Εισαγόμενες πιέσεις έριξαν τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο

Εισαγόμενες πιέσεις έριξαν τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λογική και επόμενη» χαρακτήρισαν εγχώριοι αναλυτές τη χθεσινή διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βλέποντας την εικόνα που επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν άνω του 2,05% λόγω και των φόβων για εξάπλωση του κινεζικού ιού, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική αγορά κατάφερε –παρά την απώλεια των 940 μονάδων στον Γενικό Δείκτη– να κρατηθεί αρκετά καλά σε σχέση με τους διεθνείς κλυδωνισμούς. Το εντυπωσιακό ράλι των ελληνικών ομολόγων σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch και μόλις δύο σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, λειτούργησαν ως αντίσταση στην επιτάχυνση των ρευστοποιήσεων κρατώντας τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ απώλειες άνω του 2% σημειώθηκαν σε αρκετούς άλλους δεικτοβαρείς τίτλους (Fourlis, Jumbo, Lamda Development, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος).

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,31% στις 936,25 μονάδες, κινούμενος σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος, ενώ στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά βρέθηκε στις 930,95 μονάδες με απώλειες 1,86%, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,85 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,36% στις 2.333,69 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,24% στις 1.282,54 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες της τάξης του 2,24% στις 863,75 μονάδες, με τη Eurobank να υποχωρεί κατά 3,36%, την Εθνική να κλείνει στο -2,5%, την Πειραιώς στο -2,4% και την Alpha Bank στο 1,02%, παρά το γεγονός ότι η HSBC τοποθέτησε τη συστημική τράπεζα στα 20 κορυφαία trades για φέτος, από το περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών διεθνώς.

Η ΗSBC παράλληλα έδωσε και νέα σημαντική «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ελληνικό Χρηματιστήριο, έστω και αν χθες η αγορά δεν κατάφερε να το κεφαλαιοποιήσει. Η βρετανική τράπεζα σημείωσε πως παρά τις εντυπωσιακές αποδόσεις του 2019, το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει πολύ περισσότερα να δώσει φέτος. Το ελληνικό μακροοικονομικό αφήγημα βελτιώθηκε σημαντικά με τη νέα κυβέρνηση, ενώ παράγοντες που σχετίζονται περισσότερο με τις μετοχές, όπως οι αποτιμήσεις, τα κέρδη και η ρευστότητα, έχουν περιθώρια να προσθέσουν σε αυτό το θετικό μομέντουμ, πρόσθεσε.

Πάντως, οι αναλυτές εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για τη χθεσινή εικόνα της αγοράς. «Μεγάλος μας στόχος είναι το επίπεδο των 1.030 μονάδων, ανεξάρτητα από τις όποιες διορθώσεις, ενώ κλειδί της κίνησης συνεχίζει να είναι ο τραπεζικός κλάδος, που περιμένουμε να μας δώσει νέα δεδομένα σε σχέση με το σχέδιο “Ηρακλής”», σημείωσε ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή