Κάθε λαχανικό στον καιρό του

Κάθε λαχανικό στον καιρό του

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σεβόμαστε την εποχικότητα της φύσης, τρώμε λαχανικά όταν είναι ο καιρός τους, αποφεύγοντας περιττά χημικά και λιπάσματα.

Ιανουάριος: Αδιαμφισβήτητος «πρωταγωνιστής» του μήνα είναι το λάχανο και από κοντά το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Βρίσκουμε επίσης πράσα, καρότα, σελινόριζες, ραπανάκια, πατάτες, κρεμμύδια, καθώς και τις τελευταίες κολοκύθες και φινόκιο.

Κάθε λαχανικό στον καιρό του-1

Φεβρουάριος: Συνεχίζουν όλα τα λαχανικά του Ιανουαρίου: κουνουπίδια, λάχανα, μπρόκολα, σέλινο, καρότα. Προς τα τέλη του μήνα εμφανίζονται οι πρώτες αγκινάρες.

Κάθε λαχανικό στον καιρό του-2

Μάρτιος: Στα μέσα Μαρτίου κυκλοφορούν οι ανοιξιάτικες πατάτες νέας εσοδείας. Οσο ο καιρός είναι κρύος, συνεχίζουμε να έχουμε λάχανα, κουνουπίδια και όλα τα χειμωνιάτικα λαχανικά, ενώ προς τα τέλη του μήνα κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σπαράγγια, τα κουκιά και ο αρακάς. Οι αγκινάρες είναι στα καλύτερά τους.

Κάθε λαχανικό στον καιρό του-3

Απρίλιος: Στην καρδιά της άνοιξης απολαμβάνουμε αγκινάρες, σπαράγγια, αρακά και προς το τέλος του μήνα ανοιξιάτικα παντζάρια. Στους πάγκους θα βρούμε και ανοιξιάτικες πατάτες από τη νότια Ελλάδα και ξερά κρεμμύδια.

Κάθε λαχανικό στον καιρό του-4

Μάιος: Τα μαγιάτικα παντζάρια είναι τα καλύτερα και όλα τα λαχανικά της άνοιξης (κουκιά, σπαράγια, αγκινάρες, αρακάς) εξακολουθούν να υπάρχουν εν αφθονία. Βρίσκουμε επίσης φρέσκα και ξερά κρεμμύδια, χλωρά σκόρδα και τα πρώτα φασολάκια.

Κάθε λαχανικό στον καιρό του-5

Ιούνιος: Καιρός για καλοκαιρινά λαχανικά! Μπάμιες, πιπεριές αλλά και κολοκύθια, φασολάκια και αγγούρια εμφανίζονται στους πάγκους της λαϊκής και στα μανάβικα. Προς τα τέλη του μήνα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες υπαίθριες ντομάτες και μελιτζάνες από τις πιο ζεστές περιοχές της χώρας.

Κάθε λαχανικό στον καιρό του-6

Ιούλιος: Ολα τα λαχανικά του καλοκαιριού που πρωτοεμφανίστηκαν τον Ιούνιο, όπως το αγγούρι, είναι στα καλύτερά τους, συν χόρτα και μυρωδικά όπως κρίταμο, αρμύρα και γλιστρίδα. Από τα μέσα του μήνα βρίσκουμε και αμπελοφάσουλα.

Κάθε λαχανικό στον καιρό του-7

Αύγουστος: Αμπελοφάσουλα, βλίτα, αγγούρια, κρίταμο, κολοκύθια, ντομάτες, μελιτζάνες, μπάμιες και πιπεριές περιλαμβάνει το μποστάνι του Αυγούστου. Αυτή την περίοδο κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτες φρέσκες πατάτες από τις βόρειες περιοχές της χώρας, όπως το Νευροκόπι και οι Σέρρες.

Κάθε λαχανικό στον καιρό του-8

Σεπτέμβριος: Τα καλοκαιρινά λαχανικά συνεχίζουν να κυριαρχούν και, ανάλογα με τον καιρό, θα τα βρίσκουμε και μέχρι τον επόμενο μήνα. Οι μελιτζάνες είναι τώρα πιο νόστιμες. Η κίτρινη κολοκύθα κυκλοφορεί ήδη από τα τέλη Αυγούστου.

Κάθε λαχανικό στον καιρό του-9

Οκτώβριος: Είναι ο μήνας της κολοκύθας, η οποία τώρα είναι στα καλύτερά της. Η συγκομιδή στα βόρεια μας δίνει τις πατάτες από το Νευροκόπι Δράμας και από το χωριό Βροντού Σερρών.

Κάθε λαχανικό στον καιρό του-10

Νοέμβριος: Ευνοημένα από τα φθινοπωρινά κρύα τα πρώτα κουνουπίδια, λάχανα, μπρόκολα, σέλινα και σπανάκια. Τώρα είναι η εποχή και για σελινόριζα και φινόκιο.

Κάθε λαχανικό στον καιρό του-11

Δεκέμβριος: Στις αρχές του μήνα θα βρούμε τις τελευταίες κίτρινες κολοκύθες και σε αφθονία όλα τα χειμωνιάτικα λαχανικά: μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, καρότο, πράσο, σέλινο και σπανάκι.

Κάθε λαχανικό στον καιρό του-12

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή