ΒΕΡΟΛΙΝΟ by gastronomos

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία εστιατόρια, τρεις διαφορετικές, αξιοσημείωτες εμπειρίες σαν γαστρονομικά μονόπρακτα. Μαζί κι ένα ρεπεράζ στα καλύτερα καφέ και αξιοθέατα της πόλης.

Στο Βερολίνο οι έθνικ κοινότητες, γαστρονομικά παρούσες, μαγειρεύουν θαρραλέα τις κουζίνες των χωρών τους σε εστιατόρια και street food πάγκους. Παράλληλα, μια φουρνιά ταλαντούχων νέων μαγείρων και σομελιέ εστιάζει στο τοπικό, στο αδιαπραγμάτευτα εποχικό, συναινώντας στη διεθνή γαστρονομική τάση που θέλει την ντόπια πρώτη ύλη στην κεντρική σκηνή, να δίνει ρεσιτάλ καθαρότητας. Έχουν απλοποιήσει τα πράγματα και χωράνε μόνο την ουσία σε μικρά μενού, σε απέριττους καταλόγους τυπωμένους σε μικρά χαρτιά, για να ανανεώνονται με το μικρότερο κόστος και με ευκολία κάθε σεζόν. Επισκεφτήκαμε τρία εστιατόρια με διαφορετικό στιλ, αλλά κοινή φιλοσοφία: μίνιμαλ διακόσμηση, ανοιχτές κουζίνες και σερβιτόροι που γνωρίζουν πώς να παρουσιάσουν τι υπάρχει στο πιάτο. Καθίσαμε σε τραπέζια με χειροποίητα art de la table και με απροσποίητο plating, γνωρίσαμε σομελιέ που προτείνουν φανατικά κρασιά ήπιας-φυσικής οινοποίησης, όλα αυτά με μουσική υπόκρουση μελετημένη, ταιριαστή. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα αυτές τις εμπειρίες εστίασης, που έχουν ουσία, ειλικρίνεια και νόημα, πυροδοτούν σκέψεις και αποτελούν πηγή έμπνευσης.

Nobelhart & Schmutzig

ΒΕΡΟΛΙΝΟ by gastronomos-1

Υπάρχουν δύο επιλογές θέσης: τραπέζι ή μπάρα. Εμείς θα σας προτείναμε την μπάρα, η οποία περικλείει την ανοιχτή κουζίνα. Εκεί θα είστε στην καρδιά των εξελίξεων, προνομιακοί θεατές σε ένα συναρπαστικό γαστρονομικό δρώμενο. Όλα ξεκινούν με το πάτημα ενός κουμπιού. Χτυπάμε το κουδούνι της εισόδου και μας υποδέχεται ο σομελιέ Billy Wagner, συνιδιοκτήτης του N&S, ο οποίος έχει επιμεληθεί αφενός μια αποκαλυπτική wine list με έμφαση στα κρασιά ήπιας-φυσικής οινοποίησης και αφετέρου μια συλλογή με βινύλια – η μουσική είναι κομμάτι της εμπειρίας. Αφού μας απαλλάσσουν από παλτά, σκούφους, κασκόλ και γάντια, μας οδηγούν στη μίνιμαλ σάλα, εξηγώντας ευγενικά ότι καλό είναι να εξαφανίσουμε και τα κινητά μας, ώστε να επικεντρωθούμε στην «παράσταση». «Είναι χαρά μας να σας έχουμε εδώ απόψε» γράφει ο κατάλογος.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ by gastronomos-2

Το μενού έχει σχεδιάσει ο συνεταίρος του Wagner, ο σεφ Micha Schafer. Εκτός από τα 12 στάδια του fix μενού (120 €), αναφέρονται αναλυτικά και όλοι οι συντελεστές, το καστ της βραδιάς, δηλαδή οι μάγειρες, αλλά και οι παραγωγοί που τους εφοδιάζουν απευθείας με πρώτη ύλη από τα πέριξ της πόλης. Για τους παραγωγούς γίνεται ειδική μνεία και κατά το σερβίρισμα των πιάτων. Όλη η φιλοσοφία τους εμπεριέχεται στην εξής φράση: «Αν δεν το έχουμε, δεν το χρειάζεστε». Κάθε πιάτο είναι εστιασμένο σε μια πρώτη ύλη, που αναδεικνύεται με φυσικές μεθόδους μαγειρέματος (τουρσί, πάστωμα, πολύωρο ψήσιμο) και ελάχιστα νοστιμευτικά. Τα αγκιναράκια της Ιερουσαλήμ, έτσι όπως σιγομαγειρεύονται, έχουν πολλαπλάσια νοστιμιά, σερβίρονται μαζί με αφράτο λαρδί με αγριοκύμινο. Ανεξίτηλη γεύση είχαν τα σπετζλ ζυμωμένα με συκωτάκια κοτόπουλου, το αρνί με λάχανο και βουτυρόγαλα, και όλα ανεξαιρέτως τα εδέσματα, συμπεριλαμβανόμενων του χειροποίητου ψωμιού και του βουτύρου, που παρασκευάζεται εντός και προφέρεται σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης. Πρόσφατα βραβευμένο με αστέρι Michelin, το N&S φιγουράρει επίσης στο νούμερο 57 της λίστας World’s Best Restaurants. Friedrichstraße 218, Kreuzberg, T/0049-30.25.94.06.10.

Barra

ΒΕΡΟΛΙΝΟ by gastronomos-3

Ένα wine bar μόλις 22 θέσεων, στο οποίο η κράτηση είναι απαραίτητη. Το μικρό, εποχικό μενού διανθίζεται και με κάποια εμβόλιμα πιάτα ημέρας. Ακούγοντας το τραγούδι «Start me up» των Rolling Stones, δοκιμάσαμε μία από τις ωραιότερες σούπες με άκρως χειμωνιάτικη, βαθιά και σικάτη γεύση, που πετυχαίνουν συνδυαστικά το κάστανο, οι κανθαρέλες και οι χουρμάδες. H φοκάτσια τους ήταν έξοχη. Επίσης, πήραμε τα σπινθηροβόλα λεμονάτα γεμιστά ανιολότι ρικότας με σπανάκι και καρύδια, έναν έξοχα παναρισμένο και υποδειγματικά τηγανισμένο ζουμερό μπακαλιάρο με αραιή σος ταρτάρ και για το τέλος μια αεράτη μους σοκολάτας, στολισμένη με κάρδαμο και ελαιόλαδο. Η λίστα περιλαμβάνει μόνο κρασιά ήπιας-φυσικής οινοποίησης και η σομελιέ είναι πολύ διαβασμένη. 20-27 €/άτομο χωρίς τα ποτά. Okerstraße 2, Neukölln, Τ/0049-30.81.86.07.57.

St. Bart

ΒΕΡΟΛΙΝΟ by gastronomos-4

Πιο βατό το σενάριο που διαδραματίζεται σε αυτή την gastropub στο Κρόιτσμπεργκ. Σκοτεινή ατμόσφαιρα, αφαιρετικό ντιζάιν, λιγότερο σοφιστικέ φαγητό στη λογική του μοιράσματος, οικονομικές κραφτ μπίρες, καλά κοκτέιλ και κρασιά ήπιας οινοποίησης. Δοκιμάσαμε ένα χορταστικό σάντουιτς σχάρας με back bacon και σάλτσα γκρέιβι, ολόφρεσκη τηγανητή πεσκανδρίτσα με κρουστό πανάρισμα, το signature τηγανητό κοτόπουλο – που ήταν υπερχυμώδες και πεντανόστιμο– πάνω σε σάλτσα βουτύρου με κάππαρη, αλλά και δικό τους ζυμωτό, ξινό ψωμί με καπνιστό βούτυρο. 12-16 €/άτομο χωρίς τα ποτά. Graefestraße 71, Kreuzberg, T/0049-30.40.75.11.75

Μη χάσετε:

  • Ελαφρύ, vegan γεύμα στο Baldon (Böttgerstraße 16, Gesundbrunnen, Mitte, T/0049-30.64.46.44.72)
  • Έξοχη λίστα με κρασιά ήπιας-φυσικής οινοποίησης στο Jaja (Weichselstraße 7, Neukölln, T/0049-30.52.66.69.11)
  • Στα καφέ Rocket and Basil (Lützowstraße 22, Tiergarten, T/0049-17.66.17.67.845) και Zimt & Zucker (Potsdamer Straße 103, Tiergarten, T/0049-30.28.60.42.77) για άψογο πρωινό και brunch
  • Speciality καφέ στο The Barn (Schönhauser Allee 8, Prenzlauer Berg, T/0049-16.38.36.16.05) και στο Isla (Hermannstraße 37, Neukölln)
  • Στο Lutzow bar (Lützowpl. 7, Tiergarten, T/0049-30.53.67.00.20) για κορυφαία κοκτέιλ, στο Wagemut (Kreuzbergstraße 71, Friedrichshain-Kreuzberg) για σπάνιες ετικέτες ποτών, στη Villa Neukölln (Hermannstrasse 233, Neukölln, T/0049-30.62.72.89.48) για κονσέρτα, χορό και ποτό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή