Γλυκά και με έντονη γεύση, προσθέτουν νοστιμιά στα χειμερινά γιαχνιστά, σε πίτες και τάρτες.Τα βρίσκουμε από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι την άνοιξη.
Αγορά: Προσέχουμε να μην είναι πολύ ξερά και σκληρά, δείγμα ότι είναι πολυκαιρισμένα. Επίσης, όσο πιο μικρά, τόσο πιο πιθανό να είναι και πιο τρυφερά.
Ποικιλίες: Από τις εγχώριες οι πιο γνωστές είναι του Αργους και της Μακεδονίας (με κοτσάνι μακρύ και λευκό) και της Χαλκίδας (με κοτσάνι χοντρό).
Διατήρηση: Στο ψυγείο μας, τυλιγμένα σε μια πλαστική μεμβράνη ή σε χάρτινη σακούλα, μπορούν να συντηρηθούν για περίπου 10 ημέρες.
Ταιριαστά μυρωδικά και μπαχαρικά
Δεν υπάρχει περιορισμός στα μυρωδικά και τα μπαχαρικά με τα οποία μπορούμε να νοστιμίσουμε τα πράσα. Αγαπούν, όμως, ιδιαίτερα τον άνηθο, τον μαϊντανό, το σέλινο, το μάραθο, το δυόσμο, το θυμάρι. Από μπαχαρικά, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, τον κόλιανδρο, το τζίντζερ και το κάρι.