Αυτή ήταν και παραμένει η Ελλάδα…

Αυτή ήταν και παραμένει η Ελλάδα…

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι εξαιρετικά διδακτική αυτή η ιστορία με το ποδόσφαιρο, καθώς οδηγεί σε ένα γενικό συμπέρασμα και αρκετά επί μέρους συμπεράσματα, όλα δυστυχώς πολύ θλιβερά. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η χώρα έχει κάνει ελάχιστη πρόοδο από πλευράς νοοτροπίας στη διαδρομή των 200 ετών που μετράει ως συντεταγμένη (υποτίθεται) πολιτεία και ουσιαστικά παραμένει «μη κυβερνήσιμη» τόσο με ευθύνη της πολιτικής τάξης όσο και της κοινωνίας. Αυτή λοιπόν είναι η Ελλάδα, όπως αναφώνησε σε μια έκρηξη αυτογνωσίας και παραδοχής ο Κώστας Σημίτης, όταν ήταν πρωθυπουργός. Ισως να φταίει και το DNA…

Από τα… υποσυμπεράσματα ξεχωρίζουν τα εξής:

– Η σαπίλα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ενδημική και μετράει πολλές δεκαετίες. Εδιναν και έπαιρναν οι λεγόμενες «παράγκες», τα στημένα ματς, οι παράγοντες και οι παραγοντίσκοι στις δεκαετίες του 1950, του 1960 και δώθε, ενώ η πολιτική τάξη σφύριζε αδιάφορα,  όταν δεν συμμετείχε στο στήσιμο.

Η διαφορά τού σήμερα είναι ότι τώρα τα λεφτά είναι σχετικά πολύ περισσότερα,  υπάρχουν πια μεγαλοϊδιοκτήτες που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για να προωθήσουν συμφέροντα –όχι μόνο οικονομικά– και κυρίως αυτοί αναμειγνύουν το ποδόσφαιρο με την πολιτική.

– Παράλληλα και με την ανοχή της πολιτείας, έχει αναπτυχθεί ο οργανωμένος «χουλιγκανισμός» που, ανάλογα με τις περιστάσεις, πότε  χρησιμεύει σαν ορδή εγκάθετων του κάθε μεγαλοϊδιοκτήτη, πότε σαν μοχλός πολιτικής πίεσης, πότε σαν… τιμωρός αντιπάλων, και συχνότατα αποτελεί το φανερό πρόσωπο του υπόκοσμου του κοινού ποινικού δικαίου. Στους παραπάνω συγκαταλέγονται δημοσιογράφοι, ραδιόφωνα και εφημερίδες που τροφοδοτούν τον τυφλό φανατισμό και τον κακούργο οπαδισμό.

– Δυστυχώς, μεγαλοϊδιοκτήτες, χουλιγκανισμός και τυφλωμένοι οπαδοί αναδεικνύουν πολιτικούς με γηπεδικά και άλλα ανάλογα χαρακτηριστικά. Οι αντιδράσεις διαφόρων βουλευτών στην ιστορία που ξέσπασε αυτές τις μέρες και  το γεγονός ότι κανείς δεν ανατρίχιασε με τις απειλές κατά της ενότητας του κράτους που ακούστηκαν αποδεικνύουν ότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει και η ασυδοσία συνεχώς χειροτερεύει.

– Η αντίδραση της κυβέρνησης δικαιολογεί όλα τα παραπάνω. Της συνέβη το αναπάντεχο –κοινώς, της «έκατσε η στραβή»– και στην προσπάθειά της να συμμαζέψει τα πράγματα, αφενός έδειξε τις δικές της, αλλά και τις αδυναμίες του συστήματος,  και αφετέρου βγήκε και «δαρμένη και χαμένη». Περιδεής έκανε πίσω στην εφαρμογή του νόμου –που όμως αν τον εφάρμοζε σίγουρα θα προκαλούσε μεγαλύτερα προβλήματα–, ενώ οι υπουργοί της Αυγενάκης και Πέτσας προχώρησαν σε ατυχέστατες δηλώσεις. Οσο για την τροπολογία της «ρύθμισης», αφήνει επίσης περιθώρια διακριτικής εφαρμογής του νόμου, αφού οι παραβάτες θα τιμωρούνται με αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών…

Μη κυβερνήσιμη χώρα η Ελλάδα, κράτος που ουσιαστικά είναι απλή ιδέα, football lords, σάπιο σύστημα ποδοσφαίρου,  χουλιγκανισμός, ασυδοσία, κατ’ εικόνα και ομοίωση ανεκτική κοινωνία, συνένοχη πολιτική τάξη, περιδεής κυβέρνηση. Ολα δένουν.     

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή