Κορωνοϊός: «Επιδημία» και στην παγκόσμια οικονομία

Κορωνοϊός: «Επιδημία» και στην παγκόσμια οικονομία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον δυσοίωνα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνον για την παγκόσμια υγεία ήταν τα νέα που ήρθαν χθες από την Κίνα, καθώς η επέκταση της επιδημίας του κορωνοϊού οδηγεί τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο σε ένα είδος γενικευμένης καραντίνας, προκαλώντας τεκτονικούς κραδασμούς στα χρηματιστήριά της και απειλώντας με επιπτώσεις την παγκόσμια οικονομία. Χθες, πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας μετά τις αργίες του κινεζικού νέου έτους, που είχαν παραταθεί από το Πεκίνο για να περιοριστούν οι μετακινήσεις, τα κινεζικά χρηματιστήρια γνώρισαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων σχεδόν πέντε ετών, που έφτασε στο 8% σε Σαγκάη και Σεντζέν και διέγραψε αξία ύψους 393 δισ. δολαρίων.

Διεθνείς οργανισμοί, όπως η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, προεξοφλούν πως η επιδημία θα επιβραδύνει την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας στο 5,5% από την έως τώρα προβλεπόμενη 6,1%, με άμεσες επιπτώσεις και στην παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται σε φάση εύθραυστης ανάκαμψης. Οπως τονίζει, η μετάδοση του προβλήματος στην παγκόσμια οικονομία θα οφείλεται κυρίως στη γενικευμένη μείωση των εξαγωγών όλων των χωρών προς τον ασιατικό οικονομικό γίγαντα αλλά και στη μείωση του τουρισμού από την Κίνα προς τον υπόλοιπο κόσμο. Εκτιμά, έτσι, πως η επιτάχυνση που αναμενόταν να σημειώσει η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στο τρέχον έτος, θα αναβληθεί για το 2021. Ευθύς εξαρχής, άλλωστε, οι οικονομολόγοι έσπευσαν να προειδοποιήσουν για τον ισχυρό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην παγκόσμια οικονομία η νέα επιδημία, καθώς η κινεζική οικονομία αντιπροσωπεύει πλέον περίπου το 17% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ η αλυσίδα της παραγωγής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα.

Την ίδια στιγμή, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προειδοποιεί πως για την παγκόσμια οικονομία μια πανδημία του κορωνοϊού θα ήταν ο χειρότερος «μαύρος κύκνος», όπως αποκαλείται μεταξύ οικονομολόγων ένα σχεδόν απίθανο και απρόβλεπτο γεγονός που δίνει αρνητική τροπή στις εξελίξεις. Η Moody’s φτάνει μάλιστα στο σημείο να προειδοποιεί για επιπτώσεις πολύ σοβαρότερες από εκείνες που γνωρίσαμε κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση και τη συνεπακόλουθη παγκόσμια ύφεση της διετίας 2008-2009. Εξίσου απαισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις του Γουόρβικ Μακ Κίμπιν, οικονομολόγου και καθηγητή Οικονομικών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Καμπέρα στην Αυστραλία, που προβλέπει πως το παγκόσμιο κόστος της νέας επιδημίας  μπορεί να είναι τριπλάσιο ή και τετραπλάσιο από εκείνο της επιδημίας SARS, το οποίο έχει ο ίδιος αποτιμήσει στα 40 δισ. δολάρια. 

Το Πεκίνο σπεύδει να αποδώσει τη θεαματική πτώση των χρηματιστηρίων του σε αδικαιολόγητο πανικό που έχουν διασπείρει τα δυτικά ΜΜΕ αλλά και να παρέμβει με μια ένεση ρευστότητας στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα, ύψους 170 δισ. δολαρίων, σε συνδυασμό με μείωση του κόστους δανεισμού. Οικονομολόγοι της τράπεζας Citigroup επιμένουν, πάντως, πως οι παρεμβάσεις της κινεζικής ηγεσίας δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν μια σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οπως επισημαίνουν, «οι περισσότεροι υπάλληλοι δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους πριν από τις 9 Φεβρουαρίου και η οικονομική δραστηριότητα θα μειωθεί σημαντικά». Ηδη το πλήγμα στην κινεζική οικονομία είναι βαθύ. Η επιδημία συνέπεσε με τον εορτασμό του κινεζικού νέου έτους, οπότε αναμενόταν να ταξιδέψουν 400 εκατ. Κινέζοι. Παράλληλα, διεθνείς βιομηχανικοί κολοσσοί με μεγάλα ανοίγματα στην Κίνα κλείνουν μονάδες παραγωγής και καταστήματά τους, ενώ όλο και περισσότερες χώρες θέτουν αυστηρούς περιορισμούς ή και ακόμη κλείνουν τα σύνορά τους σε πτήσεις προερχόμενες από την Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή