«Δουλειές» με Black Cube έκανε ο Ουάινσταϊν

«Δουλειές» με Black Cube έκανε ο Ουάινσταϊν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την ισραηλινή εταιρεία ασφαλείας Black Cube προσέλαβε ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Ουάινσταϊν, για να εμποδίσει τη δημοσίευση άρθρου στην εφημερίδα New York Times, το οποίο αποκάλυπτε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού με τον ίδιο ως δράστη, πυροδοτώντας το κίνημα #MeToo.

Σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων, ο Ουάινσταϊν προσέλαβε την ισραηλινή εταιρεία, που στελεχώνεται από πρώην πράκτορες της Μοσάντ, με στόχο «την πλήρη διακοπή δημοσίευσης αρνητικού άρθρου εις βάρος του». Το συμβόλαιο του παραγωγού με την ισραηλινή εταιρεία προέβλεπε την καταβολή αμοιβής 300.000 δολαρίων, εφόσον η Black Cube εξασφάλιζε ότι το επίμαχο δημοσίευμα δεν θα τυπωνόταν στις σελίδες της εφημερίδας.

Στην αγόρευσή της, η εισαγγελέας Τζόαν Ιλούτσι-Ορμπόν υποστήριξε ότι το συμβόλαιο αποδεικνύει ότι ο κατηγορούμενος ανησυχούσε για τη δημοσίευση του άρθρου και ότι ζήτησε από την ισραηλινή εταιρεία να ερευνήσει την ηθοποιό Αναμπέλα Σιόρα και να εξασφαλίσει επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος της.

Η Σιόρα είναι μία από τις έξι γυναίκες οι οποίες κατήγγειλαν ενόρκως τον Ουάινσταϊν για βιασμό. Την περασμένη εβδομάδα, η Σιόρα κατέθεσε για τον βιασμό της από τον Ουάινσταϊν, που έγινε τον χειμώνα του 1993 στο διαμέρισμά της στο Μανχάταν. Εφόσον καταδικασθεί, ο Ουάινσταϊν αντιμετωπίζει ποινή ισόβιων δεσμών.

Οι αποκαλύψεις, που προήλθαν από το κίνημα #MeToo, οδήγησαν στο μεταξύ σε σημαντικές αλλαγές στο Χόλιγουντ, με την πρόσληψη περισσότερων γυναικών και μειονοτήτων σε θέσεις ευθύνης στα μεγάλα στούντιο. Ακτιβιστές του κινήματος εκτιμούν ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να αλλάξει η κουλτούρα σεξουαλικής κακοποίησης που επικρατεί στο Χόλιγουντ.

Σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα στούντιο, όπως η Disney, η Warner Bros, το Netflix και η Amazon, ποσοστό 82% των ανώτατων στελεχών είναι άνδρες, ενώ 91% από αυτούς είναι λευκοί. Η Μάρα Γκρόμπινς Νασατίρ, ηγετική μορφή του ιδρύματος Time’s Up για την ισότητα μεταξύ των φύλων στο Χόλιγουντ, εκφράζει την ικανοποίησή της για τις προσπάθειες ενίσχυσης του ρόλου των γυναικών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μένει ακόμη να γίνουν πολλά προς την κατεύθυνση της ισότητας και την πάταξη του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή