Στάσιμη και το δ΄ τρίμηνο του 2019 παρέμεινε η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Στάσιμη και το δ΄ τρίμηνο του 2019 παρέμεινε η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαψεύδονται οι προσδοκίες για  ανάκαμψη της Ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται και πάλι στα όρια της στασιμότητας, καθώς το τελευταίο τρίμηνο του 2019 η δεύτερη και η τρίτη οικονομία της, Γαλλία και Ιταλία, συρρικνώθηκαν. Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat φέρουν το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να αυξάνεται μόλις κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους ενώ για το σύνολο του 2019 η ανάπτυξη περιορίστηκε στο 1,2%, που ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός των τελευταίων έξι ετών. Στους αντίποδες της Γαλλίας και της Ιταλίας, η Ισπανία, η οποία σημείωσε ανάπτυξη 0,5% καταγράφοντας επιτάχυνση σε σύγκριση με το 0,4% του τρίτου τριμήνου. Σε ετήσια βάση, όμως, ο ρυθμός ανάπτυξής της δεν υπερέβη το 2% που ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός των τελευταίων πέντε ετών. Από το 2015 και την ανάπτυξη 3,8% που σημείωσε τότε η χώρα της Ιβηρικής, έχοντας μόλις βγει από μια βαρύτατη τραπεζική κρίση, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ισπανίας βρίσκεται διαρκώς σε πτωτική πορεία, αν και παραμένει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, επιταχύνθηκε στο 1,3 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, παραμένοντας, πάντως, κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η τράπεζα. Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο Κριστόφ Βέιλ, οικονομολόγος της Commerzbank, εξέφρασε τη δυσοίωνη εκτίμηση ότι «το φάσμα της ύφεσης είναι ξανά εδώ» και προέβλεψε πως η εξέλιξη θα απασχολήσει έντονα την ΕΚΤ.

Οι οικονομικοί αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι εξελίξεις θα θέσουν την ΕΚΤ ενώπιον διλημμάτων για το κατά πόσον είναι σκόπιμο να λάβει νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Ειδικότερα, η συρρίκνωση κατά 0,1% της οικονομίας της Γαλλίας αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη καθώς όχι μόνον διαψεύδει τις προσδοκίες, αλλά σηματοδοτεί απότομη επιδείνωση από την ανάπτυξη 0,3% του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Καταγράφεται, βέβαια, εν μέσω κύματος απεργιών και εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που έχει πλήξει τη γαλλική οικονομία.

Στις απεργίες έσπευσε, άλλωστε, να αποδώσει την αρνητική εξέλιξη ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ. Η μείωση του γαλλικού ΑΕΠ καταφέρει πλήγμα στην κυβέρνηση Μακρόν και στις προσπάθειες του Γάλλου προέδρου να αναθερμάνει τη γαλλική οικονομία και να προσελκύσει επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης, την Ιταλία, το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά 0,3% ενώ οι προβλέψεις μιλούσαν για ανάπτυξη 0,1%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση τριμήνου που έχει υποστεί η ιταλική οικονομία μέσα στα τελευταία επτά χρόνια. Είχαν προηγηθεί προ ολίγων ημερών αισιόδοξα στοιχεία για την οικονομία της Γερμανίας, από τα οποία έσπευσε να συμπεράνει η ΕΚΤ πως μειώνονται οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή