«Η επιμονή της Μελίνας έφερε καρπούς»

«Η επιμονή της Μελίνας έφερε καρπούς»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ». Με αυτήν τη φράση της Μελίνας Μερκούρη, χαρακτηριστική του πάθους της, άρχισε την ομιλία του ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, χαιρετίζοντας την εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης των πρακτικών της διεθνούς ημερίδας με θέμα «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα». Μια εκδήλωση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Προεδρίας της Δημοκρατίας και η οποία εγκαινίασε τις τιμητικές δράσεις του έτους Μελίνα Μερκούρη – όπως έχει ανακηρυχθεί το 2020 από το ΥΠΠΟ.

Κάνοντας μνεία στον ρεαλισμό αλλά και στα οράματα της πρώην υπουργού Πολιτισμού, ο κύριος Παντερμαλής της απέδωσε τιμή αφενός για την πρωτοβουλία της διεκδίκησης για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και αφετέρου για τη δημιουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. «Η επιμονή της έφερε καρπούς, και σήμερα είμαστε εδώ», τόνισε, «σε ένα μουσείο που στα δέκα χρόνια λειτουργίας του δέχτηκε περίπου 15 εκατομμύρια επισκέπτες». Χάρη στην ύπαρξή του, ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου καταργήθηκε, σχολίασε, και υπογράμμισε ότι στην αίθουσα του Παρθενώνα υπάρχει η πρόβλεψη ώστε τα τμήματα των γλυπτών που ελπίζουμε ότι θα επαναπατριστούν, να τοποθετηθούν ακριβώς δίπλα σε εκείνα από τα οποία αποσπάστηκαν βίαια.

«Σιγά σιγά το Βρετανικό Μουσείο με την αδιαλλαξία του απομονώνεται ακόμη και από τη χώρα του», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία του. Χαιρετώντας θερμά όλους τους παρευρισκομένους που συντάσσονται στον αγώνα υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα, διαβεβαίωσε το ακροατήριο ακόμη μία φορά πως «η αιτία του αγώνα είναι θεσμικώς δίκαιη και ηθικώς επιβεβλημένη, στο όνομα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», και υπογράμμισε τη νέα δυναμική που έχει αποκτήσει αυτή η προσπάθεια διεθνώς.

Τη σημασία της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στις 15/3/19, εξήρε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Στην τεκμηριωμένη ομιλία της, τόνισε την εθνική ομοφωνία απέναντι στο αίτημα του επαναπατρισμού των Γλυπτών, αλλά και την ευνοϊκή συγκυρία που βοηθά την Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της. Σε αυτό τον στόχο συμβάλλουν σημαντικά οι απανταχού εθνικές επιτροπές, κατέληξε η υπουργός, οι οποίες ευαισθητοποιούν πλέον τη διεθνή κοινή γνώμη.

Εξίσου αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα που μας μετέφεραν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Kαλής Θελήσεως UNESCO, η ιστορικός-αρχαιολόγος, πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης για την Επανένωση Γλυπτών Παρθενώνα (IARPS) Κριτιάν Τιτγκάτ, και ο ακαδημαϊκός και τ. πρόεδρος IARPS καθηγητής Λουί Γκοντάρ.

Τα πρακτικά δημοσιεύονται σε έναν τόμο που κυκλοφορεί με τη φροντίδα των εκδόσεων Μέλισσα και τη συμβολή του ΥΠΠΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή