Ο κορωνοϊός στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών

Ο κορωνοϊός στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, καθώς ο αριθμός των ανθρώπινων θυμάτων αυξάνεται καθημερινώς και οι επιπτώσεις στην οικονομία της Κίνας, έστω βραχυπρόθεσμα, θεωρούνται αναπόφευκτες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η υφιστάμενη επιδημία αποτελεί παγκόσμια απειλή, με τον γενικό διευθυντή του να εκφράζει μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού σε χώρες που δεν έχουν τα μέσα να τον αντιμετωπίσουν.

Οι Αρχές της Κίνας αλλά και παγκόσμιες Αρχές έχουν λάβει μια σειρά μέτρων προκειμένου να περιορίσουν τη γρήγορη εξάπλωση του ιού, με την όλη κατάσταση να φέρνει στη μνήμη των επενδυτών την επιδημία του ιού SARS τo 2002-2003, χωρίς ωστόσο ο νέος ιός να είναι το ίδιο θανατηφόρος, αν και εξαπλώνεται πιο γρήγορα. H αποφυγή ανάληψης κινδύνου από τους επενδυτές είναι κάτι παραπάνω από εμφανής στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, ενώ οι τιμές πετρελαίου κινήθηκαν πτωτικά, με το Βrent να κυμαίνεται λίγο υψηλότερα από τα 58 δολάρια ανά βαρέλι την Παρασκευή, ύστερα από υποχώρηση στα 57,70 δολάρια την προηγούμενη ημέρα, 12% χαμηλότερα από τις αρχές του έτους. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές στρέφονται για ακόμα μία φορά στα ασφαλή καταφύγια, οδηγώντας τις αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων των ΗΠΑ και της Γερμανίας σε νέα χαμηλά (η τιμή του ομολόγου κινείται αντίστροφα από την τιμή).

Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου βρέθηκε κοντά στο 1,53% την Πέμπτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου του 2019, πριν ανακάμψει στο 1,56% την επόμενη ημέρα, παραμένοντας όμως περίπου 12 μ.β. χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση και 35 μ.β. χαμηλότερα από τις αρχές του νέου έτους, επηρεασμένη επίσης από μικρές διαφοροποιήσεις στην επίσημη ανακοίνωση της Fed, που ενίσχυσαν την άποψη ότι η προοπτική αύξησης των επιτοκίων παραμένει μακρινό ενδεχόμενο. Στις αγορές συναλλάγματος, η στερλίνα ενισχύθηκε καταγράφοντας εκ νέου επίπεδα πάνω από το 1,31 έναντι του δολαρίου, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη να διατηρήσει αμετάβλητα επιτόκια, ενώ οι αγορές τιμολογούσαν πιθανότητα λίγο υψηλότερη από 50% για το ενδεχόμενο μείωσής τους. Παράλληλα, η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαινόταν σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από το 1,10 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, σχεδόν αμετάβλητη σε εβδομαδιαία βάση, αλλά ενισχυμένη 0,3% σε σχέση με τα χαμηλά 1,099 που είδαμε στα μέσα της εβδομάδας μετά την ανακοίνωση των θετικών στοιχείων στις ΗΠΑ για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή