ΗΠΑ: Ανοιξε η αυλαία των προεδρικών για Δημοκρατικούς

ΗΠΑ: Ανοιξε η αυλαία των προεδρικών για Δημοκρατικούς

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις τελικές αγορεύσεις Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών ξανάρχισε, χθες, η δίκη Τραμπ στη Γερουσία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα με την απαλλαγή του Αμερικανού προέδρου. Ωστόσο, την πολύκροτη δίκη επισκίασε η έναρξη του μαραθωνίου των προκριματικών εκλογών στις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ, από τις οποίες θα προκύψουν, το ερχόμενο καλοκαίρι, οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Για τους Ρεπουμπλικανούς, οι προκριματικές είναι απλά μια τυπική υποχρέωση, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει σοβαρό αντίπαλο. Αντίθετα, στους Δημοκρατικούς επικρατεί η απόλυτη αβεβαιότητα, αφού 11 υποψήφιοι διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα, χωρίς να έχει ξεχωρίσει κάποιο ισχυρό φαβορί.

Την αυλαία άνοιξε, λόγω παράδοσης, η σχετικά μικρή και καθόλου αντιπροσωπευτική, από δημογραφική άποψη, Πολιτεία της Αϊόβας – μία από τις λίγες Πολιτείες που αναδεικνύει τον προτιμώμενο προεδρικό υποψήφιο των Δημοκρατικών όχι με κάλπη, αλλά μέσω τοπικών συνελεύσεων (caucuses). Τα αποτελέσματα αναμένονταν να ανακοινωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τις περισσότερες πιθανότητες επικράτησης συγκέντρωναν ο τέως αντιπρόεδρος (επί προεδρίας Ομπάμα) Τζο Μπάιντεν, ο εκλεκτός της αριστερής πτέρυγας του κόμματος Μπέρνι Σάντερς (γερουσιαστής Βερμόντ), η γερουσιαστής Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν και ο 38χρονος δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, στην Ιντιάνα, Πιτ Μπούτιτζιτζ. Το χρίσμα των Δημοκρατικών διεκδικεί και ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης Μάικ Μπλούμπεργκ, ο οποίος δεν συμμετέχει στις προκριματικές των μικρών Πολιτειών. Ο δισεκατομμυριούχος υποψήφιος θα μπει δυναμικά στην κούρσα του χρίσματος στις αρχές Μαρτίου, όταν θα γίνουν προκριματικές σε μεγάλες Πολιτείες, με μεγάλο βάρος στην τελική έκβαση της αναμέτρησης, όπως η Καλιφόρνια.

Σήμερα, το ενδιαφέρον θα μεταφερθεί στην Ουάσιγκτον, όπου ο πρόεδρος Τραμπ θα εκφωνήσει την καθιερωμένη, ετήσια ομιλία για την «Κατάσταση της Ενωσης», σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία τον παρέπεμψε για καθαίρεση, και της Γερουσίας, που τον δικάζει και θα τον απαλλάξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή