Δυναμική ανάκαμψη των διεθνών αγορών

Δυναμική ανάκαμψη των διεθνών αγορών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέκαμψαν εντυπωσιακά χθες οι αγορές σε Ευρώπη και Αμερική μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας που, εν μέσω ανησυχίας για την εξάπλωση του κορωνοϊού από την Κίνα, είχαν σημειώσει τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Οπως σχολίασε μιλώντας στο Reuters ο Ντέιβιντ Μάντεν, αναλυτής αγοράς στη CMC Markets του Λονδίνου, «προηγήθηκε μια ημέρα μαζικών πωλήσεων που οφείλονταν στον πανικό και σήμερα επικρατεί η ρεαλιστική αντίληψη ότι τα πράγματα μπορεί να πηγαίνουν χειρότερα, αλλά όχι τόσο ανησυχητικά χειρότερα». Ο ίδιος αναγνώρισε, πάντως, ότι οι αγορές δεν έχουν ανακτήσει παρά μέρος μόνον του εδάφους που έχασαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των τραπεζών και των βιομηχανιών ειδών πολυτελείας. Ετσι, ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου, στον οποίο εντάσσονται οι μετοχές πολλών τραπεζών, έκλεισε με άνοδο 2,6%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στην ίδια αγορά έκλεισε με κέρδη 2,5%.

Οι μετοχές των οίκων ειδών πολυτελείας, όπως οι LVMH Burberry Group, Kering και Moncler SpA, που έχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς στην Κίνα και αντλούν από την κινεζική αγορά σημαντικό μερίδιο των εσόδων τους, σημείωσαν άνοδο, ενώ είχαν κλείσει με πτώση 3% στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Στη Γερμανία, όπου σημειωτέον κατεγράφη χθες το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού, ο δείκτης Xetra DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης έκλεισε με ελαφρά άνοδο 0,9%, ενώ ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με κέρδη πάνω από 1%. Οσον αφορά τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, χθες ακολούθησε την ανάκαμψη της Γουόλ Στριτ και έκλεισε με άνοδο 0,8%. Τη Δευτέρα είχε υποχωρήσει κατά περισσότερο από 2%, χάνοντας περίπου 200 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίησή του. Στη Γουόλ Στριτ, άλλωστε, οι μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο που έχουν καταγράψει από τον Οκτώβριο, καθώς διέρρευσε φημολογία πως η διεθνής προσπάθεια να αναχαιτισθεί η διάδοση του κορωνοϊού θα αποτρέψει παράλληλα και μια νέα επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία. Ετσι, αργά το βράδυ οι βασικοί δείκτες, αφενός ο S&P 500 και αφετέρου ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones, σημείωναν κέρδη 1,37% και 1,04%, αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή