Μετατροπή σημαίνει ευθύνη

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι η καταραμένη εμπλοκή των ιδιωτών; Είναι τα διορισμένα από τον κάθε υπουργό διοικητικά συμβούλια; Είναι οι χορηγοί και τα ιδρύματα που θέλουν μερίδιο από την πίτα της πολιτιστικής κληρονομιάς; Είναι όλα τα παραπάνω που φοβίζουν τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και δήλωσε χθες την κάθετη αντίθεσή του με τη μετατροπή κρατικών μουσείων, όπως π.χ. το Εθνικό Αρχαιολογικό, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Τα παραπάνω όμως διαβάζονται και αλλιώς. Τα πρόσωπα που απαρτίζουν τα Δ.Σ. και οι ιδιώτες μπορούν να ανοίξουν δρόμους εξέλιξης. Τα έχουμε δει όλα, σε όλες τις νομικές μορφές. Αν υπάρχει κάτι στο οποίο θα συμφωνήσουμε όλοι είναι ότι το θέμα της νομικής μετατροπής παραμένει μια κυβερνητική εξαγγελία. Δεν υπάρχει ακόμα κάποια μελέτη που να δείχνει με ποιον τρόπο ένα μουσείο, όπως το ΕΑΜ, μπορεί να γίνει βιώσιμο εάν απομακρυνθεί από τον στενό εναγκαλισμό του με τον κεντρικό κορμό του υπουργείου Πολιτισμού. Εχει βάση η παρατήρηση ότι η μετατροπή του ΕΑΜ θα αφαιρέσει από το δημόσιο ταμείο ένα έσοδο αλλά την ίδια ώρα θα αφαιρέσει και ένα έξοδο. Το στοίχημα για το ΤΑΠΑ δεν είναι τα έσοδα των εισιτηρίων.

Το θέμα είναι πόσα από αυτά που είναι υποψήφια προς μετατροπή (ΕΑΜ, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, Επιγραφικό, Ασιατικής Τέχνης, Νομισματικό, Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού, Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, Βυζαντινού Πολιτισμού) έχουν τις δυνατότητες να αντεπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις. Εχουν επισκεψιμότητα; Μπορούν να προσελκύσουν χορηγούς; Εχουν όλα την ίδια δυναμική; Μάλλον όχι. Ας μην ξεχνάμε –το λέει και ο ΣΕΑ– ότι τα ΝΠΔΔ ακολουθούν τους ίδιους κανόνες του δημόσιου λογιστικού όπως και οι δημόσιες υπηρεσίες. Με άλλα λόγια, δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με τον προϋπολογισμό τους. Στοχοθεσία σημαίνει ευθύνη και αυτό δεν αρέσει σε όλους.  Το πρόβλημα είναι περισσότερο στα χέρια του υπουργείου, που πρέπει να διασφαλίσει ότι τα μουσεία που θα αλλάξουν νομικό καθεστώς θα έχουν και όλα τα απαραίτητα εφόδια για να στηριχθούν στα πόδια τους. Αλλιώς, η μετατροπή θα γυρίσει μπούμερανγκ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή