Στήριξη Αθήνας στις χώρες των Βαλκανίων

Στήριξη Αθήνας στις χώρες των Βαλκανίων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ένταξη όλων των βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε. αποτελεί «στρατηγικό στόχο» της Ελλάδας, υπογράμμισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο και στην Κροατία. Λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του Σρνταν Νταρμάνοβιτς και την πολιτική ηγεσία της χώρας, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «η ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε., όπως επίσης και η ένταξη των υπόλοιπων κρατών των Βαλκανίων, είναι στρατηγικός στόχος της Ελλάδας». Και πρόσθεσε πως «την αντιλαμβανόμαστε ως τον καλύτερο τρόπο για τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή μας». Ο κ. Δένδιας προανήγγειλε ότι η Αθήνα θα αναλάβει πρωτοβουλία αναζωογόνησης της διαδικασίας διεύρυνσης της Ε.Ε., καθώς στις 24/2 θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη υπουργική σύνοδος με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και των χωρών της περιοχής που είναι ήδη κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Από το Ζάγκρεμπ, όπου βρέθηκε αργότερα μέσα στην ημέρα, ο κ. Δένδιας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι «ένα πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία το συντομότερο δυνατόν είναι κρίσιμο, ώστε να δώσει περαιτέρω ώθηση για τις μεταρρυθμίσεις σε αυτές τις χώρες, αλλά και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή». Ο κ. Δένδιας συμπλήρωσε, βέβαια, ότι αυτό πρέπει να γίνει εφόσον τηρηθούν τα προαπαιτούμενα. Ο ΥΠΕΞ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε και στην τουρκική κινητικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο. Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι συζήτησε με τον Κροάτη ομόλογό του τις «παράνομες δραστηριότητες» της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και «τα δύο άκυρα μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση της Τρίπολης». Επιπλέον, ο ΥΠΕΞ επισήμανε ότι συζήτησε με τον Κροάτη ομόλογό του (η Κροατία προεδρεύει της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο) «για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος μέσα στην Ε.Ε., ώστε να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό φαινόμενο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή