Θεωρείο

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέατρο της πολιτικής

Θεωρείο, λοιπόν. Σύμφωνα με την ακριβή ερμηνεία που παραδίδουν τα λεξικά, το θεωρείο είναι το σημείο εκείνο στο θέατρο που προσφέρει καλύτερη θέα της παράστασης και ταυτόχρονα δίνει και μία σχετική απόσταση από τα δρώμενα της σκηνής. Ο θεατής που κάθεται στο θεωρείο, θεωρείται, κατά παράδοση, πως κάθεται σε μία καλή θέση λόγω αυτών των δύο στοιχείων. Αν τώρα παρομοιάσεις την πολιτική σκηνή με μία παράσταση θεάτρου, που εδώ που τα λέμε δεν απέχουν και πολύ, αυτά τα δύο στοιχεία γίνονται ακόμα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα. Εξ ου και το θεωρείο θα έχει ως βασική πυξίδα ακριβώς αυτά: σφαιρική άποψη και αποστάσεις ασφαλείας από τα δρώμενα.

Μασάζ Καλαφάτη

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν από τις πιο δύσκολες από την αρχή της κυβερνητικής θητείας. Οχι, η συνάντηση με τον Μακρόν πήγε πολύ καλά όπως αναμενόταν και οι Τούρκοι δεν έγιναν (πολύ) πιο επιθετικοί – και πόσο ακόμα άλλωστε; Οι φουρτούνες ήταν με το ποδόσφαιρο και ξεκίνησαν από την Τρίτη το βράδυ, όπου υπήρχε μία γενική αίσθηση ότι μπορεί βουλευτές να μην ψηφίσουν την περιβόητη τροπολογία. Μάλιστα, οι «επικίνδυνοι» για αποστασία ήταν τόσο από βορρά όσο και από Πειραιά, καθώς ο καθένας είχε τους δικούς του λόγους να είναι δυσαρεστημένος. Ο Σταύρος Καλαφάτης ανέλαβε ως γραμματέας της Κ.Ο. να μεταφέρει τα σχετικά μηνύματα, πως τυχόν διαφοροποιήσεις δεν θα γίνουν ανεκτές. Δεν ξέρω πώς έγινε η μεταφορά του μηνύματος – εννοώ αν ήταν αυστηρό ή ήπιο– επί της ουσίας όμως τα κατάφερε, καθώς οι απώλειες ήταν μηδέν. Πλην, βεβαίως, Αντώνη Σαμαρά.

Σύσκεψη στο Παρίσι

Μένοντας στο θέμα, η ελληνική ποδοσφαιρική κρίση μεταφέρθηκε στο Παρίσι όπου βρισκόταν ο πρωθυπουργός το βράδυ της Τρίτης. Εκεί στην Πόλη του Φωτός, πραγματοποιήθηκε μίνι πρωθυπουργική σύσκεψη με φόντο τα του ποδοσφαίρου και έπεσε άμεσα η ιδέα για δραστικές λύσεις: δηλαδή ακόμη και για απειλή ποδοσφαιρικού Grexit.

Παρών ο Σαμαράς

Η ένταση που δημιουργήθηκε, πάντως, με τον Αντώνη Σαμαρά, έληξε με την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στα κοινοβουλευτικά έδρανα την Πέμπτη, όπου ο φακός τον έπιασε να χειροκροτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στα ίδια έδρανα και όχι στα υπουργικά καθόταν και ο Λευτέρης Αυγενάκης, ένδειξη ίσως του τι μέλλει γενέσθαι.

Πειραιάς ενωμένος

Μία σκέψη μεταξύ σοβαρού και αστείου έπεσε κατά την ψηφοφορία της τροπολογίας για το ποδόσφαιρο. Η σκέψη έλεγε οι βουλευτές Πειραιά να κάτσουν όλοι μαζί στα έδρανα στέλνοντας μήνυμα ενότητας. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, που δείχνει πως η σκέψη –ευτυχώς– ήταν όντως εν είδει αστεϊσμού.

Χέρι με χέρι

Συγχαρητήρια επιστολή στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την εκλογή της στο αξίωμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας απέστειλε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν την εβδομάδα που μας πέρασε. Ο Ρώσος ηγέτης με ιδιαιτέρως θερμά λόγια ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κ. Σακελλαροπούλου. Η λεπτομέρεια ήταν πως την επιστολή έδωσε χέρι με χέρι ο ίδιος ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Μασλόφ, επισκεπτόμενος την κ. Σακελλαροπούλου στο γραφείο της στο ΣτΕ.

Σάρωθρα καθαριότητας

Φεύγοντας από τη Ρωσία και γυρνώντας στην Ελλάδα και μάλιστα στην πρωτεύουσά της, ο Κώστας Μπακογιάννης συνεχίζει τη μάχη της καθαριότητας. Εδώ και λίγες εβδομάδες ο δήμαρχος ενίσχυσε τον τομέα της καθαριότητας με πέντε μεγάλα σάρωθρα και πέντε πλυστικά μηχανήματα που θα σαρώνουν τις δημοτικές ενότητες κάθε Κυριακή. Ηδη έχουν βγει στις γειτονιές της Αθήνας.

Τηρεί αποστάσεις

Ο χρόνος εξέτασης του κ. Αθανασίου από τον κ. Λάππα στην τελευταία Προανακριτική δεν υπερέβη τη μισή ώρα. Και τι σημαίνει αυτό θα ρωτήσει κάποιος. Αν έβλεπε κανείς παλαιότερες Προανακριτικές, ο κ. Λάππας περνούσε «ιερά εξέταση» τους εξεταζόμενους. Πολλοί ερμήνευσαν τη στάση αυτή και ως μια ένδειξη αποστάσεων από τον ίδιο τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Ακόμα στον απολογισμό

Μένοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, η εσωστρέφεια καλά κρατεί. Εντός της εβδομάδας έγινε και πάλι συζήτηση για τον… απολογισμό, επτά μήνες μετά τις εκλογές. Μάλιστα, Δραγασάκης, Δρίτσας και Μπαλτάς έχουν αναλάβει τη σύνταξη σχετικής έκθεσης. Νομίζω πως από μόνη της η πληροφορία είναι αρκετή γιατί ο Αλέξης Τσίπρας φοβάται έναν πιθανό εκλογικό αιφνιδιασμό.

Δίχτυα Βελόπουλου

Τα δίχτυα του σε δυσαρεστημένους πολιτευτές της Ν.Δ. επιχειρεί να ρίξει ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης βλέπει μία ευκαιρία πίσω από την αναταραχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο για να αυξήσει τη δυναμική του στη Βόρεια Ελλάδα. 

Quiz

Πoιος κυβερνητικός βουλευτής σε επίσκεψή του σε υπουργό τού έλεγε πως η Ν.Δ. πρέπει να φροντίσει και τα δεξιά της;

Φράξια στις Βρυξέλλες

Πάντως στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν και εξαγωγή εσωκομματικών προβλημάτων. Πηγές από τις Βρυξέλλες λένε πως ο Στέλιος Κούλογλου με τον Κώστα Αρβανίτη έχουν συνασπιστεί ώστε να υπάρξει… αλλαγή του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή να αλλάξει ο κ. Παπαδημούλης. Το θέμα είναι σε ποια ακριβώς ομάδα θέλουν να αλλάξει ο επικεφαλής, καθώς οι άλλοι τρεις ευρωβουλευτές είναι σε διαφορετικά μήκη κύματος. Ο Αλέξης Γεωργούλης, η Ελενα Κουντουρά και ο Πέτρος Κόκκαλης δεν είναι αυτό που λέμε χαρακτηριστικές περιπτώσεις «δεμένης ομάδας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή