Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη το αίτημα της Αθήνας

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη το αίτημα της Αθήνας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συνάντηση με την επίτροπο αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον είχε χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. N. Μηταράκης ανέφερε ότι ανέδειξε τα βάρη που επωμίζονται σήμερα τα πέντε νησιά του Αιγαίου στη διαχείριση του μεταναστευτικού. «Ζητήσαμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τη στήριξη της Ευρ. Επιτροπής για την αποσυμφόρηση των νησιών και τη χρηματοδότηση των απαραίτητων δομών» είπε, αναφέροντας ότι οι δομές αυτές είναι αναγκαίες για «να περιοριστούν τα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες και να υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες».

Aνέφερε επίσης ότι συζητήθηκε η δυνατότητα να βοηθήσει η Ευρ. Επιτροπή «στην επιστροφή προς τις χώρες τους όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία». Εκανε ειδική μνεία στην περίπτωση του Αφγανιστάν, αναφέροντας ότι το 75% του πληθυσμού της Μόριας είναι Αφγανοί. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η αξιοποίηση της συμφωνίας του 2015 μεταξύ Ε.Ε. – Αφγανιστάν, που περιελάμβανε ζητήματα παράνομης μετανάστευσης και επιστροφών, θα επέτρεπε στην Ελλάδα να επιστρέφει Αφγανούς απευθείας στη χώρα τους από την ενδοχώρα αν απορρίπτονται τα αιτήματα ασύλου τους. 

Ο κ. Μηταράκης είπε επίσης ότι συζήτησε με τη Σουηδή επίτροπο την επιστολή του αναπλ. υπουργού Μετανάστευσης Γ. Κουμουτσάκου, «με τις ελληνικές προτάσεις για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης, την ανάγκη να υπάρχει μια συμφωνία στην Ευρώπη για το άσυλο, που θα στηρίζεται στη λογική της εθνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, να μοιραστούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ισόποσα και αναλογικά το βάρος που προκύπτει από τη μεταναστευτική κρίση». Η Κομισιόν, που θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για το νέο σύμφωνο τον Απρίλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται στη λογική της διαφοροποιημένης συνεισφοράς, με τις χώρες που δεν επιθυμούν να υποδεχθούν πρόσφυγες να εισφέρουν συνοριοφύλακες ή πόρους.

Τέλος, όπως προκύπτει από κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα επιδιώξει να εισαχθεί αιρεσιμότητα που να συνδέεται με το μεταναστευτικό σε σχέση με τη χρηματοδότηση τρίτων χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή