Επεισόδια σε πορεία μεταναστών στη Λέσβο – Ενταση στο χωριό της Μόριας

Επεισόδια σε πορεία μεταναστών στη Λέσβο – Ενταση στο χωριό της Μόριας

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βίαιες συγκρούσεις με φωτιές, οδομαχίες και δακρυγόνα ξέσπασαν το νωρίς μεσημέρι της Δευτέρας  μεταξύ περίπου 2.000 Αφγανών αιτούντων άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας, ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας, και της Αστυνομίας, στον απόηχο των κινητοποιήσεων των μεταναστών στη Μυτιλήνη της Λέσβου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο μετά τις 16.00 αποκαταστάθηκε η τάξη στην περιοχή του Καρά Τεπέ και σβήστηκαν οι φωτιές από την Πυροσβεστική. Οι συγκεντρωμένοι μέσα στην πόλη με ισχυρή αστυνομική περιφρούρηση με πορεία οδηγήθηκαν προς την πλατεία Σαπφούς απ' όπου θα γινόταν προσπάθεια να αναχωρήσουν για τον καταυλισμό της Μόριας.

Ωτσόσο, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ένταση προκλήθηκε μέσα στο χωριό της Μόριας, όταν περίπου 300 Αφγανοί στην πλειονότητά τους αιτούντες άσυλο, επιστρέφοντας από τις σημερινές διαδηλώσεις, αποπειράθηκαν να περάσουν μέσα από το χωριό για να φτάσουν στον καταυλισμό.

Ομάδα κατοίκων αντέδρασαν χτύπησαν τις καμπάνες του χωριού και σύντομα μεγάλος αριθμός κατοίκων βγήκε στους δρόμους.

Οι αιτούντες άσυλο οδηγήθηκαν στον καταυλισμό, οι κάτοικοι της Μόριας όμως παραμένουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι, αφού πρώτα έκαναν λαϊκή συνέλευση, παρουσία του Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και του Δήμαρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη.

 

 

Επεισόδια σε πορεία μεταναστών στη Λέσβο – Ενταση στο χωριό της Μόριας-1

Πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια

Η διαδήλωση των Αφγανών έφτασε, περίπου στις 10.30 το πρωί, σχεδόν στην είσοδο της πόλης της Μυτιλήνης, λίγο μετά το δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

Εκεί τους περίμενε ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επέτρεψε να συνεχίζουν. Τότε, μια ομάδα, περίπου 1.000 διαδηλωτών, έφυγε μέσω γειτονικών χωραφιών με σκοπό να φτάσει πίσω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, στον δρόμο της βόρειας παράκαμψης και από εκεί να μπει στην πόλη για να διαμαρτυρηθεί. Στην πορεία τους άναψαν φωτιές για αντιπερισπασμό.

Ας σημειωθεί, ότι προς στιγμή η φωτιά έκαιγε και σε κτήματα που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΔΕΗ.

Οι φωτιές επεκτάθηκαν και τότε άρχισαν οδομαχίες, προκειμένου να μην ενισχυθεί ο αριθμός όσων προσπαθούσαν να φτάσουν στην πόλη.

Επεισόδια σε πορεία μεταναστών στη Λέσβο – Ενταση στο χωριό της Μόριας-2

Με ρίψη δακρυγόνων απωθήθηκε ο μεγάλος αριθμός των νεαρών Αφγανών που είχαν μείνει στο δρόμο και πίεζαν τις αστυνομικές δυνάμεις να περάσουν. Ενώ το κλείσιμο του δρόμου δεν επέτρεπε και την έξοδο των οχημάτων της Πυροσβεστικής από τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας που βρίσκονται στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, περίπου 500 άτομα που κατάφεραν και μπήκαν στην πόλη από τη βόρεια συνοικία της, ενισχυμένη με νεαρούς Αφγανούς πάντα που βρισκόταν στην πόλη, κατέλαβαν τον δρόμο της προκυμαίας μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, ενώ κάποιοι έστησαν και σκηνές.

Επεισόδια σε πορεία μεταναστών στη Λέσβο – Ενταση στο χωριό της Μόριας-3

Αίτημα των περίπου 2.000 διαδηλωτών, η εξέταση των αιτήσεων περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο, από τους οποίους το 70% αφγανικής καταγωγής που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης και οι οποίοι ήρθαν στη Λέσβο πριν την Πρωτοχρονιά.

Όπως υποστηρίζουν, η Υπηρεσία Ασύλου εξετάζει με το νέο νόμο περί ασύλου όσους ήρθαν μετά την Πρωτοχρονιά, προκειμένου εφόσον το δικαιούνται να φύγουν στην Αθήνα ή να επιστραφούν στην Τουρκία όσοι δεν δικαιούνται.

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να μην εξετάζονται αιτήματα όλων όσοι έχουν συγκεντρωθεί και διαμένουν στο νησί επί πολλούς μήνες.

Το ενδεχόμενο τα σημερινά επεισόδια στη Λέσβο να αποτελούν προϊόν υποκίνησης ερευνούν οι ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, έφθασε στο σημείο και τόνισε ότι «επείγει να υλοποιηθούν τα μέτρα αποσυμφόρησης του νησιού, καθώς και οι διαδικασίες ασύλου».

Συνέστησε δε, στους πολίτες «ψυχραιμία και υπομονή για να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης».

ΣΥΡΙΖΑ: Η ευθύνη για τα σημερινά επεισόδια στη Μόρια βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Την αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα σημερινά επεισόδια στη Μόρια και ασκεί κριτική για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα σημερινά επεισόδια.

Οφείλει να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ειδικότερα στην ανακοίνωση του ότι «οι τραγικές εικόνες που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μόρια, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται σε πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης κάνοντας χρήση χημικών ακόμα και ενάντια σε ανήλικα παιδιά, είναι απόρροια της πλήρους ανευθυνότητας με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα».

Σε αυτό το πλαίσιο κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «οδήγησε το προσφυγικό σε αδιέξοδο: «Με την ψηφοθηρική εκμετάλλευση του προσφυγικού προεκλογικά, τις ανεύθυνες εξαγγελίες για άμεση λύση, τη διολίσθηση σε μία μισαλλόδοξη και ρατσιστική ρητορική που δηλητηρίασε τις τοπικές κοινωνίες. Την κατάργηση και επανίδρυση του αρμόδιου υπουργείου και τη συνεχή εναλλαγή συντονιστών. Την εξάντληση τελικά της πολιτικής της σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, αλλά και σε πολλά ακόμη προσφυγικά κέντρα, «είναι, κυριολεκτικά, τραγική, δυστυχώς ακόμη και μετά από επτά μήνες λαθών, που στοιχίζουν ακριβά τόσο στους πρόσφυγες και του μετανάστες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες και διασύρει τη χώρα διεθνώς».

Επίσης, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αντί να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σοβαρού σχεδίου διαχείρισης, συνεχίζει να τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με ακροδεξιό λαϊκισμό, που περιλαμβάνει από φαιδρότητες, όπως τα πλωτά φράγματα, μέχρι την ανοχή στον ρατσισμό και την ξενοφοβία».

Επιπλέον, της καταλογίζει ότι «αντί να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να καλέσει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, δηλώνει ευθαρσώς ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα νέα κέντρα-φυλακές που σχεδιάζουν θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή