Η γεμάτη ευρωπαϊκή ημέρα του πρωθυπουργού

Η γεμάτη ευρωπαϊκή ημέρα του πρωθυπουργού

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η προχθεσινή ημέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε με τους συμβούλους του να συζητούν ακόμα με τους ομολόγους τους στο επιτελείο του Εμανουέλ Μακρόν για τους όρους της νέας «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» των δύο χωρών. Τελείωσε στις Βρυξέλλες, στο δείπνο εργασίας με τον Σαρλ Μισέλ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον άνθρωπο που έχει αναλάβει να λύσει τον γόρδιο δεσμό της διαπραγμάτευσης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της ερχόμενης επταετίας (2021-7).

Στο μεσοδιάστημα, στο Παρίσι ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος επισφράγισαν το καλό κλίμα μεταξύ τους και την ιδεολογική τους συγγένεια με μια κοινή εμφάνιση, όπου τονίστηκε η συναντίληψη των δύο χωρών σε μια σειρά από ζητήματα, αλλά και η πρόθεση της Γαλλίας να στηρίξει ενεργά την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ακριβής φύση της αναβάθμισης της σχέσης μένει να διευκρινιστεί είναι ωστόσο σαφές ότι ο κ. Μακρόν δεν έχει πρόθεση να επιτρέψει στην Τουρκία να εξελιχθεί στην κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη στην περιοχή. Στο Παρίσι ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους 24 γαλλικών πολυεθνικών εταιρειών, αλλά είχε και τετ α τετ με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Total.

Με τον κ. Μισέλ, που σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ήταν ενήμερος για την ευρεία συναντίληψη Αθήνας – Παρισιού, το βασικό θέμα ήταν ο νέος προϋπολογισμός της Ε.Ε. – ή Πολυετές Δημοσιονομικό Πρόγραμμα (ΠΔΠ), όπως αναφέρεται στην κοινοτική ορολογία. Η πρώτη μισή ώρα του δίωρου δείπνου, ωστόσο, είχε ως αντικείμενο τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ στο τέλος συζητήθηκε το ζήτημα της Τουρκίας και η Λιβύη. Η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων είναι ένα από τα θέματα στα οποία υπάρχει ελληνογαλλική διάσταση απόψεων – αν και, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου, ενδέχεται να αποδειχθούν πιο σκληροί πολέμιοι, ειδικά της αλβανικής υποψηφιότητας, οι Ολλανδοί και οι Δανοί. Στην περίπτωση της Αλβανίας, άλλωστε, η Αθήνα εξακολουθεί να περιμένει την τήρηση των δεσμεύσεων του Εντι Ράμα σχετικά με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

Σχετικά με το ΠΔΠ, έγινε αναλυτική συζήτηση για τις ελληνικές επιδιώξεις και τα οικονομικά και πολιτικά επιχειρήματα στα οποία βασίζονται. Ο κ. Μισέλ έχει ανακοινώσει τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου για να κλείσει το ΠΔΠ στις 20 Φεβρουαρίου. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση για τον νέο προϋπολογισμό θα είναι δύσκολη, καθώς τόσο οι «φίλοι της συνοχής» όσο και οι καθαροί «συνεισφορείς» έχουν σκληρύνει τις θέσεις τους.

Ηταν μια ημέρα ενδεικτική της υπερκινητικότητας του πρωθυπουργού. Θα φανεί στις επόμενες εβδομάδες ποιοι θα είναι οι καρποί των προσπαθειών του στις γεωπολιτικά ταραγμένες θάλασσες της Μεσογείου και στις ψυχρές αίθουσες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή