Ιταλικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτο και άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ιταλικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτο και άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιταλία επανέλαβε την Τετάρτη την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο, σε σχέση με τις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των Υπουργείων Εξωτερικών της Κύπρου και της Ιταλίας, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Ρώμη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ιταλός ομόλογός του, Λουίτζι Ντι Μάιο, η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω διαλόγου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν επίσης σε σχέση με την ανάγκη επίσπευσης της υλοποίησης της απόφασης της ΕΕ, οριστικοποιώντας τον κατάλογο σχετικά με το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων εναντίον όσων είναι υπεύθυνοι ή εμπλέκονται στην παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ανακοίνωσή του το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει:

«Οι δυο υπουργοί δέχθηκαν θετικά την πρόσκληση της Κύπρου, το περασμένο καλοκαίρι, για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, συμφώνησαν ότι η οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω του διαλόγου και με καλόπιστη διαπραγμάτευση, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το μνημόνιο που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας είναι απαράδεκτο, παραβιάζει τα κυρίαρχα δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παραγάγει νομικής φύσεως αποτέλεσμα για τις τρίτες χώρες.

Μόνο μέσω μιας πραγματικής και καλόπιστης συνεργασίας οι φυσικοί πόροι στην Μεσόγειο θα αποβούν προς όφελος όλων των λαών που ζουν στην περιοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή