Κονδύλια σε δήμους για δομές

Κονδύλια σε δήμους για δομές

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρηματοδότηση προς τους δήμους που έχουν δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, καταγραφή των εργαζομένων σε ΜΚΟ και άρση των περισσότερων αρμοδιοτήτων που είχαν δοθεί στον εθνικό συντονιστή για το προσφυγικό περιλαμβάνει τροπολογία που κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και αναμένεται σήμερα να προωθηθεί προς ψήφιση. Οπως προβλέπει η τροπολογία, στην αρμοδιότητα του εθνικού συντονιστή για το μεταναστευτικό –θέση που συστάθηκε πριν από περίπου δύο μήνες και την οποία κατέχει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής– παραμένει μόνο η φύλαξη των συνόρων, ενώ οι άλλες αρμοδιότητες μεταφέρονται στο νεοϊδρυθέν υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Παράλληλα, αποφασίστηκε να δοθεί σε όλους τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στη χώρα προσωρινός αριθμός ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης (ΠΑΑΥΠΑ), ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για όλους. Υπενθυμίζεται ότι από το καλοκαίρι είχε καταργηθεί η απόδοση ΑΜΚΑ σε όσους έφθαναν στα ελληνικά νησιά και κατέθεταν αίτημα ασύλου, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι και κυρίως παιδιά να μην έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ούτε καν σε κρατικά προγράμματα εμβολιασμών ή προληπτικές εξετάσεις.

Οπως προβλέπεται στην τροπολογία που κατατέθηκε, οι ελληνικές αλλά και αλλοδαπές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε θέματα διεθνούς προστασίας και μετανάστευσης, θα πρέπει όχι μόνο να εγγραφούν στο αντίστοιχο μητρώο, αλλά μέσα στο επόμενο τρίμηνο να καταγράψουν τα στοιχεία όλων των εργαζομένων τους και όλων εκείνων με τους οποίους συνεργάζονται.

Δίνεται σε φορείς του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) που είναι επιφορτισμένο με την κάλυψη των αναγκών των ασυνόδευτων ανηλίκων, η δυνατότητα ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης για την αντιμετώπιση των αναγκών που προκύπτουν από το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Η συγκεκριμένη παρέκκλιση προβλεπόταν από τον νόμο 4368/2016 επί υπουργίας Γιάννη Μουζάλα, οπότε ουσιαστικά παρατείνεται η ισχύς της.

Προβλέπεται επίσης η σύσταση ταμείου αλληλεγγύης για τους δήμους που επιβαρύνονται από τη φιλοξενία αλλοδαπών και προσφύγων, η χρηματοδότηση του οποίου φτάνει τα 25 εκατ. ευρώ μέσω του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Σκοπός του ταμείου είναι η στήριξη των τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τις δομές φιλοξενίας. Επιπλέον, προβλέπεται η χρηματοδότηση προς τους δήμους που έχουν δομές ύψους συνολικά 25 εκατ. ευρώ. Η ειδική επιχορήγηση προς τους δήμους που φιλοξενούν δομές ορίζεται στα 12,5 ευρώ ετησίως το άτομο που φιλοξενείται σε αυτές.   

Ο ΠΑΑΥΠΑ θα αποδίδεται μαζί με το δελτίο κατάθεσης της αίτησης ασύλου και θα συνοδεύει τους αιτούντες έως το τέλος της διαδικασίας. Παρέχει επίσης πρόσβαση στο σύστημα ασφάλισης, οπότε έξι μήνες μετά την κατάθεση του αιτήματος ασύλου, οι αιτούντες έχουν νόμιμα πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Ο ΠΑΑΥΠΑ είναι μοναδικός και αποδίδεται παράλληλα με το δελτίο πλήρους καταγραφής του αιτούντος, ενώ είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τον αριθμό του δελτίου πλήρους καταγραφής. Εφόσον η αίτηση του ενδιαφερομένου απορριφθεί απενεργοποιείται, ενώ εφόσον γίνει αποδεκτή ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση ΑΜΚΑ, σύμφωνα με τη νομοθεσία έκδοσης του σχετικού αριθμού. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης αναφέρουν ότι με την παροχή προσωρινού αριθμού ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης εξασφαλίζεται ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση όπως γινόταν όταν ο αριθμός ίσχυε εσαεί. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο είναι εφικτό να κοστολογηθεί η δαπάνη της υγειονομικής περίθαλψης των αιτούντων άσυλο έτσι ώστε να μπορούν να διεκδικηθούν αντίστοιχα κονδύλια από την Ε.Ε. με τεκμηριωμένα στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή