Απορρίμματα: Τρεις μονάδες στην Αττική έως το 2025

Απορρίμματα: Τρεις μονάδες στην Αττική έως το 2025

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημοπράτηση μέσα στο 2020 τριών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων και βιοαποβλήτων στην Αττική ανακοίνωσε, χθες, η Περιφέρεια Αττικής. Στόχος είναι οι μονάδες να έχουν τεθεί σε λειτουργία το 2025, βοηθώντας στη μείωση των απορριμμάτων που θάβονται. Παράλληλα, εγκαταλείπεται το σχέδιο δημιουργίας νέων ΧΥΤΑ σε εγκαταλελειμμένα λατομεία.

Χθες, ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης παρουσίασε στο Ζάππειο τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί για τα απορρίμματα, παρουσία των υπουργών Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και Εσωτερικών Παν. Θεοδωρικάκου. «Παραλάβαμε σε λειτουργία, ίσως τον μεγαλύτερο ανοιχτό ΧΥΤΑ της Ευρώπης, όπου θάβονται ετησίως πάνω από 1,6 εκατ. τόνοι απορριμμάτων από τους 1,8 εκατ. τόνους που παράγονται στην Αττική», ανέφερε ο κ. Πατούλης. «Ο περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει ανακύκλωση, καφέ κάδο, νέες μονάδες επεξεργασίας, ΧΥΤΥ, από τα οποία δεν υπάρχει τίποτα στην πραγματικότητα, είναι μόνο στα χαρτιά. Σε αυτή την ντροπή θα βάλουμε τέλος» είπε, υποστηρίζοντας ότι μέχρι το τέλος της θητείας του θα έχει λύσει το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πρωτεύουσα.

Το χρονοδιάγραμμα

Ο κ. Πατούλης παρουσίασε ένα χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων:

• Στο Γραμματικό, η μονάδα θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο και θα δημοπρατηθεί έως τα τέλη Μαρτίου. Ο κ. Πατούλης δεσμεύθηκε ότι ο ΧΥΤΥ Γραμματικού δεν θα μετατραπεί σε «νέα Φυλή», αλλά η εγκατάσταση θα εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή, καλώντας «να σταματήσει η παραπληροφόρηση».

• Η μονάδα που προβλέπεται από τον σχεδιασμό να εξυπηρετήσει τον Κεντρικό Τομέα θα κατασκευαστεί… στη Φυλή (προφανώς εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τον δυτικό τομέα). Να σημειωθεί ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός του 2016 απέφυγε την «καυτή πατάτα» των χωροθετήσεων (τόσο για τις μονάδες όσο και για τους ΧΥΤΥ), ωστόσο τα τελευταία χρόνια θεωρούνταν μάλλον προφανές ότι η μονάδα επρόκειτο να χωροθετηθεί στην περιοχή του Ελαιώνα, λόγω εγγύτητας με το κέντρο.

• Η μονάδα της περιφερειακής ενότητας Πειραιά θα κατασκευαστεί στο Σχιστό. Οι δύο μονάδες θα κατασκευαστούν μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) – οι φάκελοί τους θα κατατεθούν στη διυπουργική επιτροπή το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Στόχος είναι να λειτουργούν και οι δύο το 2025. Δεν υπήρξε ανακοίνωση σχετικά με τη μονάδα που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για τον νότιο τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, το 50% των μονάδων που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ (καθώς και η μονάδα του Γραμματικού) θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια (και την Ε.Ε.) με 250 εκατ. ευρώ. Και οι τρεις μονάδες θα περιλαμβάνουν ειδική εγκατάσταση για την επεξεργασία των βιοαποβλήτων – ωστόσο η Περιφέρεια θα ενθαρρύνει την υποβολή προτάσεων και για άλλες διαδημοτικές μονάδες.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο η νέα περιφερειακή αρχή θα εστιάσει την προσπάθειά της είναι η χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων. Οπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, τα βιοαπόβλητα είναι το 44% του συνόλου των απορριμμάτων (825.000 τόνοι ετησίως) και ο στόχος είναι, εντός του 2020, οι 100-120.000 τόνοι να οδηγούνται στο εργοστάσιο στη Φυλή. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο η Περιφέρεια στοχεύει να καλύψει το 100% των μεγάλων «παραγωγών», ενώ θα παραλάβει έως το καλοκαίρι 80 απορριμματοφόρα και 9.000 κάδους. Οι δήμοι θα μπορούν είτε να παραλάβουν τον εξοπλισμό και να αναλάβουν οι ίδιοι τα υπόλοιπα είτε να αναθέσουν την εργασία στον ΕΣΔΝΑ, με χρέωση (σε οκτώ μήνες). Παράλληλα, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε η ανακύκλωση (27% των απορριμμάτων ή 510.000 τόνοι) να αυξηθεί εντός του 2020 από 5% σε 15%.

Τέλος, ο κ. Πατούλης είπε ότι εγκαταλείπεται η ιδέα της χωροθέτησης νέων ΧΥΤΥ σε λατομεία (είχε εκπονηθεί μελέτη από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή), χωρίς όμως να παρουσιάσει κάποια άλλη λύση ώστε η Αττική να μη στηρίζεται μόνο σε έναν χώρο ταφής. Υποστήριξε, πάντως, ότι από το 2025 στη Φυλή θα θάβονται μόνο υπολείμματα, λόγω της λειτουργίας των τριών μονάδων επεξεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή