Παγκόσμια συγκίνηση για το τραγικό τέλος του Κόμπι Μπράιαντ

Παγκόσμια συγκίνηση για το τραγικό τέλος του Κόμπι Μπράιαντ

5' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μπάλα του μπάσκετ «δάκρυσε» για τον απροσδόκητο χαμό του Κόμπι Μπράιαντ που λάτρεψε το σπορ, όσο λίγοι, αποτέλεσε ίνδαλμα για χιλιάδες παιδιά και η ξαφνική απώλειά του, μαζί με την κόρη του, Τζιάνα, προκάλεσε σοκ στον παγκόσμιο αθλητισμό. Ο «black mamba» αφοσιώθηκε στο μπάσκετ από την ηλικία των έξι ετών, έπαιξε μόνο στους Λέικερς για είκοσι συνεχόμενα χρόνια, χάρισε αμέτρητες θεαματικές φάσεις με τις «απογειώσεις» του και τα εύστοχα σουτ της τελευταίας φάσης των αγώνων που χάρισαν νίκες στους «λιμνανθρώπους» του Λος Αντζελες.  Πρότυπό του ήταν ο ένας και μοναδικός, Μάικλ Τζόρνταν. Ο Μπράιαντ «άγγιξε» τη δόξα του «Αir». Για να φτάσει στην κατάκτηση πέντε πρωταθλημάτων ΝΒΑ, δύο χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων με τις ΗΠΑ, να παίξει σε 18 Ολ σταρ αγώνες, ο Κόμπι δούλεψε αμέτρητες ώρες προπονήσεων πάνω στο παρκέ και προσπάθησε να τελειοποιεί κάθε κίνησή του. Περιέγραψε το πάθος του για το μπάσκετ στο αποχαιρετιστήριο γράμμα του προς το ίδιο το άθλημα και στην ταινία μικρού μήκους που βραβεύθηκε με το αγαλματίδιο των Οσκαρ το 2017. Οι φίλοι των Λέικερς τον αγάπησαν παθολογικά. Στο άκουσμα του θανάτου του, χιλιάδες πολίτες του Λος Αντζελες, που από την Κυριακή θυμίζει «βουβή» πόλη, λόγω του πένθους, κατέκλυσαν τον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου Staples center για να αφήσουν λουλούδια, κεράκια και να προσευχηθούν.

«Είναι μια φρικτή είδηση!» έγραψε στο Τwitter o πρόεδρος των ΗΠΑ, Nτόναλντ Τραμπ, ενώ ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, εξήρε την αγάπη του Κόμπι για το μπάσκετ. Ο Μπιλ Κλίντον ευχήθηκε δύναμη και κουράγιο στη σύζυγό του Βανέσα και στις τρεις κόρες τους.

«Αγαπούσα τον Κόμπι, ήταν σαν μικρός μου αδελφός. Θα μου λείψουν πολύ οι συζητήσεις μας» είπε ο Μάικλ Τζόρνταν, ενώ ο «Μάτζικ» Τζόνσον υποστήριξε ότι «χάθηκε ο μεγαλύτερος Λέικερ όλων των εποχών». Σε μικρό βίντεο, ο Αμπντούλ Τζαμπάρ αναφέρθηκε στον «εξαιρετικό άνθρωπο που ήταν ο Κόμπι».

Σε ένδειξη πένθους και αρνούμενος να αποδεχθεί τον θάνατο του Μπράιαντ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο απενεργοποίησε όλους τους λογαριασμούς του στα social media. «Θα σε θυμάμαι, πάντα, για τη δύναμη της ψυχής σου και τον τρόπο που μας έσπρωχνες να νικάμε» έγραψε ο Σακίλ ’Ο Νιλ.  «Με ενέπνευσες» έγραψε ο Γερμανός Ντιρκ Νοβίτσκι, ενώ ο Λεμπρόν Τζέιμς που μόλις είχε ξεπεράσει τον Κόμπι στην τρίτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών την προηγούμενη Παρασκευή, έκλαψε όταν έμαθε για την πτώση του ελικοπτέρου.

Ο Μαραντόνα, ο Ροναλντίνιο, ο Εμπαμπέ και δεκάδες άλλοι εν ενεργεία και βετεράνοι ποδοσφαιριστές ένωσαν την θλίψη τους με τους φιλάθλους, αποχαιρετίζοντας τον Κόμπι.

Δακρυσμένη η τραγουδίστρια, Αλίσια Κις αφιέρωσε όλη την τελετή απονομής των βραβείων Grammy στη μνήμη του Μπράιαντ.

Η ομίχλη «τύφλωσε» το μοιραίο ελικόπτερο

Στις καιρικές συνθήκες τη μοιραία ώρα της πτώσης του ελικοπτέρου, που οδήγησε προχθές τον Κόμπι Μπράιαντ, την κόρη του και άλλα επτά άτομα στον θάνατο, εστιάζουν πλέον οι ερευνητές, αφού ολοένα και πιο απίθανο φαντάζει το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης.

Το τύπου Σικόρσκι S-76 ελικόπτερο προσέκρουσε στις πλαγιές ενός λόφου 50 χιλιόμετρα από το Λος Αντζελες εν μέσω πυκνής ομίχλης, που περιόριζε σημαντικά την ορατότητα, σύμφωνα με αναφορές, και ανεφλέγη σε μια «πύρινη μπάλα» κατά τους αυτόπτες μάρτυρες, σκορπίζοντας συντρίμμια σε έκταση ενός στρέμματος.

Σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λος Αντζελες», η ομίχλη ήταν τόσο πυκνή την προχθεσινή ημέρα ώστε οι αστυνομικές αρχές της μεγαλούπολης της Καλιφόρνιας είχαν απαγορεύσει τις πτήσεις των δικών τους ελικοπτέρων. Το CNN μετέδωσε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας παραχώρησαν στον πιλότο Αρα Ζομπάιαν (ο οποίος είχε την ειδική εκπαίδευση που απαιτείται για την πλοήγηση ελικοπτέρου σε ομίχλη) την άδεια να πετάξει σε ελαττωμένης ορατότητας συνθήκες. Ο ίδιος, πάντα κατά το CNN, ζήτησε συνεχή παρακολούθηση της πτήσης του ελικοπτέρου του, για να πάρει από τους ελεγκτές την απάντηση ότι πετούσε υπερβολικά χαμηλά για κάτι τέτοιο, προφανώς διότι το ελικόπτερο δεν το έπιανε το ραντάρ. Ο ελεγκτής κυκλοφορίας προσπάθησε να επικοινωνήσει ξανά με τον πιλότο, αλλά αντί απάντησης ήρθε μια νεκρική σιγή στον ασύρματο, όπως έδειξε το ηχητικό που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η πρόσκρουση σημειώθηκε σε ύψος 426 μέτρων, στον απότομο λόφο στο Καλαμπάσας της Καλιφόρνιας. Οι Αρχές της περιοχής ανακοίνωσαν ότι το σημείο της πρόσκρουσης είναι δύσβατο και θα χρειαστούν τουλάχιστον 48 ώρες για την περισυλλογή των διασκορπισμένων σορών των εννέα νεκρών του δυστυχήματος.

Θα διεξαχθούν δύο παράλληλες έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος και θα εξετασθούν όλα τα ενδεχόμενα, όπως συμβαίνει σε κάθε αεροπορικό συμβάν. Τα πρώτα πορίσματα αναμένονται εντός δεκαημέρου. Ωστόσο, θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη εάν δεν αποδοθεί η αιτία της πτώσης του ελικοπτέρου στην απώλεια προσανατολισμού του πιλότου λόγω της πυκνής ομίχλης, την οποία βεβαιώνουν και οι μετεωρολόγοι.

Το ελικόπτερο, που είχε δύο κινητήρες και ήταν ένα από τα πλέον αξιόπιστα με βάση τον τύπο του, πετούσε με την υψηλή ταχύτητα των 160 κόμβων (σχεδόν 300 χλμ./ώρα), χάνοντας ύψος με ρυθμό περίπου 4.000 πόδια ανά λεπτό.

«Η πιθανότητα ταυτόχρονης δυσλειτουργίας των δίδυμων κινητήρων σε αυτό το ελικόπτερο είναι ασήμαντη», δήλωσε ο πρώην πιλότος του Μπράιαντ με το ίδιο ελικόπτερο, Κουρτ Ντιτζ. Η ταχύτητα που καταγράφηκε κατά την πρόσκρουση επιβεβαιώνει τα λόγια του.

Στο μοιραίο ελικόπτερο επέβαιναν επίσης η συμπαίκτρια της Τζιάνα Μπράιαντ, Αλίσα Αλτομπέλι, και οι γονείς της, Τζον και Κέρι Αλτομπέλι. Ο Τζον Αλτομπέλι ήταν και αυτός άνθρωπος του αθλητισμού, με 27 χρόνια στον πάγκο της ομάδας μπέιζμπολ του κολεγίου Οραντζ Κόουστ, όπως ήταν και η Κριστίνα Μάουζερ, προπονήτρια καλαθοσφαίρισης σε σχολείο της Οραντζ Κάουντι. Νεκρές ακόμη είναι η Σάρα Τσέστερ και η κόρη της, Πέιτον.

Η μοιραία πτήση του Μακ Ρέι το 2007

O παγκόσμιος θρύλος του μπάσκετ, Κόμπι Μπράιαντ έχασε τη ζωή του έπειτα από τη συντριβή του ιδιωτικού του ελικοπτέρου σε μια πλαγιά ενός βουνού στο Καλαμπάσας της Καλιφόρνιας. Στο ελικόπτερο το οποίο συνετρίβη βρισκόταν και η 13χρονη κόρη του, Τζιάνα-Μαρία, η οποία επίσης βρήκε τραγικό θάνατο. Συνολικά, εννέα άτομα έχασαν την ζωή τους μαζί με τον πιλότο και τους έξι οικογενειακούς φίλους της οικογένειας Μπράιαντ. Το δυστύχημα που συγκλονίζει τον κόσμο ανά τον πλανήτη, δεν ήταν το πρώτο τέτοιου είδους, καθώς πριν από 13 χρόνια, είχε προηγηθεί ο θάνατος του Σκωτσέζου παγκόσμιου πρωταθλητή αγώνων WRC, Κόλιν Μακ Ρέι. Ηταν 15 Σεπτεμβρίου του 2007, όταν ο Μακ Ρέι αποφάσισε να πιλοτάρει το ελικόπτερό του για να κάνει μια βόλτα με τον γιο του και έναν οικογενειακό του φίλο. Ο 39χρονος Σκωτσέζος έχασε τον έλεγχο του ελικοπτέρου, το οποίο εν συνεχεία συνετρίβη στη γενέτειρά του, το Λάναρκ της Σκωτίας, προκαλώντας τον θάνατο τόσο στον ίδιο όσο και στον πεντάχρονο γιο του, Τζόνι, στον 36χρονο οικογενειακό φίλο, Γκρέιαμ Ντάνκαν και στον εξάχρονο φίλο του Τζόνι, Μπεν Πορτσέλι. Σε αντίθεση με τον Μακ Ρέι, ο Κόμπι Μπράιαντ δεν οδηγούσε το ελικόπτερο, όμως τα δύο τραγικά δυστυχήματα φέρουν πολλά κοινά στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή