Παρουσίαση της σειράς ντοκιμαντέρ «Το ημερολόγιο του Ιπποκράτη» στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης

Παρουσίαση της σειράς ντοκιμαντέρ «Το ημερολόγιο του Ιπποκράτη» στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης θα λάβει χώρα η παρουσίαση της σειράς ντοκιμαντέρ με θέμα την αρχαία ελληνική ιατρική «Το ημερολόγιο του Ιπποκράτη». στην οποία θα παρουσιαστούν αποσπάσματα της σειράς και θα μιλήσουν λαμπροί ομιλητές.

Συγκεκριμένα, στην παρουσίαση της σειράς θα μιλήσουν οι κύριοι: Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, ομ. καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σταμπολίδης, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, δ/ντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, δρ Λάζαρος Βλαδίμηρος, μαιευτήρας – γυναικολόγος, ιστορικός της Ιατρικής και δρ Κωνσταντίνος Λάιος, αρχαιολόγος – ιατρός, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας κ. Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος.

Η παρουσίαση της σειράς «Το ημερολόγιο του Ιπποκράτη» είναι σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, και θα γίνει από την παραγωγό και concept creator κ. Αναστασία Μάνου.

Λίγα λόγια για τη σειρά ντοκιμαντέρ «Το ημερολόγιο του Ιπποκράτη»

Τις χρυσές σελίδες της αρχαίας ελληνικής ιατρικής διατρέχει η νέα παραγωγή της White Fox, με συμπαραγωγό την COSMOTE TV.

Η σειρά έρχεται να καλύψει ένα κενό της οπτικοακουστικής παραγωγής στο μεγάλο αυτό κεφάλαιο του ελληνικού πολιτισμού, αναδεικνύοντας με τέσσερα ημίωρα ντοκιμαντέρ τα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων ιατρών.

Παρακολουθώντας μια πορεία χιλιετιών, από τη Νεολιθική εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα, η σειρά παρουσιάζει τους δύο παράλληλους δρόμους της αρχαίας ελληνικής ιατρικής: τη θεουργική ίαση που ασκείτο στα Ασκληπιεία και τα Αμφιαράεια και την ορθολογική ιατρική που θεμελίωσε ο Ιπποκράτης, θέτοντας έτσι τις βάσεις της σύγχρονης ιατρικής.

Τα ντοκιμαντέρ εστιάζουν στα σημεία τομής που καθόρισαν την εξέλιξη της ιατρικής, ξεκινώντας με τους Προσωκρατικούς φιλοσόφους και τη συμβολή τους στον εξορθολογισμό της επιστήμης.

Παρουσίαση της σειράς ντοκιμαντέρ «Το ημερολόγιο του Ιπποκράτη» στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης-1

Ακολουθεί ο μέγιστος Ιπποκράτης, ο οποίος διαχώρισε την ιατρική από τη θρησκεία, αποδίδοντας τη νόσο σε φυσικά αίτια και όχι σε θεϊκές παρεμβάσεις.

Η επόμενη λαμπρή κατάκτηση ήταν η αλματώδης πρόοδος των γνώσεων της ανθρώπινης φυσιολογίας και ανατομίας από τους Αλεξανδρινούς γιατρούς, γεγονός που σηματοδότησε το πέρασμα από την εξωτερική (έως τότε) χειρουργική, στην εσωτερική, με πολύ τολμηρές εγχειρήσεις.

Τα επιτεύγματά τους αποτέλεσαν τη βάση της χειρουργικής για πολλούς αιώνες και το συμπλήρωμά της μέχρι τον 19ο αιώνα.

Τελευταίος μέγιστος γιατρός ο Γαληνός, ο οποίος συγκέντρωσε στα ιατρικά συγγράμματά του όλες τις γνώσεις των προγενέστερων και σφράγισε με το έργο του την πορεία της ιατρικής στη Δύση έως και τον Μεσαίωνα.

Προκειμένου ο θεατής να έχει την αίσθηση ότι ταξιδεύει στον χωροχρόνο της αρχαίας ελληνικής ιατρικής, στα ντοκιμαντέρ υπάρχουν στοιχεία μυθοπλασίας και αξιοποιήθηκε πολύ η ψηφιακή τεχνολογία: τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μνημείων, εναέριες λήψεις αρχαιολογικών χώρων και επεξεργασία των εικόνων με φωτογραμμετρία, πρωτότυπα σχέδια που αναπαριστούν εγχειρήσεις, πρωτότυπη μουσική κ.ά.

Παρουσίαση της σειράς ντοκιμαντέρ «Το ημερολόγιο του Ιπποκράτη» στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης-2

Στη σειρά μιλάνε 15 διακεκριμένοι επιστήμονες, γνώστες του θέματος, ενώ προβλήθηκε τον Ιανουάριο στο COSMOTE HISTORY HD, όπου και θα επαναπροβληθεί.

Συντελεστές έργου:

Executive producer – Concept creator: Αναστασία Μάνου

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης

Σενάριο: Αναστασία Μάνου, Ελευθερία Τραΐου

Έρευνα: Ελευθερία Τραΐου

Αφήγηση: Κώστας Καστανάς

Μουσική: Νίκος Πλατύραχος

Μοντάζ & Τρισδιάστατα γραφικά (3D): Ηρακλής Φίτσιος

Επιμέλεια παραγωγής COSMOTE TV: Νατάσα Βερώνη, Άρτεμις Σκουλούδη

Πληροφορίες εκδήλωσης: Αμφιθέατρο Μουσείου Ακροπόλεως, Τετάρτη 5/2, 18:00-20:00

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή