Για προϋπολογισμό και Αγκυρα το δείπνο Μητσοτάκη-Μισέλ

Για προϋπολογισμό και Αγκυρα το δείπνο Μητσοτάκη-Μισέλ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις συναντήσεις του στο Παρίσι, όπου βρίσκονταν χθες και πέντε υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίοι συμμετείχαν σε ελληνογαλλικό επενδυτικό φόρουμ, ο κ. Μητσοτάκης ταξίδεψε στις Βρυξέλλες, όπου του παρέθεσε γεύμα εργασίας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η αφορμή για τη συνάντηση ήταν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-7), επί του οποίου θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 20 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ανώτατες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πέραν του ΠΔΠ, οι κ. Μητσοτάκης και Μισέλ συζήτησαν επίσης για την Τουρκία και για τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η διεύρυνση είναι ένα ζήτημα στο οποίο Αθήνα και Παρίσι βρέθηκαν απέναντι (στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Οκτωβρίου). Επ’ αυτού η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι υπάρχει αλληλοκατανόηση, αλλά και πιθανότητες μετακίνησης της γαλλικής πλευράς. Τονίζεται δε πως, παρότι η Αθήνα επιμένει στη λογική τού μη διαχωρισμού των δύο περιπτώσεων (Β. Μακεδονία και Αλβανία), θεωρεί ότι η Αλβανία εξακολουθεί να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις σχετικά με τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας – ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός στον Σαρλ Μισέλ.

Προεργασία

Σχετικά με τη διεκδίκηση μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2021 και το 2022, οι ίδιες ανώτατες πηγές ανέφεραν ότι έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία ώστε να συζητηθεί το θέμα (μαζί και με τον λεγόμενο «μηχανισμό εξομάλυνσης» και τη χρήση των εσόδων από τα ομόλογα SMP και ANFA για επενδύσεις) στα αρμόδια όργανα: το Euro Working Group και το Eurogroup. Το ζήτημα θα συζητηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Η Γαλλία, όπως σημειώνεται, συμπαραστάθηκε εξαρχής στη χώρα μας στην επιδίωξη χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε την πρόθεση να επισκεφθεί την Ελλάδα το 2021, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή