Τα τρία νέα πρόσωπα σε κρίσιμες θέσεις του υπουργείου Παιδείας

Τα τρία νέα πρόσωπα σε κρίσιμες θέσεις του υπουργείου Παιδείας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλαπλά μηνύματα προς τους εκπαιδευτικούς, την κοινωνία αλλά και το κόμμα της, στέλνει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επιλέγοντας για προβεβλημένες θέσεις του υπουργείου άτομα που δεν έχουν σχέση με το κόμμα της Ν.Δ. ενώ η πολιτική τους διαδρομή έχει διανυθεί σε κομματισμούς μηχανισμούς της Αριστεράς. Πρόκειται για τον κ. Γιάννη Αντωνίου που τοποθετήθηκε στην ηγεσία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, τον κ. Ορέστη Καλογήρου στην προεδρία του ΔΟΑΤΑΠ και για τον κ. Περικλή Μήτκα, ο οποίος είναι ο πρώτος πρόεδρος της νεοσύστατης Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Θέσεις ιδιαίτερα κρίσιμες, με δεδομένο ότι θα σχεδιαστούν νέα προγράμματα σπουδών για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (αρμόδιο το ΙΕΠ), θα αναμορφωθεί το πλαίσιο ακαδημαϊκής αναγνώρισης των πτυχίων ΑΕΙ του εξωτερικού, με στόχο και τη διευκόλυνση της προσέλκυσης ξένων φοιτητών (αρμόδιος ο ΔΟΑΤΑΠ), και θα γίνει αξιολόγηση των ΑΕΙ σε συνδυασμό με ένα νέο σύστημα χρηματοδότησής τους (αρμόδια η ΕΘΑΑΕ).

Ειδικότερα, ο κ. Αντωνίου –φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση– έχει μακρά διαδρομή στην Αριστερά, η οποία ξεκίνησε από τη συμμετοχή του στο ΚΚΕ  έως το 1983, όταν και διεγράφη επεισοδιακά με μία πρωτοσέλιδη διαγραφή στον «Ριζοσπάστη», μαζί με τον Nίκο Μπίστη, τον Θανάση Γιαλκέτση και τον Μάνο Τρανταλίδη. Ο λόγος ήταν επειδή συναντήθηκαν μυστικά με τον Λεωνίδα Κύρκο. Ο κ. Αντωνίου ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του Συνασπισμού το 1989 από όπου αποχώρησε, ενώ ήταν επίσης εκ των ιδρυτικών μελών της ΔΗΜΑΡ (μετείχε στην εκτελεστική γραμματεία) όπου έμεινε έως το 2013. Μάλιστα, πρόσφατα και ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του ΙΕΠ, η ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών έστειλε επιστολή στους βουλευτές της Ν.Δ επικρίνοντας τον κ. Αντωνίου για τις θέσεις του υπέρ της αξιολόγησης και κατά των συντεχνιακών λογικών.

Η ΔΗΜΑΡ ήταν ο τελευταίος πολιτικός σταθμός του Ορέστη Καλογήρου –καθηγητής Φυσικής στο ΑΠΘ–, ο οποίος έχει θητεύσει στα νιάτα του στην Αριστερά· εν προκειμένω έως το 1987 στον «Ρήγα», τη νεολαία του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Τέλος, η πορεία τουν  κ. Μήτκα –καθηγητής στο Η/Υ ΑΠΘ, και τέως πρύτανης του Ιδρύματος– χωρίς να συνδεθεί άμεσα με κάποιο κόμμα, τοποθετείται στον χώρο του πολιτικού κέντρου.

Συνισταμένη και των τριών είναι ότι τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της εκπαίδευσης, ενώ οι Αντωνίου, Καλογήρου είχαν υποστηρίξει τις πολιτικές επιλογές της πρώην υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου.

Μιλώντας στην «Κ» για το θέμα, η κ. Κεραμέως εξήγησε ότι «οι προτάσεις μας υποβλήθηκαν κατόπιν ενδελεχούς έρευνας, συζητήσεων με τους αρμόδιους φορείς και καταγραφής αναγκών και προκλήσεων που θα κληθούν οι νέες διοικήσεις να αντιμετωπίσουν. Επιλέξαμε αξιοκρατικά, ανθρώπους εξαιρετικά ικανούς, εκείνους που μπορούν με γνώση και εμπειρία να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο στις υψηλές απαιτήσεις των καίριων αυτών φορέων. Με νέα νοοτροπία, νέο πνεύμα, πέρα και πάνω από κόμματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή