Το Πράσινο Ταμείο θα κλείσει την «τρύπα» του λογαριασμού των ΑΠΕ

Το Πράσινο Ταμείο θα κλείσει την «τρύπα» του λογαριασμού των ΑΠΕ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πόρους του Πράσινου Ταμείου θα ενισχύσει το υπουργείο Ενέργειας τον λογαριασμό των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα, ύψους 32,67 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται για το 2020. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ (διαχειριστής ΑΠΕ), το έλλειμμα των 32,67 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 αυξάνεται στα 102,67 εκατ. ευρώ εάν συνυπολογισθεί και το αποθεματικό ασφαλείας των 70 εκατ. ευρώ που προβλέπει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Το 2019 έκλεισε για τον λογαριασμό ΑΠΕ με έλλειμμα της τάξης των 3,73 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση του αποθεματικού ασφαλείας των 70 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, πάντως, ο οποίος παρευρέθηκε το Σάββατο στις ετήσιες εκδηλώσεις του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) καθησύχασε την αγορά των ΑΠΕ ανακοινώνοντας ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει στην αύξηση των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων που κατευθύνονται στον λογαριασμό ΑΠΕ από το 65%, που προβλέπει η υπουργική απόφαση του Απριλίου 2019, στο 72%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο είχε δεσμευθεί έναντι των παραγωγών ΑΠΕ για το κλείσιμο πιθανών ελλειμμάτων όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο με τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ είχαν εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστερήσεων στις αποπληρωμές για την ενέργεια που διαθέτουν στο σύστημα.

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης την κατάθεση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για ΑΠΕ μέσα στον Φεβρουάριο. Βασική πρόταση του υπουργείου Ενέργειας είναι η αντικατάσταση της υφιστάμενης άδειας παραγωγής από μια βεβαίωση καταχώρισης στο Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ.

Στόχος είναι η καθιέρωση μιας σύντομης διαδικασίας εξέτασης για τις νέες, αλλά και για τις 2.000 ήδη συσσωρευμένες αιτήσεις, με μείωση δικαιολογητικών και χρήση αυτοματοποιημένων ελέγχων. Μέχρι το καλοκαίρι, εξάλλου, το υπουργείο θα προχωρήσει σε περαιτέρω απλοποιήσεις των διαδικασιών για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας.

Ο υπουργός ανακοίνωσε, τέλος, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τον εξορθολογισμό των προτεραιοτήτων σύνδεσης έργων ΑΠΕ με το δίκτυο, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των επενδυτών και να υπάρξει αποσυμφόρηση των εκκρεμών αιτήσεων για προσφορά όρων σύνδεσης με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή