Μητσοτάκης – Μισέλ για προϋπολογισμό Ε.Ε.

Μητσοτάκης – Μισέλ για προϋπολογισμό Ε.Ε.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε ρυθμούς πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) κινούνται οι Βρυξέλλες, μετά την ανακοίνωση, το Σάββατο, της σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 20 Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που έχει αναλάβει προσωπικά την υπόθεση εξεύρεσης της σολομώντειας λύσης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ετοιμάζεται για διμερείς επαφές με τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο το βράδυ θα παραθέσει δείπνο εργασίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 8.30 το βράδυ.

Η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί κυρίως από τη διαπραγμάτευση να αυξήσει σημαντικά τους πόρους που θα λάβει από το Ταμείο Συνοχής. Για να το πετύχει αυτό επιστρατεύει τεχνικά επιχειρήματα σε σχέση με τη μεθοδολογία κατάρτισης του ΠΔΠ και την αποτυχία της να αποτυπώσει τις συνέπειες της κρίσης στην ελληνική οικονομία. Χρησιμοποιεί όμως επίσης ένα πολιτικό σκεπτικό: ότι, ως η πρώτη μεταλαϊκιστική κυβέρνηση στη χώρα, πρέπει να στηριχθεί από την Ε.Ε.

Μετά το πέρας των επαφών του με τους ηγέτες, ο κ. Μισέλ θα καταθέσει νέα πρόταση για την τελική μορφή του επταετούς προϋπολογισμού, που θα αφορά τόσο το συνολικό μέγεθός του όσο και την κατανομή των πόρων μεταξύ κοινής αγροτικής πολιτικής, συνοχής και «νέων» τομέων. Η πρόταση αυτή θα αποτελέσει τη βάση για τη διαπραγμάτευση που θα λάβει χώρα στην τελική ευθεία προς τη σύνοδο. Η αίσθηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ότι η εξεύρεση του τελικού συμβιβασμού πρέπει να γίνει τώρα, καθώς τίποτα δεν είναι πιο εύκολο αργότερα. Την αίσθηση αυτή συμμερίζεται και το Βερολίνο, που έχει άλλες προτεραιότητες για τη γερμανική προεδρία του δεύτερου μισού της χρονιάς (Brexit, μεταναστευτικό, Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία). Οι θέσεις των αντίπαλων στρατοπέδων είναι γνωστές εδώ και ενάμιση χρόνο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θεωρεί ότι έφτασε η ώρα της αλήθειας.

Τι περιλαμβάνει το ΠΔΠ

Υπενθυμίζεται ότι το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Αυτό περιλαμβάνει το νέο πακέτο των ίδιων πόρων της Ε.Ε. για τη νέα επταετία, τη διαδικασία έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (που αναμένεται να πάρει τρεις με τέσσερις μήνες) και τη θεσμοθέτηση των κανονισμών για 37 τομεακά χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε., χωρίς τους οποίους δεν υφίσταται η νομική βάση για την αποδέσμευση των πόρων.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι, σε σχέση με το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού, θα είναι πολύ κοντά στην πρόταση της φινλανδικής προεδρίας (1,07% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Ε.Ε.). Αυτό σημαίνει ότι οι καθαροί συνεισφορείς (η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Αυστρία) θα πρέπει να μετακινηθούν από τη θέση ο νέος προϋπολογισμός να περιοριστεί στο 1% του ΑΕΕ της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αντιστοίχως, οι φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1,11% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1,3%) θα ψαλιδιστούν. Ενα από τα ζητήματα στα οποία ήδη μοιάζει να υπάρχει γενική συμφωνία είναι ότι το 25% του νέου προϋπολογισμού θα κατευθυνθεί στην πράσινη οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή