Μεγάλη διαδήλωση και επεισόδια στη Μυτιλήνη

Μεγάλη διαδήλωση και επεισόδια στη Μυτιλήνη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις λίγες φορές στη σύγχρονη ιστορία του προσφυγικού στη Λέσβο, όπου επικρατούσε ηρεμία στο κέντρο υποδοχής της Μόριας και αναβρασμός με επεισόδια στην πόλη της Μυτιλήνης και έξω από αυτήν, χθες. Ενάντια στον νέο νόμο για το άσυλο που «παγώνει» τα αιτήματα των εδώ και πολλούς μήνες εγκλωβισμένων, θέτοντας σε προτεραιότητα τους νεοεισερχόμενους αιτούντες άσυλο, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι μεγάλη διαδήλωση 2.000 ατόμων προς το κέντρο της πόλης. Μάλιστα, όταν οι διαμαρτυρόμενοι επέστρεψαν στη Μόρια συνοδεία αστυνομικών, οι κάτοικοι του χωριού βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας εναντίον τους συνθήματα.

Για επιβεβαίωση της αναγκαιότητας εφαρμογής των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε σχέση με τα επεισόδια: «Τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων», σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά, «είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου».

Ο κ. Μηταράκης μίλησε, επίσης, για πιθανή υποκίνηση των αντιδράσεων. «Οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».

Αστυνομικός κλοιός μπλόκαρε τους διαμαρτυρόμενους πριν από την είσοδο στη βόρεια πλευρά της πόλης της Μυτιλήνης και μετά τον δημοτικό καταυλισμό αιτούντων άσυλο που βρίσκεται στον Καρά Τεπέ. Οι διαδηλωτές ξέφυγαν από τα χωράφια, ενώ άλλοι έσπασαν τον κλοιό με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και για δύο ώρες να εξελίσσονται επεισόδια. Οι μη μυβερνητικές οργανώσεις αποχώρησαν από τον Καρά Τεπέ λόγω της αποπνικτικής κατάστασης από τα χημικά, αλλά και από τη φωτιά στα χωράφια που έβαλαν διαδηλωτές, κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ.

Στο μεταξύ, περίπου 500 άτομα, μαζί με μικρά παιδιά, έφτασαν στο κέντρο της Μυτιλήνης και πραγματοποίησαν πολύωρη καθιστική στάση διαμαρτυρίας, μπλοκάροντας την κυκλοφορία και στήνοντας σκηνές στη μέση του δρόμου, φωνάζοντας «Ελευθερία». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Αφγανού που μένει εδώ και 7 μήνες στον ελαιώνα έξω από το ΚΥΤ Μόριας: «Πήγα την Παρασκευή στην Υπηρεσία Ασύλου για την πρώτη μου συνέντευξη και με ενημέρωσαν ότι θα αναβληθεί, καθώς θα γίνουν πρώτα οι συνεντεύξεις για εκείνους που ήρθαν από την αρχή του 2020».

Αγανάκτηση εξέφραζαν εκπρόσωποι φορέων και αιρετοί που παρακολουθούσαν τη διαδήλωση. «Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου κατ’ επανάληψη έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εργασιακές συνθήκες απασχόλησης του αστυνομικού προσωπικού της Δ.Α. Λέσβου, με διαρκείς εκκλήσεις προς την πολιτική και φυσική μας ηγεσία για άμεση ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών, Βασίλης Ροδόπουλος.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή