Αποφασισμένη να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή μας η Γαλλία

Αποφασισμένη να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή μας η Γαλλία

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή είναι η Γαλλία εκτιμούν κυβερνητικές πηγές αποτιμώντας τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν, στην οποία κυριάρχησαν τα ζητήματα ασφάλειας, άμυνας και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στη συνάντηση τέθηκαν βασικοί άξονες που θα εξειδικευθούν στα επόμενα ραντεβού, μεταξύ άλλων και ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Τόνιζαν δε ότι το βασικό είναι ότι υπάρχει κοινή οπτική γύρω από μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και με βάση αυτή θα καθοριστούν όλα (όπως επί παραδείγματι κοινές ασκήσεις) στο επόμενο διάστημα.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι για το θέμα της Λιβύης υπάρχει συναντίληψη ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία στη βάση και των συμπερασμάτων της ΕΕ.

Κυβερνητικό στέλεχος εκτιμούσε ότι έγινε μια εκτίμηση της κατάστασης με στόχο την εξομάλυνση και τη μείωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση:

«Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία».

Αυτό που εκτιμήθηκε είναι ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι ρευστή ενώ συζητήθηκε και η δραστηριότητα της Τουρκίας όπως και η δεδομένη πρόθεση της ελληνικής διπλωματίας να ακυρώσει το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης.

Πεποίθηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι η Γαλλία «έχει αντίληψη του τι κάνει η Τουρκία στη Λιβύη» και συγκεκριμένα με τη μεταφορά συγκεκριμένου τύπου μαχητών, των λεγόμενων μισθοφόρων.

Σημαντική ήταν στο συγκεκριμένο πλαίσιο και η συνάντηση του Πρωθυπουργού  με τον CEO της Total Patrick Pouyanné. Ήταν η πρώτη φορά που συναντάται ο Πρωθυπουργός με την Total και η κουβέντα αφορούσε θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη όπου η Total έχει σημαντική διείσδυση και θεωρείται αυτόνομος παίκτης στην περιοχή. Με τον κ. Pouyanné συζητήθηκαν συγκεκριμένα οι έρευνες στο οικόπεδο της Κύπρου και στην Ελλάδα.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να έχει ίδια αντίληψη για το πως βλέπει η Τοtal τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και σε Λιβυη και Κύπρο. Πρόθεσή του είναι η αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς παίκτες σε όλα τα επίπεδα: είτε σε ιδιωτικό τομέα, είτε σε δημόσιο, είτε σε οργανισμούς.

Επιπλέον και σχολιάζοντας τα υπόλοιπα θέμα που συζητήθηκαν μεταξύ των δύιο πλευρών, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν:

Για τις φρεγάτες: Υπάρχουν γύροι επαφών ανάμεσα στα δυο υπουργεία Άμυνας. Είναι μια τεχνική συζήτηση που γίνεται και υπάρχει μια προσήλωση της ελληνικής πλευράς ότι θα είναι μια διαδικασία government to government, μια διαφανής σχέση αγοράς, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα.
 
Για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σημείωναν ότι η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης στο να διεκδικήσει η χώρα μας χαμηλότερα πλεονάσματα και πλέον γίνεται συζήτηση για την επιλογή του timing, δηλαδή σε ποιο eurogroup θα τεθεί το θέμα. 
 
Συναντίληψη κατεγράφη και στο μεταναστευτικότο ενώ για το θέμα των ανταξιακών διαπραγματεύσεων χωρών των δυτικών Βαλκανίων, υπάρχει μεν αλληλοκατανόηση αλλά διαπιστώθηκε και η κριτική, αλλά όχι αρνητική ματιά, των Γάλλων στο ζήτημα της διεύρυνσης. 
 
Συνάντηση με επιχειρηματίες
 
Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους από 24 γαλλικές πολυεθνικές εταιρείες στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, κατασκευών, διαχείρισης απορριμμάτων, τεχνολογίας, ασφάλισης, τουρισμού, ποτών και φαρμάκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ευχαρίστησε για την υποστήριξη που έδειξε ο γαλλικός επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης και κάλεσε τις εταιρείες να εκμεταλλευτούν της ευκαιρίες που ανοίγονται.

 
Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στο Παρίσι, αρκετές από τις πολυεθνικές είπαν πως είτε δεν είχαν παρουσία είτε είχαν απογοητευτεί από τις προσπάθειες τους να επενδύσουν στην Ελλάδα στο παρελθόν, αλλά μίλησαν για ένα καινούριο άνεμο που φυσάει στην Ελλάδα και έκφρασαν την επιθυμία τους να επανέλθουν στην χώρα. Συζητήθηκαν ευκαιρίες στους τομείς του βιώσιμου τουρισμό, της αναβάθμισης υποδομών, καινοτόμα πρότζεκτ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και εκσυχρονισμό του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας. 

 
Αμέσως μετά τις συναντήσεις στο Παρίσι ο Πρωθυπουργός αναχώρησε για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον οποίο θα συζητήσουν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, την Τουρκία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που βλέπει ο κ. Μισέλ για το ΠΔΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή