαν οι αντιπρόεδροι που ήδη την έχουν αντικαταστήσει στις διασκέψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή