Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Μέγα το της θαλάσσης κράτος. Σκέψασθε...

Κύριε διευθυντά
Την απάντηση στα «δυσάρεστα ερωτήματα» του Βασίλη Νέδου –«Τι (μπορεί) να θέλει ο Ερντογάν;», «Καθημερινή», 25/1/2020– την έχει δώσει ήδη πριν από περίπου 2.500 χρόνια ο Θεμιστοκλής διά του Θουκυδίδου:  «[…] η κυριαρχία στη θάλασσα αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα. Σκεφθείτε…! Αν ήμασταν νησί… […]». [«Μέγα το της θαλάσσης κράτος. Σκέψασθε…». (Θουκ. Ιστορίαι 1.142.1-1.143.5)]. Οπερ έδει δείξαι, που θα σημείωναν τα βιβλία των μαθηματικών της εποχής μου. Με τη σημερινή προσθήκη ότι ο συνεργάτης σας κ. Νέδος διακρίνεται για την αυστηρή λογική της επιχειρηματολογίας του, την απουσία εμπαθών εμμονών και την αξιοπρεπή αποφυγή «φιλανθρωπικού» και «προοδευτικού» σημαιοστολισμού της αρθρογραφικής του πρόσοψης.

Γερασιμος Μιχαηλ Δωσσας, Θεσσαλονίκη

Ερευνα, διάσωση, Αιγαίο και Τουρκία

Κύριε διευθυντά
Θα ήθελα να αναφερθώ σε άρθρο εκλεκτού αναγνώστη σας ο οποίος, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη προς επίλυση των τουρκικών απαιτήσεων, κατέταξε ως δευτερεύουσας σημασίας τα θέματα του εναέριου χώρου και έρευνας/διάσωσης.

Ως υπεύθυνος του τομέα αυτού στο ΓΕΑ κατά τη 12ετία 1978-1990, ας μου επιτραπεί να αναφερθώ και να τονίσω τη μέγιστη εθνική σπουδαιότητα των περιοχών εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και έρευνας/διάσωσης(SAR) που οι Τούρκοι μάς αμφισβητούν.

Ο έλεγχος στο FIR της Αθήνας μάς ανατέθηκε με βάση περιοχικές συμφωνίες του ICAO το 1952 και 1958, με την παρουσία και συμφωνία των Τούρκων. Παρόμοια, καθιερώθηκε και η περιοχή για τον συντονισμό των επιχειρήσεων έρευνας/διάσωσης που συμπίπτει με το FIR σε εφαρμογή σύστασης του ICAO που περιέχεται στο παράρτημα 12 της σύβασης.

Η ανάθεση στην Αθήνα των περιοχών FIR και SAR δεν έγινε τυχαία αλλά σε πλήρη εφαρμογή του πρώτου άρθρου 1, της σύμβασης του ICAO που ορίζει: «Tα συμβαλλόμενα κράτη έχουν πλήρη και αποκλειστική κυριαρχία πάνω από το έδαφός τους και τα χωρικά τους ύδατα».

Oι Τούρκοι έχουν δηλώσει στον ICAO ότι δεν αναγνωρίζουν τα όρια των περιοχών FIR και SAR της Αθήνας και την αντίθεσή τους αυτή, ως γνωστόν, εκδηλώνουν με τις καθημερινές απροειδοποίητες εισόδους αεροσκαφών.

Η πρώτη τουρκική ενέργεια στο ΝΑΤΟ για την ανάληψη της ευθύνης του συντονισμού των επιχειρήσεων «έρευνας/διάσωσης περίπου στο μέσον του Αιγαίου έγινε το 1974, με αφορμή την κάκιστη απόφαση της τότε κυβέρνησης για την αποχώρηση της Ελλάδας από τη στρατιωτική δομή της συμμαχίας όπου επανήλθαμε με την ασαφή συμφωνία Rogers και τις συνομιλίες Ντάβου-Χέιγκ, προκειμένου να αρθεί το τουρκικό βέτο.

Το ΝΑΤΟ δέχτηκε ευνοϊκά την τουρκική πρόταση του 1974 και το θέμα τέθηκε προς έγκριση από τη σύσκεψη της ομάδας RCAG (Rescue Coordination Advisory Group) στο Παρίσι όπου, ευτυχώς, εκπροσωπηθήκαμε και, παρά τις επίμονες προσπάθειες του Βρετανού προέδρου, απορρίψαμε, χάρις, κυρίως, στις προσπάθειες και του Αμερικανού εκπροσώπου.

Κατά την κρίσιμη ανωτέρω δωδεκαετία δημιουργήθηκε, με πρωτοβουλία της ΥΠΑ και εκπροσώπους της ΥΠΑ του ΥΠΕΞ και του ΓΕΑ, μια επιτροπή, η ΕΑΝΕΧ, με σκοπό την αναχαίτιση των τουρκικών προσπαθειών προς τον ICAO. Παρά τις δυσοίωνες προοπτικές, οι έντονες τουρκικές προσπάθειες στον ICAO δεν τελεσφόρησαν. Η επιτροπή μας είχε να αντιπαρέλθει και το έντονο ανθελληνικό κλίμα της περιόδου εκείνης. Ο ICAO ως γνωστόν δυτικοκρατείται, ο δε τότε πρωθυπουργός (ένας άλλος χαρισματικός ηγέτης) έκανε ό,τι μπορούσε να στρέψει τον ICAO εναντίον μας. Εφθασε στο σημείο να δηλώσει μέσω του εκπροσώπου του ότι η πτήση των κορεατικών αερογραμμών καλώς καταρρίφθηκε από σοβιετικό μαχητικό διότι εκτελούσε κατασκοπεία! Αυτό διαψεύστηκε από τη Ρωσία μετέπειτα, που παραδέχτηκε ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε εκ λάθους.

Εν κατακλείδι, τα ανωτέρω θέματα είναι εξίσου σοβαρά διότι, αμφισβητώντας οι Τούρκοι την αρμοδιότητά μας που αφορά την εναέρια κυκλοφορία και έρευνα/διάσωση στο FIR Αθηνών, αμφισβητούν ταυτόχρονα και την κυριαρχία μας στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ραγγος Γεωργιος, Σμήναρχος (ε.α.), Αθήνα

«Χάρι και Μέγκαν», τραγωδία 2020 μ.Χ.

Κύριε διευθυντά
Τον τελευταίο καιρό παρακολουθεί ο κόσμος όλος με αγωνία ή απορία τις περιπέτειες του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ. Η παράσταση δίδεται δωρεάν χάρη στους χορηγούς - πρωταγωνιστές αυτής.

Και δεν παύω να σκέφτομαι πως το εκτυλισσόμενο δράμα στέκει κοντά στην Ανδρομάχη του Ευριπίδη. Μόνο που τα όρια πλέον μεταξύ αλήθειας και μίμησης (…πράξεως σπουδαίας και τελείας…) συγχέονται. Το κοινό, πάντως, εκτελεί πιστά χρέη Χορού, με το να προτρέπει και να σχολιάζει σ’ ένα ατελείωτο στάσιμο.

Ξένη είναι η Ανδρομάχη της Τροίας. Ξένη στο στερέωμα όπου την έσυρε ο Νεοπτόλεμος. Εκπροσωπεί το διαφορετικό, το μη αναμενόμενο, ο δε γόνος της, και τέκνο του Νεοπτολέμου, συνιστά απειλή. Το αντίζηλο σύστημα του «stiff upper lip», της Ερμιόνης και του Μενέλαου, δεν δέχεται όμως ρωγμές. Η καθεστηκυία τάξη πρέπει να τηρηθεί.

Ξένη είναι και η Μέγκαν, ξένη και μόνη. Χωρίς ερείσματα σε μια τάξη τίτλων, κορώνων και ευγενών υφασμάτων, που πλέον μόνο στα παραμύθια βρίσκει τη δικαίωσή της, η Μέγκαν μιλάει τη γλώσσα του διαφορετικού και του ανοίκειου στην τάξη αυτή. Παρ’ όλ’ αυτά, πέραν κάθε προσδοκίας, η περιπέτειά τους φαίνεται πως θα έχει ευτυχή τροπή. Και οι δύο έχουν συμπαράσταση μέσα από το σύστημα. Φαίνεται μάλιστα να τα καταφέρνουν κιόλας. Ομως, μόνο πρόσκαιρα.

Ξαφνικά, χωρίς αιτία και προφανή λόγο, ο Νεοπτόλεμος φεύγει από τη μέση. Δεν απομένει τίποτα πια παρά να δοθεί η λύση από τον «από μηχανής» Θεό: η Ανδρομάχη θα καταφύγει στη Χώρα των Μολοσσών.

Με τη σειρά του, το ζεύγος Σάσεξ, με μια εξίσου μη αναμενόμενη και χωρίς περιστροφές ανακοίνωση, αποποιείται το είναι του: θα στραφεί στη γαλήνια Βόρεια Αμερική, με έναν Χάρι χωρίς κορώνες και παχυλές αποζημιώσεις.

Η κάθαρσις επέρχεται. Το κοινό αποφορτίζει τα δικά του βάρη κι έγνοιες, βλέποντας το παράλογο να θριαμβεύει και αλλού. Διψάει, όμως, για συνέχεια.

Μαρινα Πυροβολακη, Δικηγόρος

Κριτική - σχολιασμός ευαίσθητων θεμάτων

Κύριε διευθυντά
Ακούμε συνέχεια για την ελευθερία του λόγου, της έκφρασης και άλλα βαρύγδουπα. Τι γίνεται όμως με την ασυδοσία των λόγων αρκετών, δυστυχώς, συνεργατών σας; Οι οποίοι μάλιστα γράφουν σχεδόν καθημερινά στην εφημερίδα σας;

Τα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας, όπως το μεταναστευτικό-προσφυγικό, η Novartis, η πρόσφατη εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου με τα όσα συνέβησαν σε κάποια τοπική παρέλαση, αλλά και η καύση των νεκρών τους έδωσαν ευκαιρία να μιλήσουν-γράψουν, χωρίς όμως να ελέγχουν τη γλώσσα τους.

Να ξεχνούν ότι υπάρχουν έκδηλες ανησυχίες πολύ μεγάλης μερίδας Ελλήνων για το μεταναστευτικό, οργή για την καθυστέρηση του κλεισίματος του θέματος Novartis, εθνική ανάταση, συλλογική μνήμη και τιμή για τους νεκρούς μας του πολέμου του 1940, και βαθύ θρησκευτικό αίσθημα για την ταφή όσων αποθνήσκουν.

Είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τις απόψεις των άλλων, που διαφέρουν από τη δική τους. Και κυρίως να μην προκαλούν. Να μη λοιδορούν.

Διαβάσαμε πολλές «προχωρημένες» απόψεις συνεργατών σας. Είναι σεβαστές, αλλά μέχρις εδώ. Εάν δεν φθάνουν σε επίπεδο υβριστικό σε ευαίσθητα θέματα με υπονοούμενα, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Νικολαος Χρ. Τασωνης, Συντ. Πλοίαρχος Α΄ Ε.Ν.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ