Το Κόκκινο και το Μαύρο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις διαδοχικές του παρεμβάσεις στη σύγκρουση των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απεπειράθη να περιορίσει τον κίνδυνο διευρύνσεως του διαφαινομένου ρήγματος μεταξύ Βορρά και Νότου. Φιλότιμη η  προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη και όντως αυτό όφειλε εκ καθήκοντος να πράξει, αλλά ίσως είναι αργά. Διότι συσσωρεύονταν πολλά που συντελούν στη διαίρεση.

Το πρώτο μείζον πολιτικό έγκλημα διεπράχθη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, όταν στις 6 Οκτωβρίου 1916, πριν κλείσει καν τετραετία από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, εγκατέστησε στη Θεσσαλονίκη επαναστατική κυβέρνησή του, εκήρυξε έκπτωτο τον βασιλέα Κωνσταντίνο και εξαπέλυε μύδρους εναντίον του «κράτους των Αθηνών».

Το σπέρμα της πολιτικής ανυπακοής του Βορρά προς την κεντρική κυβέρνηση της χώρας ετέθη τότε. Καθεύδη για μεγάλο χρονικό διάστημα και αναβιώνει ενίοτε για λόγους όντως σοβαρούς και κρίσιμους, αλλά με μεγαλύτερη συχνότητα με όρους ποδοσφαιρικούς. Αυτό το τελευταίο ουδέποτε εξέλιπε.

Ενας άλλος ιστορικός λόγος που σπάνια λαμβάνεται υπ’ όψιν είναι ότι η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα του ελληνικού Βορρά είναι η περιοχή που εδέχθη το μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων.

Η Ελλάς συντίθεται βεβαίως από πολλές μικρές Ελλάδες. Κρήτες, Μωραΐτες, Ηπειρώτες, Στερεοελλαδίτες, διά να μην περιλάβουμε νησιωτικά συγκροτήματα, λόγω οικονομίας χώρου.

Σε αντίθεση όμως με τις προαναφερθείσες περιοχές, στην περιοχή της Μακεδονίας και ειδικώς στη Θεσσαλονίκη συνέρρευσαν πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, Πόντιοι, Θράκες, Καππαδόκες, Κονιαλήδες, Σμυρνιοί, Ελληνες από τη Ρωσία, προκειμένου να συνυπάρξουν με τους Εβραίους στη Θεσσαλονίκη, τους «ντόπιους» στην επαρχία. Και η συνύπαρξη δεν ήταν διόλου εύκολη, πήρε συχνά συγκρουσιακή μορφή.

Ολα αυτά διαμόρφωσαν συνθήκες που ενισχύουν το αίσθημα ανασφαλείας, εάν μάλιστα λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι στη διάρκεια του ανταρτοπολέμου και σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, σε εκείνη την οικτρή αναμέτρηση ετέθη θέμα αποσπάσεως εδαφών από την ελληνική Μακεδονία.

Επί δεκαετίες οι ελίτ αυτής της χώρας προσπάθησαν να εξαλείψουν τις διαφορές και αντιθέσεις. Αλλά στις θορυβώδεις αντιπαραθέσεις η διάκριση Βορρά και Νότου άφηνε το απεχθές της αποτύπωμα. «Βούλγαροι» ονομάζονταν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ από «Ελληνόπουλα» του Νότου. «Τουρκόσποροι» οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Και στις τελευταίες εκλογές «προδοτική» χαρακτηρίστηκε η συμφωνία των Πρεσπών από ορισμένα κόμματα, για να υιοθετηθεί εξ ανάγκης από τη σημερινή κυβέρνηση.

Παίζουν εν ου παικτοίς διάφοροι, έως ότου μια στιγμή προκύπτει έκρηξη, διαστάσεων ποδοσφαιρικών, μεν, που όμως φέρνει στην επιφάνεια πικρίες, διαφορές, ξυπνά φαντάσματα του παρελθόντος, που ιστορούνται ακόμη σε περιβάλλον οικογενειακό. Τη σύγκρουση ανάμεσα στο Κόκκινο και στο Μαύρο –τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ– επιχειρεί να διασκεδάσει ο κ. Μητσοτάκης διά της επιβολής ποδοσφαιρικού μνημονίου υπό διεθνή επιτήρηση, της FIFA και της UEFA. Του ευχόμεθα καλή επιτυχία, αν και το ιστορικό φορτίο της λέξεως «μνημόνιο» είναι αρνητικότατο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή