Ερντογάν: Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την «παράνομη προσάρτηση» της Κριμαίας

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την «παράνομη προσάρτηση» της Κριμαίας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κι άλλο «λάδι στη φωτιά» στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, μετά τις εχθροπραξίες του συριακού και του τουρκικού στρατού στη βορειοδυτική Συρία, έριξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Κίεβο. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Τούρκος πρόεδρος τοποθετήθηκε πάνω σε ένα από τα πιο «καυτά» θέματα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει την «παράνομη προσάρτηση» της Κριμαίας από τη Ρωσία.

«Θα ήθελα και πάλι να υπογραμμίσω ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στη χώρα.

Επιπλέον, ο Ερντογάν τοποθετήθηκε και σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, χαρακτηρίζοντας τες «δύσκολα διαχειρίσιμες» και καλώντας τη Ρωσία «να αναλάβει τις ευθύνες της» στην περιοχή-προπύργιο των αντικαθεστωτικών ανταρτών, όπου σήμερα έξι Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος, το οποίο έχει τη στήριξη της Μόσχας.

«Ελπίζουμε ότι ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του στο πλαίσιο των συμφωνιών της Αστάνα και του Σότσι (οι οποίες αφορούν την εκεχειρία στη Συρία και έχουν υπογραφεί από τη Ρωσία και την Τουρκία) και ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε στο πλαίσιο αυτών των υποχρεώσεων», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, ως αποτέλεσμα της επίθεσης των συριακών δυνάμεων στο Ιντλίμπ.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε αντίποινα για τις συγκεκριμένες επιθέσεις, διαμηνύοντας στη Μόσχα να «κάνει στην άκρη».

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Ερντογάν έγινε δεκτός στο μέγαρο Μαριίνσκι του Κιέβου από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον οποίο είχε συνομιλίες σχετικές με τις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών αλλά και την «ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας» μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας.

Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «προσεκτικά να παρακολουθεί την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας» και ότι «από κοινού με την κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την στήριξη μας στους Τατάρους Τούρκους της Κριμαίας που είναι αρχέγονοι κάτοικοι αυτής της χώρας».

Ο Ερντογάν είχε εκφράσει και νωρίτερα την ανησυχία του για την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας, προκαλώντας την αντίδραση του Κρεμλίνου, το οποίο δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι σχετικά με αυτό το ζήτημα, η ρωσική πλευρά διαφωνεί κατηγορηματικά με τους Τούρκους εταίρους της. Ο Πεσκόφ ανέφερε επίσης ότι η πρόσκληση που είχε απευθύνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Ερντογάν, να επισκεφθεί την Κριμαία και να δει με τα ίδια του τα μάτια την κατάσταση, εξακολουθεί να ισχύει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή