ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σούπα με τραχανά, καυκαλήθρες και αυγό ποσέ

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Τραχανάς, Αυγά, Σούπες, Χόρτα, Τυριά, Συνταγές, Πρώτο Πιάτο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: περίπου 30΄

Υλικά (για 4 άτομα)
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 200 γρ. τραχανάς γλυκός, σταρένιος
  • 200 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στο μούλτι
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 1/2 μάτσο καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 120 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 1½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Αυγά ποσέ: Σε µια µέτρια κατσαρόλα βάζουµε 5 - 6  εκ. νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κοχλάσει έντονα το νερό. Σβήνουµε τη φωτιά και προσεκτικά, αλλά γρήγορα, σπάµε τα αυγά και τα ρίχνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην επιφάνεια του νερού.

Σκεπάζουµε και μαγειρεύουμε τα αυγά για 2 - 3 λεπτά ή µέχρι να σφίξει το ασπράδι τους. Τα βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουµε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.

Σούπα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Ρίχνουμε το σκόρδο, τις καυκαλήθρες και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά.

Προσθέτουμε τον τραχανά, την ντομάτα και 1½ λίτρο νερό. Μόλις αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα, για περίπου 10 - 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς, και αποσύρουμε.

Ρίχνουμε στο μπλέντερ μια κουτάλα της σούπας από την τραχανόσουπα, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και τη ρίγανη και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος πολτός.

Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε να αναμειχθεί και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Μοιράζουμε τη σούπα στα πιάτα, βάζουμε σε κάθε μερίδα ένα αυγό ποσέ και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ