Μια αθώωση και μια καταδίκη για τον «μοναχικό λύκο»

Μια αθώωση και μια καταδίκη για τον «μοναχικό λύκο»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποινή κάθειρξης 11 ετών και 2 μηνών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον 30χρονο αναρχικό Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου. Αντιμετώπιζε κατηγορίες για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και για την αποστολή του δέματος-βόμβα στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Εις βάρος του είχαν ασκηθεί δύο ποινικές διώξεις. Η πρώτη αφορούσε την αυτόφωρη σύλληψή του με όπλα και εκρηκτικά, τον Οκτώβριο του 2017, έξω από το σπίτι-κρησφύγετο της οδού Αλκαμένους. Η δίκη ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με την ανακοίνωση της ετυμηγορίας: ομόφωνα αθώος για το αδίκημα της ένταξης στη «Συνωμοσία», ένοχος κατά πλειοψηφία για το κακούργημα της κατοχής όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον εφοδιασμό τρομοκρατικής οργάνωσης.

Επιπλέον, απαλλάχθηκε της συμπληρωματικής δίωξης που του είχε ασκηθεί για την υπόθεση του λεγόμενου «τρομοταμείου». Η υπόθεση αφορούσε την ύπαρξη λογαριασμού με δικαιούχο τον ίδιο, στον οποίο συγγενείς κρατουμένων στον Κορυδαλλό κατέθεταν χρήματα, όπως διαπιστώθηκε από άρση τραπεζικού απορρήτου. Αντιθέτως, ένοχος κρίθηκε 35χρονος Ελληνας ποινικός, που είχε κατηγορηθεί ως ο διαχειριστής του επίμαχου λογαριασμού.

Εις βάρος του Γιαγτζόγλου, πάντως, που είχε χαρακτηριστεί από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. «μοναχικός λύκος», εκκρεμεί και δεύτερη ποινική δίωξη για τα αδικήματα εκ νέου της συμμετοχής στη «Συνωμοσία», καθώς και για τις απόπειρες ανθρωποκτονίας εναντίον του Λουκά Παπαδήμου και των δύο σωματοφυλάκων του. Στο δέμα-βόμβα που είχε εκραγεί στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού είχε βρεθεί ίχνος DNA του 30χρονου Γιαγτζόγλου. Γενετικό αποτύπωμά του είχε ανιχνευτεί και στον έναν από τους οκτώ φακέλους που οι αστυνομικοί είχαν βρει στα κεντρικά των ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι, τον Μάρτιο του 2017. Της έρευνας στο κέντρο διαλογής των ΕΛ.ΤΑ. είχαν προηγηθεί οι επιθέσεις με παγιδευμένα δέματα από Ελλάδα κατά των γραφείων του ΔΝΤ στο Παρίσι και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Για τα δύο περιστατικά υπάρχει δικαστική και αστυνομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας και Γερμανίας, δίχως μέχρι στιγμής να έχει αποδειχθεί ανάμειξη του Γιαγτζόγλου σε αυτά. Ο 30χρονος εκπροσωπήθηκε στη δίκη από τους δικηγόρους Αλέξανδρο Κανελλόπουλο και Γιώργο Κακαρνιά. Ο τελευταίος σχολίασε στην «Κ» ότι το δικαστήριο αναγνώρισε ομόφωνα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου υπήρξε μέλος της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Επιπλέον, διατύπωσε τη νομική άποψη ότι η απόφαση του τριμελούς εφετείου δεσμεύει το επόμενο δικαστήριο, που θα κληθεί να δικάσει εκ νέου την κατηγορία της ένταξης του 30χρονου στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή