Με μεγάλη πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με μεγάλη πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κόκκινο έκλεισαν χθες τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς η μετάδοση του κοροναϊού στην Κίνα εμπνέει γενικευμένη ανησυχία για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και προκαλεί μαζικές πωλήσεις μετοχών όσων εταιρειών θεωρούνται επισφαλείς. Το μέγεθος της κινεζικής οικονομίας, που έχει ήδη πληγεί από την επιδημία και ιδιαιτέρως ο τουριστικός τομέας της, εμπνέει ανησυχία για τις ευρύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Οι επενδυτές στρέφονται εκ νέου στα ασφαλή καταφύγια, όπως τα δεκαετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, οι αποδόσεις των οποίων υποχώρησαν χθες στο 1,61%, σημειώνοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους.

Στη Γουόλ Στριτ o δείκτης S&P 500 σημείωνε αργά χθες το βράδυ τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones διέγραψε ουσιαστικά όσα κέρδη είχε καταγράψει από τις αρχές του 2020. Βιομηχανίες μικροεπεξεργαστών, εταιρείες κρουαζιέρας και καζίνο σημείωσαν χθες τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειπαν όσες εταιρείες είχαν στενούς δεσμούς με την Κίνα. Μεγάλες απώλειες σημείωσαν, άλλωστε, όσες εταιρείες συνδέονται με τη βιομηχανία ταξιδιών και τουρισμού. Ενδεικτική περίπτωση η μετοχή της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας American Airlines, που σημείωσε πτώση άνω του 4%. Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν άνω του 2%, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνει το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και τον δείκτη Xetra DAX να κλείνει με απώλειες 2,74%. Ακολουθούν με πτώση 2,68% ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού, ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου με πτώση 2,31% και ο FTSE 100 του Λονδίνου με πτώση 2,29%.

Πτωτικά κινήθηκαν, άλλωστε, και οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η κατάσταση στην Κίνα εκτιμάται πως θα περιορίσει τη ζήτηση για «μαύρο χρυσό». Ετσι, αργά το βράδυ το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 52,96 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 59,13 δολάρια το βαρέλι. Σημειωτέον ότι τα χρηματιστήρια της Κίνας πρόκειται να παραμείνουν κλειστά μέχρι την επόμενη Δευτέρα, καθώς οι αρχές παρέτειναν την αργία για το κινεζικό νέο έτος κατά τρεις ημέρες, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν για να ανακόψουν τη διάδοση του ιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή