Αφράτο κέικ βανίλια

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: περίπου 50΄

Υλικά (για 8-10 μερίδες)

  • 4 μεγάλα αυγά
  • 250 γρ. βούτυρο + λίγο ακόμη, για τη φόρμα
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 γιαούρτι
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο ακόμη, για τη φόρμα
  • 2 βανίλιες

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια κλασική φόρμα για κέικ.

Χωρίζουμε προσεκτικά τα αυγά σε ασπράδια και κρόκους. Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα, τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Βάζουμε τη μαρέγκα στο ψυγείο.

Στη συνέχεια, χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Τότε προσθέτουμε τους κρόκους και κατόπιν, εναλλάξ το γιαούρτι με το αλεύρι και τις βανίλιες.

Σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε σιγά-σιγά τη μαρέγκα ανακατεύοντας με μια κουτάλα, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.

Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Ελέγχουμε το κέικ με ένα μαχαίρι για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί μέχρι μέσα και το βγάζουμε από τον φούρνο.

Μυστικό

Για να γίνει πιο αρωματικό το κέικ και αν μας το επιτρέπουν τα οικονομικά μας, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε 1 κλωναράκι φυσική βανίλια. Τη βρίσκουμε πλέον στα περισσότερα μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε μαγαζιά με πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής και μπαχαράδικα. Πρόκειται για μαύρα μπαστουνάκια, τα οποία ανοίγουμε κατά μήκος με ένα μαχαίρι και τα γδέρνουμε με κουτάλι για να μαζέψουμε τα σποράκια που βρίσκονται μέσα.

Τα ρίχνουμε στο μείγμα την ώρα που χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Τα κλωναράκια που μας μένουν μπορούμε να τα βάλουμε στο βάζο με τη ζάχαρη για να αρωματιστεί ή να το ρίξουμε σε κρέμα που βράζουμε για να της δώσουμε άρωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή