Μπουζάρ Οσμάνι: «Πολύ θετική η στάση της Αθήνας»

Μπουζάρ Οσμάνι: «Πολύ θετική η στάση της Αθήνας»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θετική έκπληξη της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με την υποστηρικτική στάση της Αθήνας στις ευρωπαϊκές βλέψεις της εκφράζει ο Μπουζάρ Οσμάνι, αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας και υπεύθυνος ευρωπαϊκών θεμάτων. Μιλώντας στην «Κ» στα γραφεία της αποστολής της Βόρειας Μακεδονίας στις Βρυξέλλες, ο κ. Οσμάνι, που είναι επικεφαλής του αλβανικού DUI, κυβερνητικού εταίρου του SDSM του Ζόραν Ζάεφ, τονίζει: «Η Ελλάδα είχε μία πολύ θετική στάση στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου (σ.σ. όπου μπλοκαρίστηκε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία). Το τονίζω αυτό επειδή τη χώρα σας εκπροσωπούσε η νέα κυβέρνηση και όλοι φοβούνταν ότι θα έχει μία διαφορετική προσέγγιση. Αλλά μας παρείχε πλήρη στήριξη στο θέμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων». Ο κ. Οσμάνι μιλάει για τη νέα συνεργασία της χώρας του με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ως ενδεικτική της σύσφιγξης των διμερών σχέσεων. Οι Πρέσπες, αναφέρει, «είναι μία συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης», που δημιουργεί «άπειρες δυνατότητες συνεργασίας».

Σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας, παραδέχεται ότι οι εργασίες των επιτροπών για τα σχολικά εγχειρίδια και τα εμπορικά σήματα «έχουν επιβραδυνθεί» εξαιτίας της επικείμενης προεκλογικής περιόδου. Δηλώνει ωστόσο ότι οι εργασίες αυτές «θα συνεχιστούν» στον δρόμο προς τις εκλογές της 12ης Απριλίου: «Το σκεπτικό ήταν να τις αποπολιτικοποιήσουμε, να αφήσουμε τη δουλειά στους ειδικούς». Δηλώνει, μάλιστα, ότι το κόμμα του συμπεριλαμβάνει τη συμφωνία των Πρεσπών, μαζί με το σύμφωνο φιλίας με τη Βουλγαρία και τον νέο νόμο για την αλβανική γλώσσα, σε μία σειρά από κεκτημένα, τα οποία θεωρεί «μη αναστρέψιμα». Και δεσμεύεται ότι ως DUI «θα είμαστε οι εγγυητές των τριών αυτών συμφωνιών», όποιο κόμμα και αν κερδίσει τις εκλογές. Προσθέτει, δε, ότι θα ήθελε να δει η ηγεσία του εθνικιστικού VMRO να ακολουθήσει την πρακτική Μητσοτάκη, δεσμευόμενο ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία αν βρεθεί ξανά στην εξουσία.

Αν η Ε.Ε. αποτύχει εκ νέου να αποφασίσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Μαρτίου, αυτό θα έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τα κυβερνώντα κόμματα στις προσεχείς εκλογές, εκτιμά ο κ. Οσμάνι: «Οι δύσκολες συμφωνίες στις οποίες καταλήξαμε στη θητεία αυτής της κυβέρνησης –οι Πρέσπες, το σύμφωνο με τη Βουλγαρία, ο νόμος για την αλβανική γλώσσα– έγιναν πράξη με την κατανόηση ότι αν εμείς τηρούσαμε τις δεσμεύσεις μας, το ίδιο θα έκανε μετά και η Ε.Ε. Η μόνη λογική έκβαση του θετικού αφηγήματος που έχουμε οικοδομήσει κατά την περίοδο αυτή, σε συντονισμό με την Ε.Ε., είναι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η μη απόφαση θα συνιστά παρέμβαση της Ε.Ε. στην εκλογική διαδικασία».

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας περιγράφει τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε στη χώρα του η αρνητική στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο: «Η απόφαση προκάλεσε σοκ και εκνευρισμό. Με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, είχαμε πιστέψει ότι βλέπαμε το φως στην άκρη του τούνελ. Αποδείχθηκε ότι ήταν το τρένο που ερχόταν να μας συντρίψει». Σε επίπεδο κοινής γνώμης, όπως αναφέρει, παρότι ο βαθμός υποστήριξης για την ένταξη παραμένει πολύ υψηλός, «έπεσε για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία κάτω από το 80%».

Το θετικό έκτοτε είναι ότι «έχουμε δει ένα κύμα αλληλεγγύης άνευ προηγουμένου από την Ευρώπη», από τις δηλώσεις Τουσκ και Γιούνκερ ως τις παρεμβάσεις των περισσότερων κρατών-μελών, «μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα», και την προχθεσινή αναφορά της Αγκελα Μέρκελ στην ανάγκη να ληφθεί η απόφαση τον Μάρτιο. Η βιασύνη με την οποία η Γαλλία κατέθεσε στη συνέχεια (τον Νοέμβριο) την πρότασή της για τον νέο ενταξιακό μηχανισμό, σημειώνει, «ήταν ενδεικτική της αμηχανίας» που ένιωσε. «Παραμένουμε, συνεπώς, αισιόδοξοι – αλλά με επιφυλάξεις, μετά από αυτό που συνέβη τον Οκτώβριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή